Bezlepková alternatíva jablkovo špaldovej celozrnnej torty, ktorá vás tak zaujala. Konzistenciou jemnejšia viac nadýchaná a krehká, vďaka ryžovej múke a chuťovo výborná.Múky, ktoré som zvolila sú veľmi výživné a nutrične hodnotné aj pre deti pre obsah bielkovín, minerálov, vlákniny a esenciálnych aminokyselín /lyzín v amarantovej múke/.
Potrebujeme:
170gr ryžovej múky
130gr kokosovej múky nie strúhaného kokosu
110gr amarantovej alebo pohánkovej hladkej múky
330gr bieleho jogurtu
150gr masla živočíšneho 82% rozpusteného nie horúceho
3 vajíčka
50gr mandľové lupienky bio
1 lyžica veľkých kokosových lupienkov na dekoráciu
500gr strúhaných jabĺk
100gr kokosového cukru môžete dať trstinový
2ks a pol prášku do pečiva alebo cca 30gr
1 malá lyžička škorice
Postup:
Maslo, žĺtka a cukor spolu vymiešame v mise. Pridáme jogurt a na hrubo nastrúhané jablká. V druhej miske spolu zmiešame múky, škoricu a prášok do pečiva. Prisypeme do tekutej zmesi a poriadne zľahka premiešavame. Pridáme mandle /časť odložíme na dekoráciu povrchu/ a nakoniec sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy s priemerom 28-30cm.Povrch ozdobíme mandľovými a kokosovými lupienkami. Pečieme pri teplote 160 stupňov v teplovzdušnej rúre pomaly 50 minút až hodinu, či je cesto upečené vyskúšame drevenou špajdlou.
Potrebovala som sa zbaviť niektorých múk a narazila som na tento recept. Kokosovú múku som nahradila mandľovou, amarantovú cirokovou, jogurt som ušetrila pre dcéru. Namiesto neho som použila kokosový nápoj s troškou sušeného mlieka a vyšlo to. Dobrý koláčik. Ďakujem za inšpiráciu.
Super gratulujem :)
Dobrý deň pani Silvia, chcela by som sa spýtať či sa dá tento koláč urobyť čisto iba s konopnou múkou, alebo poprípade vymeniť niektorú múku z toho receptu za konopnú?
Dakujem Soňa :)
Myslím, že konopná múka sa nehodí konkrétne do tohto pečenia. Konopnej múky môžete do koláča použiť maximálne tak 60-80gr. Ale ak chcete tip tak tu som použila konopnú múku, sú vynikajúce :) https://horecka.sk/2013/11/18/bezlepkove-perniky/
Pohankovy napoj som po pravde v obchode ani nevidela, ale ja jogurty aj tvarohy nakupujem od jedneho manzelskeho paru, ktory ho sami vyrabaju a nedavaju do nich ziadne aditiva. Objednavam to tu: http://www.bezmlieka.sk/pohankovy-jogurt.html. Robili prezentaciu na veganskych dnoch v Medickej zahrade, tak ma to zaujalo. Je pravda, ze v jogurte je trosku lepku, lebo je tam trochu spaldoveho skrobu. V Tvarohu nie je ziadny lepok.
Ano poznám ich sú dobrí mám ich pripnutých na fcbku a sledujem ich novinky.
Mna napadlo skusit pohankovy jogurt, mozno by to s nim fungovalo. Podla mna by malo. Ma takmer tie iste vlastnosti ako bezny jogurt, len je vyrobeny z pohanky. Ja pohankovy jogurt alebo aj tvaroh pouzivam pri peceni, lebo priatel je alergicky na mliecnu bielkovinu a so sojovymi vyrobkami to tiez nechcem prehanat.
Erika jogurty pohánkové a pohánkové nápoje zo zásady nepoužívam pre nežiaduce zloženie.Obsahujú aj lepok takže do bezlepkovej torty sa nehodia a najviac mi tam vadia protihrudkujúce zmesi a hydrogenovaný rastlinný tuk :( no a neodporúčam ich ani malým deťom.Ak sa chceme vyhnúť mliečnej bielkovine a laktoze treba nájsť receptúry kde tú mliečnu zložku netreba.V tomto prípade by som dala ako náhradu kokosový tuk s maniokom a kokosové mlieko.len nad tým uvažujem chcelo by to vyskúšať v praxi :)
Vedeli by ste mi,prosim, poradit, cim by som mohla nahradit jogurt v tomto recepte? Syn ma alergiu na bkm a soji sa tiez viacmenej vyhybame. Namiesto masla zvyknem davat olej(kokosovy, bio slnecnicovy). Len ten jogurt neviem :(. Vdaka lucia
Jogurt je v tomto prípade súčasť tukovej zložky.Môžete nahradiť kokosovým tukom a pridať trocha mandlového mlieka.Túto kombináciu mám overenú malo by to držať musíte dať však vajíčka – o jedno naviac.
Vdaka. My to mame, zial, o to zlozitejsie, ze nahradzujeme aj bielok. Zltok toleruje, ale bielok robi sarapatu. Tak davam namocene lanove semiacka, chia semienka, rozmackany banan, jablkove pyre a pod…