Ďalšia z marhuľových pochúťok na spríjemnenie letných dní. Čerstvý zázvor pôsobí osviežujúco a ako dekoráciu som použila červené ríbezle, ktoré pocit osvieženia zvýraznia. Inšpiroval ma francúzky tart tatin ale tento je podstatne jednoduchší a bez karamelu. Náročnosť prípravy je minimálna, zvládnu ho i začiatočníci. Zvolila som kokosový cukor pre nižší glykemický index ale miesto neho môžete dať trstinový cukor. Marhule majú GI nízky, cukru je tu minimálne, vlákniny dosť, takže si ho môžu dopriať i ľudia kontrolujúci glykémiu.
Potrebujeme:
400gr vykôstkovaných marhúľ nakrájaných na mesiačiky
10gr čerstvého nastrúhaného zázvoru
250gr špaldovej hladkej múky
80gr celozrnnej špaldovej múky
60gr kokosového cukru alebo trstinového
1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
Štipka soli
3 vajcia
125gr kyslej smotany
100 gr roztopeného živočíšneho farmárskeho masla 82%
100gr červených ríbezlí
1lyžica špaldovej krupice na vysypanie dna
Tortovú formu s priemerom 24-26 cm
Príprava:
V miske zmiešame oba druhy múky s kokosovým cukrom a práškom do pečiva. Pridáme štipku soli a nastrúhaný zázvor. V druhej miske rozšľaháme vajcia, maslo, kyslú smotanu. Za stáleho miešanie vlejeme zmes do múčnej zmesi a pomaly premiešame aby sa všetky ingrediencie spojili. Na dno vymastenej a krupicou vysypanej formy poukladáme marhule a cesto opatrne vylejeme a rovnomerne rozotrieme. Pečieme v teplovzdušnej rúre 30 minút vyhriatej na 180 stupňov. Skontrolujeme drevenou špajlou alebo špáradlom či sa cesto nenalepí. Po upečení necháme vychladnúť cca 10minút a vyklopíme na veľký tanier tak aby marhule boli navrchu. Dekorujeme ríbezľami, môžeme poliať javorovým sirupom či jačmenným sladom.