Minulý týždeň som mala workshop aj o používaní cukru v praxi a pri následnej debate ma zaujala pripomienka jedného pána, prečo teda ľudia pridávajú cukor do koláčov keď je taký škodlivý:) a či by sa nedal urobiť akýsi zoznam najsladších ovocí, ktorý by bol zároveň aj návodom ako ich spracovať pri pečení. Je nám jasné, že múčnikov sa nikdy dobrovoľne nevzdáme pokiaľ teda nebudeme zase v nejakom vojnovom ťažení, čo dúfam nehrozí tak reálne ako ,,naša prehra” s civilizačnými chorobami. Aj preto sa pokúsim viac venovať tejto téme a vymyslieť sladkosti, ktoré by mohli byť aspoň z časti prospešné.
Teraz v októbri máme k dispozícii jablká a tiež tekvice. Ja som pre tento recept zvolila hokkaido, ktoré mám riadne preverené čo sa týka tepelnej úpravy. Zatiaľ som ho využívala viac menej do hlavných jedál ale dá sa použiť i v tejto podobe. Jablká aj tekvica sú bohaté na vlákninu a minerály i keď vitamín C sa ničí tepelnou úpravou, zostávajú iné fytonutrienty v kombinácii so špaldovou múkou celozrnnou a jačmenným sladom. Ako tukovú zložku som vybrala klasické kvalitné maslo ale budem robiť testing aj s kokosovým tukom a dám ,,update”. Dobré pečenie.
Potrebujeme:
800gr nastrúhaných očistených sladších jabĺk
Šťava z jedného citróna
300gr nasekanej tekvice hokkaido /na kocky/ vrchnú vrstvu nešúpeme
4 lyžice jačmenného sladu
Mletá škorica štvrť malej lyžičky
Kardamon, mleté klinčeky, mletý badián všetky koreniny na špic noža
1 polievková lyžica škrobu kuzu /liečivý japonský škrob/ alebo zemiakového alebo tapioky
3dcl vody
Cesto:
70gr kokosového alebo trstinového cukru
240gr zmäknutého kravského masla ja som použila 83% z Oravy
50gr mandľovej múky
150gr špaldovej celozrnnej múky hladkej
200gr špaldovej múky hladkej
1 vajíčko na potretie povrchu
Postup:
Cesto si pripravíme tak, že všetky suroviny spolu zmiešame /ako krehké cesto/ a dbáme aby bolo pevnejšie a kompaktné však múku príliš neprisýpajte, keď tak trocha špaldovej hladkej. Zabaľte cesto do potravinárskej fólie a dajte na 1 hodinu do chladničky.
Do hrnca dáme tekvicu hokkaido, pridáme koreniny a vodu, varíme na miernom ohni kým nie je tekvica mäkká asi 35-40 minút pod pokrievkou. Voda sa musí takmer vypariť zostane iba na dne. Zmäknutú tekvicu a škrob spolu vymixujeme za horúca tyčovým mixérom a vmiešame slad. Zmes bude hustejšia ale musí sa liať. Medzitým očistíme a nastrúhame jablká a pokvapkáme citrónovou šťavou. 2/3 stuhnutého cesto rozvaľkáme na doske a cez valček prehodené dáme do guľatej formy na pečenie s priemerom 28cm- 30cm. Formu vyplníme krehkým cestom a tiež okraje formy. Na cesto položíme nastrúhané jablká a prelejeme ich tekvicovou zmesou. Zo zostávajúcej tretiny vykrojíme ježkov alebo iný motív či urobíme klasickú mriežku. Ježkov som potrela rozšľahaným vajcom s lyžičkou tekvicovej zmesi ale to nie je nutné :). Kladieme ich na povrch opatrne aby sa neponorili do zmesi. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov celzia asi 45 minút, kým cesto nie je mierne zlatovohnedé. Koláč treba nechať pred krájaním vychladnúť a stuhnúť asi trištvrte hodinu.
One Comment Add yours