Ak sa vám náhodou doma ocitne množstvo sladučkých marhúľ, ktoré treba rýchlo konzumovať alebo spracovať a neviete čo s nimi, mám pre vás inšpiráciu…takto som to vyriešila, niečo rýchle a zdravé…neobsahuje múku / iba trocha špaldovej krupice/ ale ovsené vločky a ani biely cukor….
Potrebujeme:
300gr ovsených vločiek zaliať horúcou vodou a nechať odstáť cca hodinu aby napučali zväčšili objem
100gr strúhaného kokosu
3 lyžice jačmenného sladu alebo ryžového sirupu
1,5kg marhúľ
120gr masla kvalitného živočíšneho alebo prepustené maslo ghí
Mandľová múka 4lyžice
Kokosový cukor 3 lyžice
Špaldová krupica 3 lyžice
Škorica mletá
Príprava:
Napučané ovsené vločky zmiešame v miske spolu zo strúhaným kokosom a jačmenným sladom. Polovicu zmesi nalejeme do maslom vymastenej keramickej formy/pekáča/.Navrch poukladáme rozpolené vykôstkované marhule tesne jednu vedľa druhej. Nalejeme ďalšiu vrstvu zmesi ovsených vločiek a poukladáme zvyšné marhule. Posypeme mletou škoricou. Špaldovú krupicu zmiešame s mandľovou múkou/alebo na jemno pomletými mandľami ak nemáte mandľovú múku/, pridáme zmäknuté maslo, kokosový cukor a prstami vypracujeme niečo ako redšiu mrveničku. Posypeme povrch nákypu a dáme zapiecť na 35-40 minút pri teplote 180 stupňov celzia do teplovzdušnej rúry. Podávame ho teplý ale výborný je aj studený poliaty javorovým či ryžovým sirupom.