Medovníčky pohánkovo ovsené

 

Ďalšia z možností ako vyrobiť zdravšie medovníky použitím rôznych múk prirodzene obohatenými živinami. Tieto múky sú bežne dostať v bioobchodoch, dokonca  aj v reťazcoch. Chuťovo nezaostávajú vôbec za klasickými pšeničnými medovníkmi. Pokusne som jednu várku urobila bez cukru s použitím medu a melasy/ 4veľké polievkové lyžice/. Cesto bolo tmavšie a zdalo sa mi viac hutnejšie, keďže som pridala o 50gr pohánkovej múky navyše.

 

Potrebujeme:

200gr masla  82%  živočíšneho  zmäknutého

100gr ovsenej celozrnnej múky

200gr pohánkovej hladkej múky

300gr špaldovej hladkej múky

130gr trstinového cukru

150gr kvetového medu

3vajcia / 1 z toho na záverečné potretie medovníkov/

1kávová lyžička sódy bikarbony

1malá lyžička škorice cassia

Polovica malej lyžičky drvených klinčekov

Polovica malej lyžičky mletého kardamonu

polovica malej lyžičky mletého badiánu

Štipka muškátového oriešku

Štipka soli

 

Postup:

Všetky suroviny/ najprv múky, cukor  a korenie/  zmiešame rukou na husté kompaktné cesto. Ak sú vajíčka priveľké pridáme trocha múky. Dobre vypracované cesto dáme na 3-4 hodiny do chladničky stuhnúť. Na pomúčenej doske, /pracovala som s pohánkovou múkou/ vyvaľkáme polovicu dávky na plát cesta s výškou 0,4- 0,5cm. Vykrajujeme medovníčky rôznych tvarov, potrieme rozšľahaným vajíčkom, ozdobíme orieškom, slnečnicovými semienkami alebo aj kandizovaným ovocím podľa chuti. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 8-9 minút. Ak robíte hladké medovníky bez orieškov  môžete ich potrieť vajíčkom ihneď po dopečení. Z tejto dávky vyjde viac ako 100 ks  menších medovníkov. Zmäknú po 4-5 dňoch v plechovej či v sklenenej uzavretej doze a ešte viac ak pridáte polovicu jablka v servítke.

 

 

Tento post videlo 5,598 ludi

6 Comments Add yours

  1. Lexie says:

    Dobry den, da sa prosim cesto pripadne aj zmrazit? a ked medovnicky urobim v polke decembra, mozem ich jest kludne k Vianociam, vsak? inak cesto sa mi vydarilo super, tesim sa, ze ste ponukli aj takuto zdravu alternativu. Dakujem, Silvia, robite uzasnu pracu.

    1. Dobrý deň, nieje to cesto vhodné na mrazenie a áno perníčky majú dlhú trvanlivosť vďaka medu. Vďaka za uznanie, krásne Vianoce.

  2. V tomto recepte sa bohužiaľ maslo nedá nahradiť.

  3. Katarina Vanova says:

    Chcem sa opytat cim by som nahradila maslo. Nemozem ziadne mliecne vyrobky…

  4. Sasa says:

    Dobry den, neviete mi poradit cim nahradit vajcia v tomto recepte? Vajahit, nemozem kvoli soji. Dakujem :)

    1. Vajíčka sa nahradiť nedajú konkrétnou surovinou ale ak vynecháte 1-2 vajíčka ako v tomto recepte a nahradíte ich lyžicou jogurtu a guarovou gumou či hraškou dosiahnete uspokojivú konzitenciu. Guar však môže byť tiež pre niektorých alergénom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.