Dnes som prvý krát piekla s kurakkanovou múkou / Ragi / zo semienok Eleusine coracana/ niečo ako proso/ plodiny, ktorá sa pestuje a používa hlavne v Ázii / Nepál, Srí Lanka, India / a v Afrike. Je to prirodzene bezlepková potravina a má podstatný nutričný význam hlavne pre pôvodné chudobné oblasti. Obsahuje aminokyselinu metionín, esenciálnu pre ľudský organizmus a dôležitú pre správnu funkciu metabolizmu látok /v ,,spolupráci” s vitamínmi skupiny B pracuje ako aktívny metionín s antioxidačnými vlastnosťami / ovplyvňuje priaznivo hladinu cholesterolu v krvi a neutralizáciu ťažkých kovov v pečeni atď. Keďže idem piecť bezlepkovo budem používať ešte pšeno /instantné vločky/, kokos strúhaný, pekanové orechy, lieskové orechy, maslo, med a trocha kokosového cukru aby bol prijateľný glykemiký index. Med som použila domáci lesný. S touto múkou sa pracuje podobne ako s kokosovou či pšenovou. Ak vám nevadí lepok použite špaldovú celozrnnú múku. Inak výsledok ma príjemne prekvapil a hlavne moje dievčatá sa potešili…:)
Potrebujeme:
120g strúhaného kokosu
100gr instantných pšenových vločiek
50gr kurakkanovej múky /pšenovej, kokosovej /
70 gr pomletých lieskovcov
50gr pekanových orechov najemno nasekaných /môžete nahradiť lieskovcami/
150gr masla kvalitného kravského
2 vajíčka
1 lyžica polievková kokosového cukru / z kokosových kvetov/
2 lyžice polievkové medu
Štvrť malej lyžičky sódy bikarbóny
Štvrť malej lyžičky mletej škorice
Postup:
Maslo roztopíme a vsypeme doň strúhaný kokos a postupne všetky sypké ingrediencie, orechy, sodu, škoricu, med, premiešavame a nakoniec pridáme 2 vajíčka .Vytvoríme hustú lepivú hmotu, z ktorej vytvarujeme placky hrubé asi 1cm na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 13 minút v teplovzdušnej rúre pri teplote 170 stupňov celzia. Správne upečené kekse budú karamelovo hnedé pre použité tmavé suroviny.Po vychladnutí ich uložte do plechovej krabice vystlanej jemným papierom. Z tejto dávky pripravíme cca 35 – 40 keksov.