Moja malá miluje čučoriedky, najradšej surové ale včera jej na návšteve zachutil čučoriedkový koláčik. V piatok som dostala košík od známej z Jasenia spod Chabenca, takže som sa mohla realizovať a za dve hoďky bol koláč na svete. Upravila som troška tradičnú klasiku a vyrobila kysnutý celozrnný špaldový koláč s celozrnnou posýpkou – mrveničkou /celozrnné múky používam pre obohatenie koláčov o balastné látky a iné látky obsiahnuté v celom zrne/. Cesto som zvolila tenšie a dala viac ovocia ale iba toľko aby nebol veľmi mokrý. No a šetrila som aj mrveničkou. Z tejto dávky dom urobila plech a menšiu keramickú formu s priemerom 20cm.
Potrebujeme:
25gr droždia /použila som čerstvé-kocku/
2dcl vlažného mlieka
150gr celozrnnej špaldovej múky hladkej
220gr hladkej špaldovej múky
1 žÍtok
70gr rozpusteného poctivého živočíšneho masla 82%
70gr trstinového cukru
1lyžica kokosového tuku na vymastenie plechu alebo formy
700gr čučoriedok
Posýpka-mrvenička:
60gr kokosového cukru alebo trstinového
60gr poctivého živočíšneho masla 82%
40gr celozrnnej špaldovej múky hrubej
40gr celozrnnej špaldovej krupice
V miske si pripravíme kvások z vlažného mlieka, lyžice cukru, múky a rozdrobeného droždia. Kvások pripravíme na teplom mieste cca za 20miút. Pridáme zvyšný cukor, múky, žÍtok , maslo a vymiešame na husté vláčne cesto. Necháme vykysnúť približne 40-50 minút pod ľanovou utierkou.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku do 1cm. Položíme na vymastený plech, pridáme umyté, odkvapkané čučoriedky a rovnomerne ich rozmiestnime po povrchu cesta. Mrveničku si vyrobíme zmiešaním všetkých ingrediencií v miske tak, že suchými rukami miesime a drobíme suroviny medzi prstami. Posypeme ovocie a dáme piecť na 35-40 minút do teplovzdušnej rúry na 180stupňov celzia.
Piekla som dnes a paráda! Veľmi dobre vyšlo aj cesto. A najviac sa mi (na vašich receptoch) páči, že sa nemusím trápiť s úpravou množstva cukru ;) určite urobím znovu, možno ešte aj so slivkami by sa takto dal!
Ak nemam moznost pouzit cerstve drozdie, len susene, ako postupovat prosim? Zatial som nebola ani s jednym kysnutym cestom zo suseneho drozdia spokojna.. Dakujem za akekolvek rady :)
Es un goce encontrar a alguien que realmente sabe lo que están hablando en blogoesfera . Obviamente, que sabes cómo llevar un post a la luz y que sea didáctico. Más gente tiene que leer esto.
Gracias :)
Mňam tak koláčik by som si dala hneď. Máš veľmi pekný blog :-) Michaela
http://www.imperfect-woman.com
Ďakujem Michaela, koláčik je nenáročný vyskúšaj upiecť :)