Polenta je sýta kukuričná kaša rozšírená hlavne v Taliansku a veľmi chutná v kombinácii s kyslím mliekom. Upravuje sa na veľa spôsobov a výbornú chuť má aj s našou bryndzou v kombinácii s opečenou cibuľkou. Využila som čerstvú donášku slovenskej zeleniny od,, bedničkárov“ kde bol ružičkový kel a červená cibuľa. Hríby z vlastného zdroja z mrazničky.
Potrebujeme: / 4 osoby /
300gr polenty v bio kvalite kukuričnej drvenej zmesi
15 hlavičiek ružičkového kelu
2 červené cibule
1 veľká červená paprika krájaná na pásiky
1 malá lyžička kurkumy
400gr mrazených hríbov v sezóne čerstvých
Olivový olej cca 1,5dcl
Voda
Korenie z mlynčeka
Soľ
Tymián
Kumín mletý štipka
Dresing
150ml hustého jogurtu bieleho v bio kvalite
150ml kyslého alebo acidofilného mlieka
5-6 lístkov medvedieho cesnaku nasekať
Soľ
Postup:
Ružičkový kel umyjeme odstránime vrchné lístky a necháme odkvapkať. Na panvicu dáme olivový olej, kurkumu, kumín, orestujeme nakrájanú červenú cibuľu, pridáme na polovicu prekrojené hlavičky kelu, papriku, tymián, hríby a opečieme krátko za občasného miešania. V prípade potreby podlejeme troškou vody /mrazené hríby pustia vodu/ a podusíme do 10 minút pod pokrievkou. Dochutíme soľou a korením. Medzitým si pripravíme polentu.
Do vriacej vody vysypeme polentu, osolíme a miešame cca 3 minúty kým nezhustne na kašu. Pridáme lyžicu oleja a pomiešame. Polentu dáme na dno vymastenej /olivovým olejom/ keramickej formy na povrch rozložíme rovnomerne zeleninu a dáme zapiecť. Môžeme posypať aj strúhaním pecorinom. Zapečieme pri teplote 180 stupňov cca 20 minút. Podávame poliate dressingom, ktorý si pripravíme čerstvý počas zapekania z hore uvedených ingrediencií.