Sladký chlebík s marcipánom a kurkumou z ovsenej a špaldovej múky

Výborný a jednoduchý sladký chlebík, ktorý mal byť pôvodne biskupský, zvládnu i začiatočníčky. Je bohatý na ingrediencie, miešala som múky tak aby nechýbala lahodná chuť aj nutričná hodnota surovín. Zvolila som ovsenú, špaldovú a kokosovú múku/ polysacharid betaglukán, vláknina, vitamíny skupiny B,E, železo, minerály/. Ako tukovú spojovaciu zložku som dala tvaroh a maslo a vajíčka. Výnimočnú  a tiež gurmánsku chuť dodá kurkuma, marcipán a zmes orechov a datle.

P1100668P1100672IMG_2363IMG_2354

Potrebujeme:

350gr špaldovej múky hladkej

100gr ovsenej celozrnnej múky

50gr kokosovej múky

220gr  kvalitného  tvarohu jasom použila domáci hrudkový

150gr zmes orechov /pekanové, para, lieskovce, vlašské/

60gr datlí

75gr nastrúhaného mandľového marcipánu / môžete dať aj viac podľa chuti /

130gr masla 82% živočíšneho roztopeného nie horúceho

1dcl mlieka

2 celé vajíčka

1ks prášok do pečiva

1 kávová  lyžička sódy bikarbóny

1 kávová lyžička kurkumy mletej

2 polievkové lyžice kokosového cukru alebo trstinového

Štipka soli

Postup:

Zmiešajte vo veľkej miske múky s práškom do pečiva, kurkumou, sódou bikarbónou, cukrom a soľou. Pridajte tvaroh, maslo, vajíčka, mlieko a rukou vypracujte husté cesto. Pridajte marcipán, nasekané orechy a nakrájané datle na malé kúsky. Ešte raz dôkladne prepracujte rukou cesto cca 5 minút aby sa spojili ingrediencie. Cesto dajte pomúčenú na dosku /použite špaldovú hladkú múku/  a vypracujte z cesta väčší valec, taký aby sa vám zmestil do podlhovastej  formy na chlebík minimálne 30 cm dlhej. Vložte cesto do vymastenej formy a zľahka pomúčte povrch. Pečte v teplovzdušnej rúre 50minút pri teplote 180stupňov celzia. Po upečení ihneď vyklopte najlepšie na drevenú dosku a po vychladnutí krájajte ako chlebík. Dobrú chuť…a nekazte to ani náhodou práškovým cukrom  na posypanie povrchu:)

Tento post videlo 786 ludi

3 Comments Add yours

  1. Zdravím Alena, môžete dať tvaroh aj krémový avšak neodporúčam ryžovú múku miesto kokosovej to by sa vám koláčik rozsypal musí to byť múka s vyšším obsahom bielkovín napríklad mandľová alebo z orechov.Môžete ju nahradiť aj špaldovou hladkou celozrnnou múkou alebo ovsenou /pridáte tých 50 gr/.

  2. Alena says:

    Dobrý deň,chcela by som vyskúšať tento koláč ale nemám kokosovú múku. Čím by sa dala nahradiť? Napr.ryžovou? A tvaroh musí byť hrudkovitý? Nemôže byť krémový? Ďakujem.

  3. Pingback: Terapia Jedlom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.