Túto verziu ľahkého chrumkavého pečiva som skombinovala na základe požiadaviek mojej najmladšej dcérky a kamarátok, ktoré majú menšie deti a potrebujú im dať niečo na papanie ,,do ruky“ na prechádzkach či alternatíva sladkých sušienok do školy. Tento krát som nepoužila celozrnnú múku ale múky, ktoré budú deťom chutiť. Povedzme si pravdu niektorým menším stravníkom tieto tmavé hutné chlebíky a bochníky nechutia a ani nie sú úplne ideálne do 3 rokov. Aj moja malá má často výhrady i keď si už zvykla, frfle…tak som vymyslela túto kombináciu: z klasickej semoliny z trvrdej pšenice vyrába ju Sládkovičovo, špaldovú hladkú a trošička kurakkanovej múky/teffovaj/, ktorá obsahuje predsa aspoň vlákninu a trocha bielkovín, metionín a vitamíny skupiny B. Môžete použiť aj pšenovú múku vlastnosti sú takmer rovnaké. Takéto pečivo môžete dať aj maličkým deťom od prvého ukončeného roka. Cesto vyzerá trocha ako grahamové ale je biele, chrumkavé a rozpúšťa sa v ústach. A pre ,,bezlepkáčov” pridávam verziu gluten free.
Potrebujeme:
330gr špaldovej múky hladkej použila som Biomilu
270gr semoliny z trvrdej pšenice
50gr kurakkanovej múky alebo pšenovej /teffovej/
40gr bio kvasníc
6 lyžíc olivového oleja čo cca 1dcl
3dcl vody
Soľ
Štipku trstinového cukru ako štartér ale nemusí byť
Na ochutenie cesta, cesnak, kurkumu, tymián, rozmarín, medvedí cesnak, šalviu, to čo máte radi :)
Tip: olivový olej dajte na panvicu, ohrejte v ňom cesnak, kurkumu, mahá korenie alebo masala korenie. Vychladnutý olej vmiešajte do cesta.
Pre bezlepkovú verziu:
50gr pšenovej múky
100gr pšenovej krupice
330gr pohákovej hladkej múky
170gr múky z quinoi
Postup:
Všetky múky zmiešame v mise od kuchynského robota. Môžete aj ručne je to troška namáhavejšie.. Pridáme droždie –kvasnice, cukor, olivový olej, vlažnú vodu, soľ a vypracujeme kompaktné trocha lepivé cesto. Necháme vykysnúť na prikrytom mieste hodinu a štvrť. Cesto dáme na semolinou pomúčenú dosku a ešte raz premiesime. Rozdelíme na dva bochníky a vyvaľkáme obdĺžnik. Nakrájame asi 3 cm široké a 20cm dlhé pásiky, ktoré v strede preložíme a dlaňami ušúľame grissini. Doska pri tvarovaní musí byť suchá inak sa vám cesto bude šmýkať. Grissini naukladáme s odstupom na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri 190 stupňoch cca 15 minút. Do cesta môžete pridať tiež posekané bylinky bazalku alebo orestovaný cesnak na oleji a ponúknuť dospelej návšteve k pivku či vínu napríklad …:) dobrú chuť!
Dobrý deň,
chcela by som vyskúšať tyčinky s kvaskom.
Viete mi poradiť ako si upraviť recept na kvaskovy? A prípadne či je možné zameniť semolinovu múku.
Ďakujem.
Zdravím, pridajte miesto kvasníc 170gr rozkvasu a zvýšte olivový olej na 1,5 dcl. Semolina tam má svoj význam.