Určite poznáte taliansku focacciu, voňavú lákavú dobrotu, kríženca pizze a chleba. Pôvod si privlastňujú Ligúrčania ale tiež oblasť Piemonte. Focaccia je najlepšia čerstvá vytiahnutá z pece, poliata olivovým olejom alebo aj dekorovaná olivami, prosciuttom, sardelkami atď. Možností je viac, v niektorých oblastiach ju robia plnenú tuniakom alebo len tak ,,natural“ s píniovými orieškami. Bežne sa robieva z bielej múky ale keďže ja bielu múku nepoužívam vyskúšala som tento zdravší druh, focacciu z grahamovej a špaldovej múky. Grahamová múka obsahuje celé pomleté zrno vrátane klíčku, škrobu a obalu – otrúb a je cenná pre vitamíny skupiny B, E, minerály a vlákninu. Použila som tiež špaldovú múku na zjemnenie a cesto tým získalo jemnú orieškovú chuť. Urobila som tri druhy. Aké ingrediencie vyberiete, je na vás. Dôležité je vrch iba ,,dekorovať“ a nepreplácať surovinami ako pizzu. Cesto z tejto dávky bude stačiť pre tri veľké focaccie s priemerom 28-30cm.
Potrebujeme:
300gr špaldovej múky hladkej
150 gr grahamovej múky pšeničnej
120gr celozrnnej špaldovej múky hladkej
40gr kvasníc v bio kvalite
1 malá lyžička jačmenného sladu
4 lyžice olivového oleja
3dcl vody
Malá lyžička soli používam himalájsku
Moje ,,dekor“ ingrediencie:
1:/ capari, artičoky, slanina, červená cibuľa, pikantný kurkumový olej
2./červená cibuľa, sardelky, po upečení medvedí cesnak – pesto
3./červená cibuľa, artičoky
Postup:
Všetky múky zmiešame v miske od kuchynského robota. V strede urobíme jamku nalejeme do nej cca polovicu vlažnej vody,pridáme slad a rozdrobené kvasnice. Dáme na teplé miesto prikryté utierkou na 20 minút. Keď je kvások napučaný pridáme vodu, olej, soľ a vymiešame cesto na nízkych otáčkach v kuchynskom robote. Necháme kysnúť hodinu prikryté na teplom mieste. Cesto vyvaľkáme na doske na hrúbku cca 0,8- 1cm a položíme do vymastenej / olivovým olejom/ keramickej formy.Na povrch poukladáme želané ingrediencie a dáme piecť do teplovzdušnej rúry vyhriatej na 180stupňov celzia. Pečieme približne 20 – 25 minút.