Dopekané žemle z obchodu nelákajú tak ako tieto domáce jemné a nadýchané a sľubujem, že je to nenáročná jednoduchá príprava :)…aby som dosiahla podobnú konzistenciu ako klasické tukové pečivo, ako tukovú zložku som zvolila jogurt a smotanu. A aby bolo trocha po mojom,, na zdravo“ použila som prevažne špaldovú hladkú a trocha kurakkanovej /pšenová/ a celozrnnej hladkej múky. Najlepšie boli tesne po upečení mierne chrumkavé a vo vnútri vláčne…mňam
Potrebujeme:
440gr hladkej špaldovej múky / Biomila/
100gr hladkej špaldovej celozrnnej múky /Biomila/
50gr kurakkanovej alebo pšenovej múky
3dcl 10% smotany na varenie
150ml bieleho bio jogurtu
40gr droždia / použila som kvasnice lisované bio/ alebo 6 lyžíc kvásku vtedy cesto kysne okolo 3-4 hodín
Malá lyžička himalájskej soli
Sezamové zrnká na posypanie
Mlieko na potretie žemlí
Postup:
Z mlieka a trošky smotany /izbová teplota/ a lyžice vlažnej vody pripravíme kvások tak, že do zmesi múk, ktoré som dala do misy urobím jamku a nadrobím do nej droždie a zalejem.Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Necháme vykysnúť cca 20 minút na teplom mieste. Keď kvások retiazkuje a vznikajú v ňom bublinky, vymiesim v kuchynskom robote do hladka cesto zo všetkých ingrediencií. Nechám kysnúť cca hodinu na teplom mieste prikryté utierkou.cesto vyklopím na dosku a vypracujem bochník. Vytvarujem z neho hrubý valec asi 6 -7 cm a krájam na kúsky asi 4 cm široké, z ktorých vytvarujem žemle. Poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie s odstupom, potrieme mliekom a posypem sezamom. Pečieme v teplovzdušnej rúre cca 20 minút pri teplote 180 stupňov celzia. Z tejto dávky vám vyjde 10- 11 krásnych veľkých žemlí s priemerom 10-12 cm :).
Vyborne! Dakujem Silvia zacskcely recept, naozaj nesklamal, aj manzel pochvalil:-) robila som sice iba polovicnu davku, ale vsetky boli fuc..
To ma teší :) pekný večer
Silvia,dal by sa prosim ta spravit tento recept bezlepkovy a miesto spaldovej muky pouzit pohankovu?Alebo pohankovu a teffovu? Dakujem O etra
Ano iste dal ale treba dať aspoň 3 druhy múk, napr: pohánková, teffová a trocha ryžovej celozrnnej.