Pôvodný recept iste poznáte. Kapustníky sa vypekajú už niekoľko storočí, jemné korenisté, slané, sladké a s drobnými odlišnosťami podľa rodinných receptov. Ja som ten náš rodinný mierne zmenila a pridala som tam kakao a slivkový lekvár domáci aby mi to moja malá neofrflala. Má rada surovú kapustu ale o varenej či dusenej ani počuť a ostatní ju zase môžu. Takže toť moja finta ako ju oklamať kým nezačne klásť otázky :). V recepte som použila prirodzene bezlepkovú pšenovú múku, ktorú často primiešam do domácich výrobkov pre deti, pre obsah železa, kremíka, vitamínov skupiny B a iných dôležitých látok. O užitočnosti kapusty niet pochýb. Vieme, že obsahuje antikarcinogénne látky izotiokyionáty, to hlavne surová kapusta a tepelne upravená červená kapusta navyše polyfenoly atnokyanidíny patriace medzi najsilnejšie antioxidanty. Slivky a kakao obsahujú proantokyanidíny, antioxidanty a zároveň ochranné látky pre vznikom rakoviny hrubého čreva a brániace šíreniu infekcií.
Potrebujeme:
Cesto:
270gr špaldovej hladkej múky
100gr pšenovej krupice alebo hladkej múky
150gr celozrnnej špaldovej múky
30gr droždia
2,5dcl vlažného mlieka
1lyžica bravčovej masti
Čajová lyžička cukru
Mlieko na potretie kapustníkov po dopečení
Plnka:
1 menšia červená kapusta
80gr trstinového cukru
Polovica malej lyžičky škorice
Mleté korenie z mlynčeka
1lyžica kokosového tuku
2lyžice raw kakaa
2lyžice slivkového lekváru domáceho
Masť bravčová na vymastenie plechu
Postup:
Múky zmiešame vo veľkej miske a urobíme v strede jamku. Do nej nadrobíme droždie a zelejeme vlažným mliekom, pridáme malú lyžičku cukru. Dáme do tepla vytvoriť kvások cca na 20 minút. Keď kvások retiazkuje, pridáme masť a vypracujeme rukou cesto. Necháme pod utierkou vykysnúť cca hodinu. Medzitým si pripravíme plnku. V nízkom hrnci rozpustíme kokosový tuk s cukrom a do vzniknutého karamelu pridáme kapustu nasekanú na drobno, mletú škoricu a korenie z mlynčeka. Kapustu restujeme krátko a podlejeme vodou. Dusíme pod pokrievkou do mäkka ale nie príliš. Necháme vychladnúť. V malej miske zmiešame lekvár s kakaom.
Cesto po vykysnutí dáme na drevenú pomúčenú dosku / špaldovou múkou/ a vyvaľkáme do výšky cca 0,4mm.Vykrajujeme kolieska s priemerom 7-8cm ako vám vyhovuje. Do stredu dáme kapustu a navrch lyžičku lekváru s kakaom. Môžete urobiť aj čisto kapustové. Priložíme koliesko cesta – vrchnú časť a dokonale zatlačíme. Ak máte okraje suchšie od múky môžete ich navlhčiť vodou. Povrch potrieme masťou /rozpustenou/ a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 18-20minút. Po vybratí z rúry ihneď ešte horúce potrieme mliekom. Dobrú chuť a v žiadnom prípade ich neposýpajte práškovým cukrom :)