Vhodné kombinácie potravín
Veľa ľudí túto výbornú potravinu ešte nepozná, a keďže leto je v plnom prúde a všade na nás číha kopa zeleniny treba to ihneď napraviť vo váš prospech. Preto som pre vás pripravila zopár receptov s využitím výživne hodnotného bulguru pšeničného a špaldového. Sú to všetko veľmi rýchle a jednoduché jedlá. Čo je to teda ten bulgur? Bulgur je upravené zrno pšenice – niečo ako lámanka, je veľmi dobré stráviteľné a nenadúva /namáčaním enzým amyláza čiastočne štiepi škrob na jednoduché cukry preto je ľahšie stráviteľný /.Upravuje sa horúcou parou, predvarením, následným sušením a lámaním či drvením, pritom si však zachováva hodnotné vitamíny /vitamín A, B/ a minerály horčík, fosfor, železo atď. Bulgur tým, že je upravený sa rýchlo a ľahko pripravuje do finálnej podoby chutnej lahôdky orieškovej chuti, krátkym povarením cca 5 minút alebo zaliatím horúcou vodou a napučaním. Ideálna kombinácia je s opečenou zeleninou ale môže byť aj surová vo forme ľahkého šalátu. Skutočne je to plnohodnotné chutné jedlo, ktoré zasýti . Môžete ním nahradiť ,,slovenské“ rizoto alebo zeleninové ,,niečo” s tarhoňou či bielymi cestovinami. Bulgur je dostať v bio obchodoch a tiež vo veľkých supermarketoch medzi ryžou a strukovinami podobne ako kuskus.
Bulgur, kuskus, quinoa, celozrnná ryža sú potraviny s obsahom sacharidov, škrobu a nehodia sa ako prílohy k mäsu. Myslím tým klasické prílohy ako si ich mi tradične predstavujeme tj. Kôpka mäsa a kôpka sacharidovej prílohy. Kombinujú sa so zeleninou, strukovinami alebo živočíšnymi produktmi ako bryndza, tempeh, feta syr, parmezánom a podobne. Môže byť aj kúsok jahňacieho mäsa v paradajkách s bôbom ako v orientálnych krajinách.
K príprave týchto jedál som použila sezónne fazuľové zelené a žlté lusky, nutrične ,,silnú“ hlivu ustricovú a huby shitaké pre obsah minerálov a dôležitú kurkumu… jedlo v tejto kombinácii pôsobí na stimuláciu imunitného systému. Môžete použiť tiež baklažán alebo cuketu, kel, mangold s kratšou tepelnou úpravou.
Bulgur s hlívou, shitaké, kurkumou a luskami / 4 porcie/
Potrebujeme:
150gr špaldového bulguru /zo špaldovej pšenice/
250gr hlivy ustricovej
150gr huby shitaké
1 veľká červená cibuľa
100gr mladých fazuľových luskov
4 lyžice olivového oleja
Pol malej lyžičky kurkumy
Štipka chilli korenia
Pol malej lyžičky mahá korenia/mletá rasca, koriander, horčicové semienko/
Soľ
Mleté korenie z mlynčeka
Príprava:
Prepláchnutý bulgur zalejeme vriacou vodou a pod pokrievkou necháme napučať 15 minút.
Na panvici orestujeme na olivovom oleji červenú cibuľu nakrájanú na kolieska súčasne s kurkumou, chilli a mahá korením aby sa zvýraznila chuť korenia. Pridáme na kúsky nakrájanú hlívu, shitaké a lúsky. Opekáme za občasného miešania cca 15 minút kým sa prebytočná tekutina z húb vyparí. Primiešame bulgur a opekáme približne 2-3 minúty. Dochutíme soľou a prípadne mletým korením z mlynčeka. Môžeme použiť trocha nasekanej čerstvej mäty. Ihneď podávame.
Opekané zelené lusky s mandľami, pšeničným bulgurom a pastou zo sušených paradajok / 4 porcie/
Potrebujeme:
150gr bulguru /zaliať vriacou vodou a nechať napučať pod pokrývkou/
300gr zelených luskov
30gr nasekaných olúpaných mandlí
Chilli korenie podľa chuti
Tandoori masala korenie štvrť lyžičky
Kumín mletý alebo rasca štipka
1 malá lyžička kokosového cukru
Soľ
Pasta:
10 sušených paradajok naložených v oleji
Šťava z 2 citrónov
4 strúčiky cesnaku
1 malá lyžička sezamovej pasty tahiny
10lístkov fialovej bazalky alebo obyčajnej
Soľ
Mleté čierne korenie
Príprava:
Na panvici orestujeme na olivovom oleji spolu s koreninami /tandoori masalá, chilli, kumínom/ umyté a vysušené lusky v celku. Po cca 10 minútach posypeme cukrom a mandľami a za stáleho miešania tak aby sa neporušila celistvosť strukov pomaly opekáme cca 5 minút, kým sa povrch mierne skaramelizuje. Dochutíme soľou .Osviežujúcu kyslastú pastu si pripravíme tak, že zmiešame všetky ingrediencie v mixéri. Pastu jeme spolu s opekanými fazuľkami a bulgurom.
Dobrý deň, bulgur, kuskus, quinoa, celozrnná ryža sa z mäsom nehodia a ostatné druhy bielkovým su v poriadku (fazule,syr)?
Napr. keby si dám bulgur z hribami na vrch si dam fetu/parmezan je to v poriadku ?:)
Dobrý deň, Erik môžete si dať k bulguru pokojne aj bielkovinu ale nie v zmysle 300gr koncentrovanej bielkoviny a 300gr bulguru ako prílohu :)