Avokádová polievka s medvedím cesnakom a špenátom

Táto veselá zelená  polievka je výborná  pre svoj bohatý  obsah výnimočných látok ako sú karotenoidy, flavonoidy, fytosteroly, nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, C, prospešné látky s obsahom síry tiež priaznivo pôsobí na hladinu cholesterolu a tukov v krvi. Dôležité suroviny neprechádzajú bodom varu a  sú využiteľné vrátane vitamínu C.

 

 

Potrebujeme:

 

1 Avokádo mäkké bez tmavých škvŕn

2 Šalotky

200gr listového špenátu

10 lístkov medvedieho  cesnaku  čerstvého alebo 3 strúčiky cesnaku

Kurkuma pol malej lyžičky

Škorica štipka

Cayenské korenie podľa chuti

Olivový olej 2 lyžice

1,5 l Zeleninového domáceho vývaru – najlepšie z koreňovej zeleniny a domácej sliepky :)

Čierne mleté korenie z mlynčeka

Soľ

Pár lístkov mäty alebo koriandrovej vňati ak máte radi exotickejšiu chuť

Kto má rád syr alebo chce lepšie využiť vápnik zo špenátového jedla, môže prisypať na záver strúhaný syr  pecorino

 

 

Postup:

Na olivovom oleji speníme nakrájanú šalotku spolu s  kurkumou, škoricou a cayenským korením. Zalejeme domácim zeleninovým vývarom a necháme zovrieť. Vypneme a  počkáme 5 minút kým sa polievka ustáli a trocha sa zníži teplota. Avokádo rozpolíme, vyberieme kôstku a dužinu dáme do polievky. Pridáme špenátové listy, medvedí cesnak a všetko spolu vymixujeme. Na záver posypeme mätou alebo koriandrom. Ak nemáme medvedí cesnak čerstvý alebo vo forme pesta, orestujeme zľahka prelisovaný cesnak na oleji spolu so šalotkou a koreninami. Polievku podľa možnosti konzumujeme čerstvú bez následného zohrievania. Dochutíme soľou a korením z mlynčeka.

Tento post videlo 4,524 ludi

4 Comments Add yours

  1. Mária says:

    dobry den, avokado je u nas v kauflande zelene, ja som vedela, ze ma byt hnede, nekupila som ho, zatial s nim len koketujem

    1. Avokádo to zelené a tvrdé .) je ideálne nechať 4 dni na okennej parapete pri izbovej teplote :) a máte ho mäkké.

  2. Daniela Kobzová says:

    Polievka je svieža, lahodná, rýchla na prípravu a veľmi variabilná. Namiesto mäty som použila feniklovú vňať a zatriasla sa mi nechcene ruka pri sypaní cayenského… Viem si ju tiež predstaviť v opačnom pomere špenát : medvedí cesnak, hustejšiu s viac kusmi avokáda, s rastlinnou smotanou či inými koreninami. Ale to dosť odbieham, pretože tento recept je báječný!

    1. Dakujem pekne super ze sa viete pohrat s ingredienciami :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.