Jablková torta z celozrnnej špaldovej a kokosovej múky

Už posledné jablká z jesennej zásoby som použila na tento koláčik alebo skôr tortu. Tieto jablká boli veľmi sladké takže som sa rozhodla šetriť s pridaným cukrom. Torta vážila  viac ako 1700gr a bola príjemne šťavnatá. Namiešala som 3 druhy múk – kokosová s jablkami je fajn :) a ako tukovú zložku som použila maslo a jogurt. Korpus nerobte príliš vysoký dodržte 28-30cm priemer formy. Ak máte menší priemer znížte gramáž ingrediencií.

P1100471

 

Potrebujeme:

200gr celozrnnej hladkej špaldovej múky

130gr hladkej špaldovej múky

100gr kokosovej múky /nie strúhaný kokos ale múka/

300gr bieleho kvalitného jogurtu

150gr masla živočíšneho  82%  rozpusteného nie horúceho

3 vajíčka

50gr mandľové lupienky bio

700gr strúhaných jabĺk / po strúhaní ich zakvapnite šťavou z polovice citronu /

100gr kokosového cukru môžete dať trstinový

2 ks  a pol  prášku do pečiva  spolu cca 30 gramov alebo sody bikarbony

1 malá lyžička škorice

 

Postup:

Maslo, žĺtka a cukor spolu vymiešame v mise. Pridáme jogurt a na hrubo nastrúhané jablká. V druhej miske spolu zmiešame múky, škoricu a prášok do pečiva. Prisypeme do tekutej zmesi a poriadne ale zľahka premiešavame aby sa ingrediencie spojili. Pridáme mandle /časť odložíme na dekoráciu povrchu/  a nakoniec sneh  z bielkov, ktorý sme medzičasom vymiešali. Cesto nalejeme do vymastenej/maslo/ tortovej formy s priemerom 28-30cm. Povrch ozdobíme mandľovými lupienkami. Pečieme pri teplote 160 stupňov v teplovzdušnej rúre pomaly 50 minút až hodinu, či je cesto upečené vyskúšame drevenou špajdlou.

Tento post videlo 5,820 ludi

12 Comments Add yours

  1. Katka says:

    Dobrý deň, vo veľa receptoch sa používa jogurt. Ja, bohužiaľ, nemôžem ani ten klasický mliečny, ani sójový. Viete mi poradiť nejakú inú alternatívu? Ďakujem :)

    1. Potom jedine viac masla a vajec.

  2. Michaela says:

    Dobrý deň, dalo by sa prosím Vás nahradiť tých 130 g hladkej špaldovej napríklad mandľovou múkou? alebo dať viac kokosovej? Ďakujem

  3. jana antalova says:

    Dobry den, poprosim Vas ak by som ho chcela upiect v bezlepkovej verzii ake muky by som mala pouzi? Dakujem krasne za odpoved :-)

  4. Magda says:

    Opravte si chybu v recepte “200gr celozrnnej hladkej špaldovej múky” celozrnna nemoze byt predsa hladka muka

    1. Prosím Vás :) celozrnná múka, ktorá obsahuje celé zrno /povrchový obal,otruby,endosperm,klíčok/ môže byť mletá na jemno,hladko,hrubo,stredne podľa kategorizácie výrobcu

      http://www.pdsokolce.sk/

  5. Dominika says:

    Môžem nahradiť maslo kokosovým olejom ??? Ďakujem

    1. Nie v tomto recepte nie. Môžete použiť lyžicu arašidového alebo mandlového masla miesto klasického živočíšneho.

  6. Ingrid says:

    Dobry den,chcem sa opytat. Toho prasku tam ide 2 a pol alebo to malo byt 2 a pol lyzicky prasku do peciva? A jogurtu celkovo 300 ml? Dakujem za info. Pekny den :-) Ingrid

    1. Upresnila som v recepte… 2ks a pol v malom balení spolu cca 30gr a jogurtu celkovo 300 gr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.