Indické kofty zo zeleného hrášku a maku

Tento recept  som si osvojila pred  10 rokmi, keď  som otvárala vegetariánsku reštauráciu v Bratislave. A rokmi som vylepšila pár detailov tak aby vyhovoval náročnému publiku :). Hladkú múku som nahradila pohánkovou, takže  ho môžu aj celiatici a pôvodnú paradajkovú omáčku s garam masala som doplnila rôznymi dípmi, pretože som kofty tvrdohlavo pretlačila medzi párty jedlá ako alternatívu k mäsu. A verte mi, že s úspechom to by vám mohli porozprávať moji kamaráti. Dokonca som zistila, že chutia k pivu. Preto vám dnes posuniem tento návod a nechám vás aby ste posúdili sami a tak ako sa už očakáva malo by byť  aspoň drobným prínosom k tej zdravšej stránke stravovania. jedlo obsahuje vitamíny skupiny B, karotenoidy  /vitamín A/, polysacharidy /škrob/,minerály vápnik/mak/,pohánka /rutín/ paradajková omáčka /lykopén/ a ak ich nezapijete litrom alkoholu tak budú mať fakt pozitívny efekt.

 

Potrebujeme: / Pre 8 osôb/

 

0,800g mrazeného hrachu/nechať zmäknúť pri izbovej teplote alebo v sezóne čerstvý/

0,200g pohánkovej  múky alebo celozrnnej hladkej špaldovej

2 vajíčka/ ak chcete vegánsku verziu nedávate vajíčka/

1,5dcl nemletého maku

Soľ

Voda – podľa potreby ak nedáte vajíčka a ak je hrach vlhký tak menej / voda cca 1dcl /

Mleté korenie

Olej na vysmážanie môže byť olivový / Alebo prepustené maslo ghí / bod prepálenia 190 stupňov celzia. Kofty smažíme pri nízkej teplote  do polovice ponorené v oleji alebo masle.

Rozmrazený hrach  vymixujeme na kašu v mixéri, pridáme pohánkovú múku, mak, vajíčka, vodu, soľ, korenie a vypracujeme varechou na husté cesto. Dvoma polievkovými lyžicami vytvarujeme  veľké noky alebo ako naše fašírky a opekáme z oboch strán asi 10 minút do zlatohneda.

 

Príprava paradajkovej  omáčky:

 

800gr paradajkového pretlaku /passata / alebo krájaných  lúpaných paradajok

2 veľké červené cibule

Olej olivový  alebo ghí prepustené maslo

Korenie garam masala mleté /indická zmes dostať napr. v BIOobchodoch/

Koriander čerstvý vňať

1 ks citrónovej trávy

Kumín mletý alebo rozdrviť v mažiari

Horčicové semienko drvené

Kurkuma pol malej lyžičky

Čierna rasca pol malej lyžičky

Chilli ak chcete pikantnú verziu

Soľ

Na oleji speníme cibuľu, pridáme koreniny /vrátane chilli/ necháme teplom otvoriť chuť a vôňu korenín, pridáme paradajky, koriandrovú vňať, čiernu rascu a povaríme približne 20 minút. Dochutíme soľou.

 

Dip mango masala ku koftám:

 

11041871_666581293476295_2577444281870218137_o

1 mäkké mango

2ks biely jogurt  kvalitný

Strúhaný kokos 2 lyžice

Kurkuma pol kávovej lýžičky

Koriander štipka

Senovka grécka  pol kávovej lyžičky

Jalfrezi masala alebo masala s anízom a feniklom

Chilli mleté

Sezamový olej polievková lyžica

Lyžica koriandrovej vňati

Soľ

Lyžička ume octa a horčicový prášok/ podrviť horčicové semienka/

 

Mango ošúpeme a nakrájame na kúsky. Na panvici pri nízkej teplote ohrejeme sezamový olej pridáme kokos a mango, pár lyžíc vody a  povaríme 3 minúty. Pridáme všetky koreniny, ume ocot premiešame a necháme vychladnúť. Pre hladkú konzistenciu môžete vymiešať tyčovým mixérom. Do vychladnutej zmesi primiešame jogurty, nasekaný koriander a dochutíme štipkou soli.

Tento post videlo 1,296 ludi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.