Tento chlieb je veľmi jednoduchým domácim výrobkom a zvládnu ho aj začiatočníčky. Pri kysnutí cesta som použila pekárenské droždie, nie kvások. Múky som zvolila takmer z dvoch tretín celozrnné takže chlieb obsahuje otruby aj klíčok /mastné kyseliny/ a tiež strednú vrstvu zrna. Mám rada troška aromatickejší chlieb preto som pridala rímsky kmín/rascu/ a trocha feniklu, stačí však aj obyčajná rasca. Chlieb je ideálne zamiesiť poobede a piecť večer tak máte ráno hotový čerstvý mäkký chlieb. Ak večer strávite doma iba kontrolujete ,,bezpracne“ fázu kysnutia a pečenia. Na udržanie tvaru bochníka nepotrebujete ani ošatku, cesto sa dobre formuje a pre zjednodušenie pečenia a udržanie tvaru, môžete použiť jenskú sklenenú misu. Chlieb som piekla v obyčajnej teplovzdušnej elektrickej rúre.
Potrebujeme:
230gr grahamovej pšeničnej múky
100gr ražnej múky celozrnnej
100gr celozrnnej špaldovej polohrubej múky
240gr špaldovej hladkej múky
3,5 dcl vlažnej vody
2 polievkové lyžice olivového oleja
40gr kvasníc /klasické pekárenské droždie v kocke/
2 malé kávové lyžičky himalájskej soli
Tekvicové semienka lúpané 1 polievková lyžica
Rímsky kmín, rasca, fenikel 1malá kávová lyžička
Postup:
Do veľkej nerezovej misy z kuchynského robota som nasypala všetky múky a hladkú špaldovú som dala navrch. V múkach som urobila jamku kde som nadrobila droždie a zaliala 1a pol dcl vlažnej vody. Vyhriala som mikrovlnnú rúru a misu vložila do nej. Po 30minútach bol kvások aktívny a pekne retiazkoval – vytváral bublinky. Do misy som pridala olivový olej, zvyšok vlažnej vody, semienka, koreniny a soľ. Cesto som miesila pomaly v kuchynskom robote cca 8 minút. Musí byť husté a kompaktné a držať sa na háku na miesenie. Cesto som pomúčila hladkou špaldovou múkou a dala na 2 hodiny kysnúť do vyhriatej mikrovlnnej rúry. Po dvoch hodinách som z nakysnutého cesta na pomúčenej doske vytvarovala zľahka vysoký bochník asi 8cm a dala ho do jenskej misy kysnúť ešte na 45 minút. Bochník som vybrala potrela dno jenskej misy olejom. Bochník som zvrchu narezala do kosoštvorcov ale môžete iba popichať vidličkou a potrela som povrch čiernym pivom. Môžete vodou :). Chlieb som prikryla vrchnákom a piekla pri 200 stupňoch celzia 15 minút. Teplotu som znížila na 180 stupňov celzia a dopiekla ešte 35 minút bez pokrývky. Chlieb som nechala vychladnúť v mise do rána, zakrytý ľanovou utierkou. Teda kúsok sme odkrojili o desiatej večer, nevydržali sme. Zvykla som si chlieb nechať kým sa nezje v tej jenskej mise, je ideálne mäkký ta býva tak deň a pol niekedy menej. Podobný chlieb robievam tiež z kvásku. Na toto isté/viď hore cca 670gr múky/ množstvo múky dávam 6 polievkových lyžíc kvásku a cesto nechám kysnúť minimálne 8 hodín najlepšie cez noc.
dobry den,
– sú časy na kysnutie totožné ak sa použije iný zdroj tepla ( miesto mikrovlnky)?
– a čo iné by ste my miesto nej odporucili?
( napada ma iba teply radiator…:)
Dobrý deň
Chcela som sa opýtať, či ste neskúšala tento chlebík robiť aj v pekárničke chleba.
Ak nie, či nemáte vyskúšaný recept v pekárničke na bezlepkový chlebík.
Ďakujem
Dobrý deň, pekárničku vôbec nepoužívam takže nemám s ňou skúsenosť.Všetko pečiem vo forme,na plechu alebo v jenskej mise.