Veľmi rýchly aj interaktívny recept na zdravú sladkosť. Čiže nezabudnite do prípravy zapojiť deti. Im takáto sladkosť chutí a naozaj platí čo je v košíčku, je lákavé :). Takéto guľky obsahujú, všetky dôležité makro aj mikronutrienty a tiež aminokyseliny i tie esenciálne. Kustovnica obohatí guľky aj o karotenoidy. Ďatle zase nahradia pridané sladidlo. Pšeno je skvelá obilnina, prirodzene bezlepková vhodná už pre najmenšie detičky. Nájdeme v ňom aj stopové prvky /meď, železo/, esenciálne aminokyseliny a 100gr pšena obsahuje takmer dennú odporúčanú dávku cysteínu dôležitého pre tvorbu glutationu – antioxidantu chrániaceho naše bunky. Pšeno je citlivé na svetlo a má kratšiu dobu spotreby. Preto čítajte na etikete dátum expirácie. Pšeno môže byť po čase horké. Uskladnite ho v tmavej uzavretej, nepriehľadnej nádobe. Ak varím pšeno pre prípravu dezertu, používam mandľové alebo kokosové ,,mlieko“ pre lepšiu chuť a arómu. Tento krát som použila mandľové od Alpro. Ak kupujete orechoviny a sušené ovocie dajte si záležať na výbere surovín. Kupujte z kvalitného zdroja, domáce, bez úpravy oxidom siričitým, ktorý ničí v tele vitamín B a pre možnú kontamináciu mykotoxínmi. Pšenové guľky majú príjemnú sladkosviežu chuť vďaka datliam a kustovnici. Ak by sa vám zdali málo sladké odporúčam pridať max. lyžicu datlového sirupu do základnej hmoty.
Potrebujeme:
150gr pšena /uvaríme do mäkka/
0,5l mandľového nápoja ,,mlieka”
70gr kustovnice čínskej v bio kvalite / namočiť do vlažnej vody na cca 2hodiny/
100gr sušených vykôstkovaných datlí /namočíme na 2 hod do mandľového mlieka/
100gr strúhaného kokosu
80gr pistácií / nasekať na drobno alebo vymixovať/
1malá lyžička škorice použila som cejlónsku
Štipka mletej kurkumy
Papierové košíčky 30ks
Postup:
Pšeno prelejeme 2x horúcou vodou. Necháme odkvapkať a varíme v mandľovom mlieku do mäkka až kašovita za občasného premiešania. Necháme vychladnúť. V mixéry vymixujeme na kašu kustovnicu a datle. Dôkladne vmiešame do pšena, tak aby sa zafarbilo a spojili sa ingrediencie. Pridáme škoricu, kurkumu, 2 lyžice kokosu, lyžicu pistácií a miešame. Musí vzniknúť hustá lepivá hmota. V miske zo studenou vodou si namočíme občas prsty a vytvarujeme menšie guľky s priemerom cca 3,5cm. Obalíme v pistáciách alebo v strúhanom kokose. Uložíme do košíčkov a dáme na 2 hodiny do chladničky. Udržujeme v chlade, skonzumovať do 48 hod.
Ahoj, prosím ťa aké pistácie používaš v tomto recepte. Pýtam sa len preto, lebo v obchodoch som si zatiaľ všimla len pražené a solené. Používaš v tomto recepte tieto? Ďakujem za odpoveď
Používam pistácie, lúpané, nepražené a nesolené.