Baklažán je jedna z mojich najobľúbenejších zelenín. Prekvapilo ma v poslednej dobe vyplývajúc z rozhovorov, že ľudia ju nevedia pripravovať a tak uvádzam jednoduchý recept s použitím klasických surovín u nás dostupných. Baklažán jeme vždy tepelne upravený alebo naložený v octovo-olivovom náleve aby sa predišlo toxickému vplyvu solanínu, ktorý dužina obsahuje. Nešúpeme šupku! V nej sa nachádzajú práve najcennejšie polyfenolové látky, ktoré majú antioxidačné účinky. V určitých odborných kruhoch ho považujú za ,,superpotravinu” práve pre túto antioxidačnú aktivitu, ktorá ochraňuje membrány buniek. V nutrigenomike, odbore, ktorý sa zaoberá pôsobením rastlinných látok /aj polyfenolov/ pochádzajúcich z potravy na ľudský organizmus, baklažán zaradili medzi potraviny s najvyšším počtom xenobodov. Podľa tohto názoru xenofaktory, /fytoalexíny prevažne polyfenoly-flavonoidy, alkaloidy, terpenoidy, atď. / sú látky ovplyvňujúce aktivitu génov pre sirtuíny /bielkovina so špecifickou vlastnosťou/. Sirtuíny sú enzýmy, ktorých úlohou je chrániť DNA pred poškodením a následne pred chorobami a rakovinovým bujnením. Gény pre sirtuíny sa aktivujú podľa Však späť k baklažánu.. okrem tohto významného prínosu, baklažán je nízkokalorická zelenina s obsahom draslíka, mangánu, železa, medi a vitamínov skupiny B a je vhodná i pre malé deti. Upravuje sa väčšinou krátkym opečením na olivovom oleji, nasucho na grile, či v celku v rúre napríklad k príprave baklažánového pyré….
Potrebujeme pre 4 osoby:
2 veľké baklažány
15 ks zelenú a fialovú bazalku
200gr kozí syr čerstvý
Olivový olej
Soľ
100gr parmezán strúhaný a lebo tvrdý kozí syr na posypanie
Na prípravu omáčky:
2 cibule /jednu červenú a jednu šalotku alebo aj bielu/
5 lyžíc olivového oleja
Hrsť čerstvého tymiánu /iba drobné lístočky/
Kúsok smilu talianskeho, 1 vetvička – rastlinku poznáte pod názvom slamiha / kari
800gr kvalitné lúpané paradajky krájané /alebo si môžete paradajky spariť horúcou vodou, ošúpať a nakrájať/
Bobkový list
Korenie
Soľ
Verzia so špenátom :
pod každý baklažánový plátok dáte list – viac listov špenátu a zrolujete
Postup:
Pripravíme si omáčku tak, že na olivovom oleji orestujeme nakrájanú cibuľku, zalejeme paradajkami, pridáme bobkový list, tymián, smil, ochutíme soľou a korením a krátko povaríme cca 20minút. Medzitým nakrájame baklažán pozdĺžne na plátky, osolíme necháme postáť 5 minút a opečieme na olivovom oleji z oboch strán. Ja prebytočný olej odsajem tak, že opečený baklažán položím na chlieb ale môžete použiť aj servítku. Na každý opečený plátok položíme kozí syr, lístok bazalky a zavinieme. Poukladáme tesne do keramickej misy či pekáča a zalejeme paradajkovou omáčkou. Povrch posypeme strúhaným syrom a pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov cca 30 minút. Baklažán po zavinutí netreba veľmi ochucovať ale kto chce pikantnú verziu, môže použiť chilli alebo korenie. V tomto recepte veľmi vynikne chuť paradajok a baklažánu v kombinácii s bazalkou a olivovým olejom, naozaj netreba veľmi dochucovať.
Dnes sme mali na večeru, ešte že som robila menšiu porciu, lebo sme to zbaštili celé ☺
Použila som síce len cheddar, ale chuť paradajok + olivový olej + bazalka bola výnimočne dobrá a dominantná. Ja ináč baklažán ani tak nemám rada, ale toto určite ešte za sezóny urobím, kúpim kozí syr a na vrch by sa hodil parmezán?
Ináč, jete k tomu chlieb? Mali sme k tomu toast, urobila som to vopred takže to bolo akurát vychladené, parádne na letnú večeru!
Ďakujem za feedback, potešilo:) Ja nejem k tomu chlieb, občas opečený Lavaš.
Vidim, ze uz jedna Anna komentovala, ale neda mi inak :D Toto jedlo je N-E-S-K-U-T-O-C-N-E! Trosku pracnejsie, ale stoji to za to! Robila som z 3 baklazanov a isto nie naposledy. Dakujem za recept!
Ďakujem, potešilo:)
Dneska sme skúšali doma !
Bolo to fantastické.
Chýbal nám síce tymián, krájané paradajky, tak sme tam prihodili domáci rajčinový pretlak, kozí syr nebol doma čiže sme ho nahradili takým podobným hermelínu :D freestyle jak sa patrí, ale aj tak to bolo super.
Vďaka za všetku prácu, ktorú tomuto blogu dávate !
Anna
Ďakujem, to ma teší, tak dobré varenie:)