Rýchly koláč alebo müsli tyčinka /ak ho nakrájate do tvaru tyčiniek :)/ je ďalší zo série čo deťom na raňajky a desiatu, moja takmer denná dilema. Táto variácia štedrého prísunu orechov a cereálií sa osvedčila a deťom aj dospelákom veľmi chutilo. Výhodou tohto koláčiku je, že presne viete čo bude obsahovať a v akej kvalite orechy a sušené ovocie použijete. Keďže som mal doma slušnú zásobu orechovín a sušeného ovocia urobila som ho bohatý na ingrediencie, nech si tam každý nájde čo má rád.
Potrebujeme:
90gr sušeného ovocia nesíreneho, bez oleja najlepšie v bio kvalite /datle, sušený zázvor, brusnice nakrájané na drobné kúsky/
20gr kustovnice čínskej –goji preliatych horúcou vodou a vyluhovaných cca 40 minút, scediť odkvapkať
60gr nasekaných pekanových alebo lieskových orechov a surových pistácií – nepražených
120gr ovsených vločiek
20gr gaštanových vločiek
50gr slnečnicových semienok
250gr masla kravského 82%
80gr trstinového cukru
60gr extrudovanej pšenovej kaše alebo ryžovej kaše
60gr kukuričných lupienkov nalámaných
2 polievkové lyžice medu
2 polievkové lyžice raw kakaa alebo obyčajného a môžete použiť aj karob
1 polievková lyžica arašidového masla
Postup:
V miske vymiešame zmäknuté maslo s cukrom do krémovitej konzistencie. Pridáme sušené ovocie, orechy, kustovnicu, semienka slnečnice, kukuričné lupienky,vločky a pšenovú zmes premiešané v druhej miske. Zmes z oboch misiek poriadne premiešame vidličkou. Pridáme kakao, med, škoricu, arašidové maslo a opäť miešame. Vytvorí sa homogénna lepivá hmota ale nie príliš. Zmes položíme na plech /menší formát 25x 35cm/ vyložený papierom na pečenie a rozotrieme do výšky 2 cm. Dávame pozor aby bol plát cesta súvislý a pritlačíme, vyrovnáme plochým cukrárskym nožom či latexovou stierkou na vyrovnanie povrchu. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 170st.celzia 22 minút. Necháme vychladnúť a po hodine nakrájame na ľubovoľné tvary-kocky či tyčinky.
Dobry, ta kustovnica sa predpoklada susena (zaliata aby napucala), alebo cerstva? Mam dva kriky na zajrade, takze mam cesrtvu. Dakujem, Dana
V recepte je sušená preto som ju nechala napučať:) skúste dať teda čerstvú ak máte.