Už posledné jablká z jesennej zásoby som použila na tento koláčik alebo skôr tortu. Tieto jablká boli veľmi sladké takže som sa rozhodla šetriť s pridaným cukrom. Torta vážila viac ako 1700gr a bola príjemne šťavnatá. Namiešala som 3 druhy múk – kokosová s jablkami je fajn :) a ako tukovú zložku som použila maslo a jogurt. Korpus nerobte príliš vysoký dodržte 28-30cm priemer formy. Ak máte menší priemer znížte gramáž ingrediencií.
Potrebujeme:
200gr celozrnnej hladkej špaldovej múky
130gr hladkej špaldovej múky
100gr kokosovej múky /nie strúhaný kokos ale múka/
300gr bieleho kvalitného jogurtu
150gr masla živočíšneho 82% rozpusteného nie horúceho
3 vajíčka
50gr mandľové lupienky bio
700gr strúhaných jabĺk / po strúhaní ich zakvapnite šťavou z polovice citronu /
100gr kokosového cukru môžete dať trstinový
2 ks a pol prášku do pečiva spolu cca 30 gramov alebo sody bikarbony
1 malá lyžička škorice
Postup:
Maslo, žĺtka a cukor spolu vymiešame v mise. Pridáme jogurt a na hrubo nastrúhané jablká. V druhej miske spolu zmiešame múky, škoricu a prášok do pečiva. Prisypeme do tekutej zmesi a poriadne ale zľahka premiešavame aby sa ingrediencie spojili. Pridáme mandle /časť odložíme na dekoráciu povrchu/ a nakoniec sneh z bielkov, ktorý sme medzičasom vymiešali. Cesto nalejeme do vymastenej/maslo/ tortovej formy s priemerom 28-30cm. Povrch ozdobíme mandľovými lupienkami. Pečieme pri teplote 160 stupňov v teplovzdušnej rúre pomaly 50 minút až hodinu, či je cesto upečené vyskúšame drevenou špajdlou.
Dobrý deň, vo veľa receptoch sa používa jogurt. Ja, bohužiaľ, nemôžem ani ten klasický mliečny, ani sójový. Viete mi poradiť nejakú inú alternatívu? Ďakujem :)
Potom jedine viac masla a vajec.
Dobrý deň, dalo by sa prosím Vás nahradiť tých 130 g hladkej špaldovej napríklad mandľovou múkou? alebo dať viac kokosovej? Ďakujem
Bezlepková verzia o pár receptov ďalej :)
https://horecka.sk/2014/03/15/jablkova-torta-z-kokosovej-ryzovej-a-amarantovej-muky-bezlepkova/
Dobry den, poprosim Vas ak by som ho chcela upiect v bezlepkovej verzii ake muky by som mala pouzi? Dakujem krasne za odpoved :-)
Hľadajte vždy v bezlepkovom pečení :)
https://horecka.sk/2014/03/15/jablkova-torta-z-kokosovej-ryzovej-a-amarantovej-muky-bezlepkova/
Opravte si chybu v recepte “200gr celozrnnej hladkej špaldovej múky” celozrnna nemoze byt predsa hladka muka
Prosím Vás :) celozrnná múka, ktorá obsahuje celé zrno /povrchový obal,otruby,endosperm,klíčok/ môže byť mletá na jemno,hladko,hrubo,stredne podľa kategorizácie výrobcu
http://www.pdsokolce.sk/
Môžem nahradiť maslo kokosovým olejom ??? Ďakujem
Nie v tomto recepte nie. Môžete použiť lyžicu arašidového alebo mandlového masla miesto klasického živočíšneho.
Dobry den,chcem sa opytat. Toho prasku tam ide 2 a pol alebo to malo byt 2 a pol lyzicky prasku do peciva? A jogurtu celkovo 300 ml? Dakujem za info. Pekny den :-) Ingrid
Upresnila som v recepte… 2ks a pol v malom balení spolu cca 30gr a jogurtu celkovo 300 gr.