Kurkumové maslo s bylinkami

Ako si vyrobiť kurkumové maslo s bylinkami

 

Veľmi jednoduchá a rýchla pomôcka ako si vylepšiť  steak,  rybu alebo dusenú zeleninu v pare či pečené zemiaky v šupke. Je to starý spôsob oživenia s kedysi dekoračným úmyslom :) a inovovaný tak po mojom. Avšak na výbornej chuti to nič nemení  iba k bylinkovému maslu pridáte nastrúhanú čerstvú kurkumu.  Kurkuma dodá jemný nádych pikantnosti, zvýrazní chuť a najlepšie ak ju skombinujete s medvedím cesnakom. O benefitoch kurkumy sa nebudem veľmi  rozpisovať popísala som toho o nich už hodne. V skratke, jedná sa  prastarý  ajurvédsky fytoliek  z podzemka kurkumovníka u nás známy najmä v práškovej podobe a používaný v ázijských jedlách. Látka kurkumín obsiahnutá v kurkume má silné antioxidačné a antibakteriálne účinky, ktoré znásobíte použitím mletého korenia v jedle. V takejto forme posilníte jedlo o liečivé a ochranné účinky vďaka kurkume a bylinkám  a okrem chuťového a energetického potenciálu masla  zvýšite  komplexnú hodnotu pokrmu.

IMG_2310

P1100520

P1100551

P1100535

P1100565

 

Potrebujeme:

 

Kvalitné živočíšne maslo minimálne 80% môže byť aj kozie cca 250gr

Podzemok koreň kurkumy – 2 približne  5cm kúsky, ošúpať a  nastrúhať na jemno

Lyžica nasekaného medvedieho cesnaku alebo naloženého v oleji, môže byť aj pažítka, koriandrová vňať  alebo cesnak s petržlenovou vňaťou

Postup:

Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote a vmiešame doň bylinky a nastrúhanú kurkumu. Poriadne vidličkou premiešame v miske a položíme na potravinársku foliu. Vytvarujeme valček široký 4- 5cm, zabalíme a necháme v chladničke stuhnúť. Takto spracované maslo nám vydrží cca 4-5 dní. Po odkrojení vždy dôkladne zabalíme do fólie.  Maslo pokladáme  vždy na horúce jedlo.

 

Tento post videlo 2,412 ludi

2 Comments Add yours

  1. Ivana says:

    Moze sa tam pouzit aj praskova kurkuma? A ma zmysel pouzit vysledok ako napr. natierkove maslo? Ci iba na horuce jedla? Dakujem

    1. Môžete použiť a práškovú, chutnejšie je to však pri tepelnej úprave konkrétne s maslom. Kurkumu /práškovú/ môžete použiť aj v nátierkovej forme napríklad ricota+ avokádo+ kurkuma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.