Táto polievka pripomína trocha boršč ale robí sa v jednom hrnci čiže aj postup je trocha odlišný. Konzistenciu má veľmi hustú, je aromatická pretože na záver sa pridá saturejka a zahustí aj pohánka. Použila som hovädzie mäsko /falošnú sviečkovú z biochovu/ aby bola polievka výživná, silná a sýta a mohli by sme ju definovať ako hlavné jedlo:).
Potrebujeme:/ cca 4-5l polievky/
1200gr hovädzieho mäsa / zadné, falošná sviečková/
1stredná hlávka červenej kapusty
2 červené cibule
3 mrkvy
2 paštrnáky
5 zemiakov
4 ks menších cvikiel cca 700-800gr
500gr lúpaných paradajok, môžete použiť aj lúpané v konzerve
Čerstvý tymián 5 vetvičiek
Čerstvá saturejka alebo aj sušená pol malej kávovej lyžičky
Korenie z mlynčeka aj nové korenie
Olivový olej
Soľ
Rasca
Bobkový list 2ks používam čerstvý sušeného dajte viac 4ks
2 lyžice pohánkovej krupice alebo pohánkových zŕn
Postup:
Na oleji orestujeme najprv na krájanú cibuľu, mrkvu, paštrnák nakrájané na krúžky, mäso nakrájané na kocky. Prudšie opečieme a občas premiešame. Pridáme bobkový list, rascu, tymián, korenie, kapustu nasekanú na drobno a opäť premiešavame. Podlejeme 1 litrom vody, pridáme cviklu očistenú a nakrájanú na kocky a potom paradajky a zemiaky nakrájané tiež na kocky. Dolejeme 3l vody a pod pokrievkou varíme asi 2 hodiny kým mäso nie je úplne mäkké a vývar silný.10 minút pred vypnutím pridáme pohánkovú krupicu alebo pohánku a saturejku. Saturejka je veľmi výrazná takže s ňou opatrne. Na záver dochutíme soľou. Pohánku varíme priamo v hrnci nepridávame varenú aby sa využil rutín, ktorý sa pri varení uvoľní.Podávame bez chleba.