Táto polievka ma dostala, mám ju v obľube pre jej jemnú orieškovú chuť adzuki fazule a výraznejšiu chuť mora vďaka riasam, ktoré sa napočudovanie snúbia v perfektnej harmónii. Toto jedlo by ste mali jesť v bezmäsitý deň, obsahuje polysacharidy a bielkoviny je vhodné pre diabetikov /nie pri bielkovinovej diéte /.Fazuľa adzuki obsahuje taktiež veľa cenných minerálov /jod, vápnik, fosfor/ vitamíny skupiny B, karotenoidy, stimuluje hormonálny systém a podporuje trávenie tukov.
Okrem tohto receptu môžete fazuľu adzuki zvoliť ako jednoduchú prílohu aj k mäsu, príliš nekoreniť aby ste nenarušili jej charakteristickú chuť.
Potrebujeme:/ na 4 porcie/
300gr fazule adzuki /ktorú namáčame 10-12 hodín najlepšie cez noc, vodu zliať nemusíme použijeme na varenie/
2lyžice kokosového mlieka
2l vody
1lyžica škrobu kuzu /dostať v bio potravinách/
Soľ
Mleté korenie
Tamari alebo johnsen shoyu – sojová omáčka asi 1 lyžica
1 mrkva nasekaná na drobno
Sezamový olej 1 lyžica na záver
Olivový olej 2 lyžice na opekanie
Cayenské korenie
Zelené fazuľky
1 lyžica tahini sezamovej pasty
7-8 ks Wakame riasy /namočíme pred použitím na 20 minút pre objem/
Soľ /mierne/
Ocot z ume boshi malú čajovú lyžičku
Postup:
Fazuľu uvaríme do mäkka asi hodinu a štvrť spolu s mrkvou. Pred dovarením cca 10 minút pridáme kokosové mlieko a v ňom do hladka rozmiešaný škrob kuzu, vlejeme do fazule a ešte krátko povaríme. Dochutíme korením, sójovou omáčkou a soľou a sezamovým olejom podľa chuti.
Na panvicu dáme olej, cayenské korenie, zelené fazuľky krátko orestujeme cca 5 minút, pridáme namočené odkvapkané riasy a opečieme ešte 5 minút. Vmiešame pastu tahiny, dopečieme 1 minútu a pokvapkáme ume octom. Podľa potreby dosolíme ale iba trocha, riasy uchovávajú v sebe slanú chuť takže so soľou opatrne. Teplé servírujeme do každej porcie polievky. Polievku nejedzte určite s chlebom je dosť sýta.
Chcem poprosit o radu, je mozne namiesto skrobu kuzu pouzit tapiokovy?
Linda, áno môžete použiť tapiocu …kuzu škrob som zvolila pretože tento recept je inšpirovaný makrobiotikou a koreň kuzu, z ktorého je škrob je v tomto ponímaní liečivá potravina podporujúca trávenie a tlmiaca zápalové procesy.
s pozdravom Silvia
Dakujem za objasnenie, aj za odpoved!:)