Výborné a jednoduché jedlo z kurzu varenia strukovín a zeleniny. Originálne prevedenie tohto jedla je vždy s mäsitou zložkou najčastejšie husacím, kačacím mäsom. Jedná sa o tradičné jedlo židovskej kuchyne. U nás ho robievala ešte babka a recept som si uchovala aj ja. Je to jedlo veľmi chutné a synergia medzi majorákou, husacím mäsom a krúpami s fazuľou je úžasná. Táto chuť ma inšpirovala natoľko, že som vymyslela viac variácií aj s použitím údeného tempehu až som dosiahla túto zaujímavú a chutnú kombináciu. No a veľmi zdravú navyše, vhodnú aj pre tých, ktorí z rôznych príčin mäso nejedia.
Tempeh sú vlastne lisované fermentované sojové bôby z vysokým obsahom bielkovín. Sú ľahšie stráviteľné práve pre fermentačný proces, ktorý umožňuje lepšie využitie živín. Majoránka zase podporí správne trávenie a po jej konzumácie dokonca zrelaxujeme. Jačmenné krúpy sú starodávnou obilninou, ktorá mala vždy miesto v našej kuchyni. Dodáva telu silu a vitalitu, jačmenné krúpy znižujú LDL cholesterol, obsahujú vitamíny skupiny B a minerály. Čínska-pekingská kapusta s kombinácii s kurkumou, horčicovými semienkami a rascou sú ingrediencie s vysokou antioxidačnou aktivitou pokiaľ sú správne tepelne upravené, t.j. krátko na olivovom oleji aby sa využili v tuku rozpustné vitamíny A,E,K, a zároveň zachovali termolabilné hodnotné látky. No a o prínose strukovín pre organizmus snáď netreba už nič písať. Jedlo komplexne obsahuje bielkoviny, polysacharidy, prospešné tuky, vlákninu, polyfenoly – všetko prospešné pre zdravie. Dobrú chuť!
Pre 6 osôb potrebujeme:
800gr tempehu- sojové fermentované bôby, dostať v bio obchodoch
1 čínska – pekingská kapusta
500gr bielej drobnej fazule namočiť na 12hodín a uvariť s bobkovým listom do mäkka cca 2 hodiny
500gr jačmenných krúpov veľkých – uvariť vo vode do mäkka
Olivový olej cca 5 lyžíc
8 strúčikov cesnaku
Troška chilli podľla chuti
Mleté čierne korenie z mylnčeka
Kurkuma mletá
Majoránka sušená alebo čerstvá
Rasca čierna a rasca drvená
Horčicové semienka
Soľ
Postup:
Na prípravu tohto jedla použijeme veľkú panvicu alebo wok. Do panvice nalejeme olivový olej, pridáme kurkumu, rascu, horčicové semienko, chilli a mierne ohrejeme. Pridáme tempeh nakrájaný na menšie kocky. Čínsku kapustu nakrájanú na pásiky orestujeme spolu s tempehom. Pridáme cesnak a dôkladne premiešavame aby sa všetko zafarbilo do žlta a chute sa navzájom prepojili. Na záver vsypeme uvarenú fazuľu a krúpy, majoránku a opekáme cca 10 minút za častého premiešania. Dochutíme soľou a mletým korením z mlynčeka.