Bezlepkové medovníky

 

Najprv som sa bála, že náročnosť miešania múk v tomto recepte ma prerastie a ,,položí” ale našťastie to vyšlo. Rozhodla som sa totiž použiť na pečenie aj konopnú múku, ktorá sa používa skôr ako prímes do slaných výrobkov či na zahusťovanie a po zapracovaní do perníkového cesta, malo mierne zelenú farbu.  Konopná múka obsahuje približne 35% bielkovín a trocha viac sacharidov no a tiež mastné kyseliny nasýtené i nenasýtené čiže omega 3 a 6 a ešte kopec minerálov a vlákniny. Do pečenia sa pridáva približne 10-20% z celkového obsahu múk. Pre vôňu a dobrú chuť som zvolila ďalej mandľovú múku a kvôli konzistencii troška pohánkovej múky hladkej. Zvyšok tvorí manioková alebo tapioková múka, ktorá je úplne hladká a jemná a dobre sa s ňou pracuje. Pochádza z koreňa manioku je to škrob, nutrične významný polysacharid. Ak uvidíte na obale v zložení slovo modifikovaný  tak nejde o genetickú modifikáciu ale o fyzikálno-chemickú úpravu. GMO musia byť  riadne označené /mali by byť/. Pozitívum pri pečení je, že táto múka neovplyvňuje chuťovo iné pridané ingrediencie. Podľa mňa je ideálna, nie však do kysnutých výrobkov. Tam by mala ísť v menšom pomere k ostatným múkam. Tak dosť bolo teórie poďme piecť :)

P1090443

P1090475

P1090483

P1090468

P1090486

P1090501

P1090518

Potrebujeme:

400 gramov tapiokovej múky

60g mandľovej múky

40g konopnej múky

100 gramov + 30 gramov pohánkovej hladkej múky na pomúčenie

150 gr kvalitného medu

190 gr kvalitného živočíšneho masla / zmäknutého /, niekedy podľa druhu tapioky treba pridať viac masla cca 200gr

100 g trstinového cukru 

1 malá lyžička sódy bikarbóny

2 celé vajíčka a ešte jedno na potretie medovníkov  na záver

1 malá lyžička škorice mletej

Pol lyžičky mletých klinčekov a pol malej lyžičky kardamonu

Môžete použiť aj perníkové korenie

 

Príprava:

Všetky ingrediencie dávame do misy a uhnetieme ručne tuhšie cesto podobné ako linecké. Trvá to cca 10  minút, kým sa všetky zmesi zmiešajú tak, aby  sa spojili v hustú kompaktnú hmotu. Skúšala som cesto vymiesiť v kuchynskom robote  ale nebolo to ono tapioka sa prášila von :).  Cesto nechajte pol hodiny odpočívať v chlade. Pripravte si dosku a pomúčte ju pohánkovou alebo aj tapiokovou múkou. Vyvaľkajte cesto na hrúbku cca 4mm a poprášte tapiokovou múkou pri obrátení cesta. S cestom manipulujte opatrnejšie je jemné. Vykrajujte svoje obľúbené motívy ale podľa možností nie veľmi drobné a členité. Mne šli najlepšie kolieska, srdiečka a hviezdičky. Poukladajte na plech nemusíte mastiť, cesto je mastnejšie. Potrite rozšľahaným vajíčkom a ozdobte orechom alebo mandľou. Pečte v teplovzdušnej rúre na 175 stupňoch celzia cca 8-10 minút. Po vybratí z rúry opatrne podrežte príborovým nožom a položte na drevenú podložku aby sa pomaly ochladili. Môžete však použiť  aj papier na pečenie  na vystlatie plechu. Z tejto dávky  sa dá upiecť asi 80ks perníkov. Môžete samozrejme aj zdobiť klasicky bielkom alebo čokoládou. Dobrú chuť.

Tento post videlo 6,075 ludi

18 Comments Add yours

  1. Dana Podobníková says:

    Dobrý večer, u nás sa nikomu v ústach z týchto medovníkov neprášilo. Ale, že sa po nich ” zaprášilo ” a každému chutili.
    Vďaka pani Silvia.

  2. Martina says:

    Dobry den, som sklamana, z tyhto medovnikov sa mi prasi v ustach, su vo vnutri velmi suche. :(

  3. Diana says:

    Velmi rada by som vyskusala recept, ale nezohnala som konopnu muku…je ju mozne nahradit? Dakujem

    1. Môžete ju nahradiť šachorovou múkou, zemnými mandľami alebo pridajte trocha viac z mandľovej a pohánkovej múky.

  4. Katka says:

    Dobrý den prajem, co ak tapiokovu muku nahradim napr. cicerovou? Potrebujem nahradit lebo tu, kde bývam sa neviem k takej dostat. Máme tu pohankovu, kukuricnu, cicerovu, amar., mandlovu, kokosovu. Dakujem

  5. Martin says:

    Dobrý deň, ako dlho asi vydržia a kde ich najlepšie skladovať? Stačí ich dať do kartónovej krabice?

    1. Dobrý večer, vydržia 6-8 týždňov a v plechovej krabici v potravinárskom papieri.

      1. Martin says:

        Ďakujem, dnes som ich skúšal, presne podľa receptu, vyzerajú aj chutia výborne. :)

        1. Ďakujem za spätnú väzbu, teší ma Vaša spokojnosť. Je to overený recept, medovníky boli prezentované na mnohých akciách tak sa teším.

  6. Martin says:

    Dobrý deň,je možné nahradiť v tomto recepte tapiokovú múku?

    1. Nahradiť nie, môžete znížiť obsah tapiokovej o polovicu a pridať mandľovú. Alebo z polovice použiť múku zo zemných mandlí.

  7. Lienka Lenka says:

    Akou bezlepkovou múkou by som mohla nahradiť pohánkovú, keďže pri hist. intolerancii nemusí byť dobre tolerovaná? Orechové múky okrem mandľovej mi nerobia tiež dobre. Napadá ma z bezlepkových ovsených vločiek, čo Vy na to? :-)

    1. Vyskúšajte teffovú celkom príjemne sa s nou pečenie alebo pohánkovú a mandľovú nahradte s múkou zo zemných mandlí.

  8. Katka says:

    Dobry den, pojde to aj ked pouzijem vylucne pohankovu muku? Peciem pre 13m dietatko a nechcem velmi kombinovat a davat “exotiku” :) dakujem

    1. Z pohánkovej múky budú veľmi tvrdé a s typickou príchuťou, nedá sa to porovnať s týmito perníkmi. Mandľovú a konopnú múku nepovažujem za exotiku :) a tapiokový škrob je úplne neškodný.

  9. Katarína says:

    kupilasom maniokovy skrob je to ot iste co muka?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.