Výborný a jednoduchý sladký chlebík, ktorý mal byť pôvodne biskupský, zvládnu i začiatočníčky. Je bohatý na ingrediencie, miešala som múky tak aby nechýbala lahodná chuť aj nutričná hodnota surovín. Zvolila som ovsenú, špaldovú a kokosovú múku/ polysacharid betaglukán, vláknina, vitamíny skupiny B,E, železo, minerály/. Ako tukovú spojovaciu zložku som dala tvaroh a maslo a vajíčka. Výnimočnú a tiež gurmánsku chuť dodá kurkuma, marcipán a zmes orechov a datle.
Potrebujeme:
350gr špaldovej múky hladkej
100gr ovsenej celozrnnej múky
50gr kokosovej múky
220gr kvalitného tvarohu jasom použila domáci hrudkový
150gr zmes orechov /pekanové, para, lieskovce, vlašské/
60gr datlí
75gr nastrúhaného mandľového marcipánu / môžete dať aj viac podľa chuti /
130gr masla 82% živočíšneho roztopeného nie horúceho
1dcl mlieka
2 celé vajíčka
1ks prášok do pečiva
1 kávová lyžička sódy bikarbóny
1 kávová lyžička kurkumy mletej
2 polievkové lyžice kokosového cukru alebo trstinového
Štipka soli
Postup:
Zmiešajte vo veľkej miske múky s práškom do pečiva, kurkumou, sódou bikarbónou, cukrom a soľou. Pridajte tvaroh, maslo, vajíčka, mlieko a rukou vypracujte husté cesto. Pridajte marcipán, nasekané orechy a nakrájané datle na malé kúsky. Ešte raz dôkladne prepracujte rukou cesto cca 5 minút aby sa spojili ingrediencie. Cesto dajte pomúčenú na dosku /použite špaldovú hladkú múku/ a vypracujte z cesta väčší valec, taký aby sa vám zmestil do podlhovastej formy na chlebík minimálne 30 cm dlhej. Vložte cesto do vymastenej formy a zľahka pomúčte povrch. Pečte v teplovzdušnej rúre 50minút pri teplote 180stupňov celzia. Po upečení ihneď vyklopte najlepšie na drevenú dosku a po vychladnutí krájajte ako chlebík. Dobrú chuť…a nekazte to ani náhodou práškovým cukrom na posypanie povrchu:)
Zdravím Alena, môžete dať tvaroh aj krémový avšak neodporúčam ryžovú múku miesto kokosovej to by sa vám koláčik rozsypal musí to byť múka s vyšším obsahom bielkovín napríklad mandľová alebo z orechov.Môžete ju nahradiť aj špaldovou hladkou celozrnnou múkou alebo ovsenou /pridáte tých 50 gr/.
Dobrý deň,chcela by som vyskúšať tento koláč ale nemám kokosovú múku. Čím by sa dala nahradiť? Napr.ryžovou? A tvaroh musí byť hrudkovitý? Nemôže byť krémový? Ďakujem.