Jednoduché vegánske jedlo s výbornou strukovinou cícerom. Cícer obsahuje hodnotné bielkoviny, vitamín C a vitamíny skupiny B minerály a stopové prvky /železo/.Spolu s hlivou bohatou na polysacharidy /betaglukán/a quinoou / bezlepková obilnina / obsahujúcou vitamíny skupiny B /B9/, C, betakarotén a široké minerálové zastúpenie /vápnik/ je nutrične veľmi zaujímavým jedlom. Ozdobila som ho medvedím cesnakom nech vieme, že je tu jar.
Potrebujeme:
200gr sušeného cíceru namočeného na 12hodín
100gr obilniny quinoa
400gr hlivy ustricovej
Veľkú červenú cibuľu
1 malú lyžičku korenia mahá alebo v mažiari roztlačený koriander, horčičné semeno, rasca či kumín
Olivový olej
Medvedí cesnak cca 8-10 lístkov nasekať
15ks cherry paradajok
Soľ
Korenie z mlynčeka
Pri pikantnej verzii chilli papričku
Postup:
Namočený cícer dáme variť kým nie je mäkký. Scedíme a necháme odkvapkať. Quinou varíme samostatne v hrnčeku s troškou soli, cca 15 minút. Keď zväčší objem a vyparí sa všetka voda premiešame ju spolu s cícerom. Hlivu umyjeme a osušíme papierovou servítkou. Na panvicu dáme olivový olej, ohrejeme mahá korenie, orestujeme červenú cibuľku nasekanú na drobno. Pridáme nakrájanú hlivu a po 5 minútach restovania cherry paradajky prekrojené na polovicu. Podlejeme troškou vody a podusíme cca 5 minút. Dochutíme korením z mlynčeka, soľou a čerstvým nasekaným medvedím cesnakom. Podávame spolu s cícerom a quinoou. Ak chcete pikantnú verziu chilli papričku pridáte na začiatok ku koreniu mahá.
Prosim Vas Silvia, staci hlivu tak kratko ako pisete v recepte dusit aj pre 3,5 rocne dieta?
Dakujem s pozdravom Miriam
A prečo by nemalo stačiť ?? :)
možem sa spýtat kde sa dá njast/kupit medvedí cesnak? dá sa aj normálne pestovať doma? dakujem
U nás v BA sa predáva na trhu na Miletičke aj a menších trhoch a rastie tu aj v okolí v lesíkoch. Potrebuje vlhko a rastie medzi stromami nemám skúsenosť s pestovaním.Kvitne skoro na jar asi 2 mesiace takže vždy si ho nazbieram a zamrazím či naložím do oleja.V obchodných reťazcoch som ho videla v Terne a v Metre.