Pridávam do pozornosti tieto dve ľahké bezmäsité jedlá príliš nezaťažujúce trávenie, naopak nabité fytolátkami a užitočnými tukmi / avokádo /obsahuje beta-sitosterol znižujúci hladinu cholesterolu v krvi a riziko vzniku hyperplázie prostaty/, sezamové semienka, orechový olej / polysacharidami a rastlinnými bielkovinami. Ovos a celozrnný kuskus zabezpečujú optimálny prísun sacharidov /naviac betaglukánu,vitamínov skupiny B,E,nízky obsah lepku / pre lepšie strávenie doplnené tamari sójovou omáčkou. Koriander/vňať/ a kurkuma sú silnými antioxidantmi s očistným účinkom na organizmus. Shitaké huby obsahujú okrem bežných polysacharidov a B vitamínov aj glukán lentinan s imunostimulačným a ochranným pôsobením v tele. Obe jedlá disponujú vyváženým obsahom živín a makronutrientov, pre vysoký obsah vlákniny sa optimálne vstrebáva glukóza do krvi.
Celozrnný kuskus s červenou šošovicou a hubami / shitaké, portobello /
Na 4 porcie potrebujeme:
350gr celozrnného kuskusu
300gr červenej šošovice
Mahá korenie/ koriander, racsa alebo kumín, horčicové semienko /
Pol malej lyžičky kurkumy
1 šalotka /fialová cibulka/
Olivový olej 3-4 lyžice
200gr shitaké húb
200gr šampiňónov portobello – steakové veľké
Postup:
Na olivovom oleji na panvici ohrejeme kurkumu a mahá korenie pridáme šalotku a huby a orestujeme do 10 minút. Huby z panvice vyberieme a prisypeme opláchnutú červenú šošovicu podlejeme vodou a povaríme cca 20 minút.Vmiešame späť huby a pridáme napučaný celozrnný kuskus, Dochutíme soľou/ja používam himalájsku z mlynčeka a tiež mix farebného korenia/.
Ovos s avokádom a koriandrom s opečenými zelenými fazuľkami
Na 4 porcie potrebujeme:
400gr ovsa nahého v bio kvalite
1 mäkké avokádo
Šťava z citróna
Orechový panenský olej
Soľ
Korenie z mlynčeka
400gr zelených fazuliek
Cayenské korenie
Kurkuma štipka
Garam masalá korenie
Sezamové semienka 2 lyžice /lúpané majú menší obsah oxalátu inhibítor vstrebávania vápnika/
Sójová omáčka tamari
Soľ
Olivový olej 3 – 4 lyžice
Postup:
Ovos viac krát prepláchneme a uvaríme do mäkka cca 40 minút. Osolíme a polejeme orechovým olejom. Na panvici alebo vo woku na olivovom oleji opečieme fazuľky spolu s koreninami za občasného obracania. Pred dokončením pridáme sezamové semienka a dopečieme cca 3 minúty.V miske rozpučíme avokádo alebo nasekáme ak nieje dostatočne mäkké, zakvapneme citrónovou šťavou a vmiešame do ovsa. Ovos položíme na tanier k fazuľkám a posypeme hodne koriandrovou vňaťou. Podávame spolu s tamari omáčkou k fazuľkám.
Dobrý den ,paní Silvinko Horecka,jsem moc ráda,že mi posíláte Vaše postřehy a pozornosti v blogach ,co se týká zdraví.Děkuji moc a těším se na další posílání Vaších e-mailů.Hodně štěstí ,zdraví a pohodu v životě Vám přeje rodina Kvetoslavy Jurasové.
Veľmi pekne vám ďakujem za uznanie a nech vám padne všetko na úžitok …veľa zdravia aj vám s pozdravom Silvia