Datlové sušienky zo špaldovej múky s jačmenným sladom

Tieto sušienky som začala piecť približne pred 3 rokmi na Vianoce. Súvislosť s predvianočným počasím a  dnešným ,,šedým” dňom vhodným na pridanie tohto receptu čiste náhodná:) Natrafila som na recept, ktorý sa mi páčil  a mierne som si ho upravila podľa svojich potrieb. Zamenila som cukor za jačmenný slad a hladkú múku za špaldovú hladkú. Ďatle sú veľmi sladkým ovocím preto ak ich použijem pri pečení, následne šetrím pridaním cukrom na dosladenie výrobku. Ďalšie benefity: vysoký obsah minerálov, draslíka, železa, vlákniny.  Z korenín som použila škoricu a kurkumu v malom množstve, pretože toto korenie zaraďujem preventívne takmer všade  pre protizápalové, antikoagulačné, chelatačné, antioxidačné a ďalšie pozitívne účinky na organizmus.

Takéto sušienky môžete pripraviť napríklad deťom do školy miesto horaliek, brumíkov a iných priemyselných keksíkov  poteší, že vydržia dlho /1 mesiac/  uložené v plechovej krabici.  Budete presne vedieť čo obsahujú a deti vám ich určite neofrflú  alebo ak príde nečakaná návšteva,  máte pochúťku k čajíku pohotovo  nachystanú.

P1080651P1080654

 

Potrebujeme:

 

100gr špaldovej hladkej  múky

80gr ovsenej múky

100gr celozrnnej špaldovej hladkej múky

160gr masla min. 82% živočíšneho tuku  alebo bezlaktózového masla

2 veľké lyžice jačmenného sladu alebo 100gr trstinového cukru

160gr datlí sušených nesírených /nakrájať na malé kúsky/

1vajíčko

Na špičku noža kurkumy / môžete dať toľko ako škorice ak Vám vyhovuje pikantnejšia a exotickejšia chuť /

Štvrť malej lyžičky Cejlonskej škorice mletej

Soľ

Štipka sódy bikarbony

Sezamové semienka na dekoráciu

 

Postup:

 

V miske vymiešajte najprv vareškou zmäknuté maslo so sladom/alebo cukrom/, vajíčkom, kurkumou, škoricou, pridajte nakrájané datle. Do tejto zmesi vsypte múky, sódu bikarbonu,  štipku soli a vypracujte rukou cesto. Ak budete pracovať so sladom pôjde to ťažšie/ruku treba mať pomúčenú pripravte si preto kôpku s múkou/, bude treba pridať aj na doske viac múky na spracovanie. Vypracované cesto zabaľte do fólie a odložte na hodinu a pol do chladničky aby stuhlo. Cesto rozváľame na doske na plát približne 0,5cm vysoký a vykrajujeme  pomúčeným pohárom s priemerom 5-6 cm okrúhle sušienky. Okraje sušienok ,,namočíme“ do sezamových semienok, ktoré sa na cesto z boku nalepia a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Sušienky pečieme 15min v teplovzdušnej rúre pri teplote 170stupňov celzia. Vychladnuté sušienky uschováme do krabice vyloženej jemným papierom alebo pevnejšou  servítkou.

Tento post videlo 5,165 ludi

5 Comments Add yours

  1. jane says:

    ak mozem otazku, kde kupujete nesirene susene ovocie? alebo ako sa to oznacuje na obale, pokial nie je priamo uvedeny text “nesirene” pripadne kde by som sa o toejto problematike docitala viac? ak vas to nebude obtazovat, vam doverujem, tak zdroju od vas budem tiez, vidim ze sa vyznate a rozumiete tomu, a na internete uz niekedy clovek nevie kde je pravda. vdaka
    j

    1. Nesírené ovocie je bežne dostať v bio obchodoch a občas aj bežných potravinách. V bio ochodoch je však záruka, že sušené ovocie pochádza z ekologického hospodárstva a neobsahuje oxid síričitý a iné aditíva/ teda malo by to tak byť/.Podľa potravinového kodexu SK sa musí takto ošetrené ovocie označiť a mala by byť uvedená aj koncentrácia oxidu síričitého v sušine mg /kg.V praxi však býva napísané na etiketách : E 220-228 čo znamená oxid síričitý a jeho zlúčeniny alebo SO2 či sírené ovocie alebo aj v časti o informáciách pre alergikov som tiež videla citujem:produkt môže obsahovať prírodný SO :( čo je teda haluz takže takéto možnosti tiež netreba kupovať.Kvalitné sušené ovocie je jednozložkové bez prísad a aditív. Akosi potravinový kodex u nás výrobcovia bežne ignorujú. Novinkou na trhu je sušené ovocie tzv. lyofilizované ovocie spracované vákuovým vymrazovaním. Je veľmi kvalitné a chutné cena je však vyššia. Ďakujem za prejavenú dôveru to ma teší že ju mám u vás.Posnažím sa aj naďalej o objektivitu v rámci mojich investigatívnych schopností s pozdravom Silvia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.