Jablkovohruškový perník zo špaldovej múky

Náš obľúbený perník voňavý s výraznou chuťou po korení. Pomiešala som ako klišé káže,  jablká  s hruškami. Samozrejme môžete zvoliť jeden druh ovocia. V základnom ceste som použila na dosladenie sušené ďatle čiže nemusí sa použiť viac cukru ako sa pridáva zvyčajne do perníkov. Korenie do perníka si môžete namiešať aj sami podľa návodu.

Potrebujeme:

5ks veľkých  jabĺk a 5 ks hrušiek

80gr sušených ďatlí

80gr kokosového alebo trstinového cukru ak by sa Vám predsa len žiadal cukor

2dcl mlieka

200gr zmäknutého masla

4 veľké celé vajíčka

300gr špaldovej múky hladkej

110gr celozrnnej špaldovej hladkej múky alebo gaštanovej múky

Šťava z polovice citróna

1 a pol ks prášku do pečiva bezfosfátového

1 menšia lyžica perníkového korenia

Alebo: polovica lyžičky škorice a mletých klinčekov, štvrť lyžičky kardamonu  a mletého badiánu a štipku nového korenia

1 veľkú lyžicu mandľovej múky a 1lyžicu kokosového cukru na posypanie, môžete posypať iba škoricovým cukrom

Javorový sirup na poliatie pred podávaním

Postup:

Vykôstkované sušené ďatle povaríme v mlieku asi 5 minút a necháme vychladnúť. Vymixujeme tyčovým mixérom. Jablká a hrušky nakrájame na tenké polmesiačiky aj zo šupkou a pokvapkáme citrónovou šťavou.V miske zmiešame cukor a zmäknuté maslo, pridáme celé vajíčka a vymiešame krém. Ďalej pridáme múky – špaldové, prášok do pečiva, korenie, mlieko s datlami a miešame varechou do hladka. Ak je cesto husté pridáme troška mlieka. Zmes nalejeme do maslom vymasteného keramického pekáča cca 20 x 32 cm alebo na klasický plech /perník bude nižší/ a postupne ukladáme ovocie striedavo hrušky a jablká tesne vedľa seba tak, že ich ponoríme viac ako do polovice cesta. Povrch posypeme kokosovým cukrom zmiešaným s mandľovou múkou. Dáme piecť do teplovzdušnej rúry pri 170 stupňoch celzia približne 45-50 minút cesto musí byť vnútri perníka prepečené – urobte test špáradlom. Pred podávaním môžeme poliať javorovým sirupom. Dobrú chuť!

Tento post videlo 4,175 ludi

3 Comments Add yours

  1. Tatiana says:

    Naozaj je výborný :-)

  2. Michaela says:

    Výborný koláč, ďakujeme za recept!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.