Zeleninový koláč s pohánkovou múkou
Tento recept pôvodne pochádza z oblasti Trentina, volajú ho smaccafam a nie je zeleninový ale používajú doň klobásku /salsiccia/ alebo párok…Ja som vytvorila viac variáciíí a toto je jedna z nich, kde som použila kurkumu, ružičkový kel, medvedí cesnak, mandle a polku som posypala na žiadosť rodinných mäsožrútov domácou slaninkou ako máte možnosť vidieť na priložených foto… Nepochybne výživná a dobrá vecička .
Potrebujeme :
1 červenú cibuľu
Pol lyžičky kurkumy
2 lyžice olivového oleja
1 žltá paprika
15 ks ružičkového kelu/ prerezať na polovicu/
Cuketa 1ks nastrúhať na hrubo
120gr mandlí bielych olúpaných 2/3 nasekať a ostatné nechať celé na posypanie
Medvedí cesnak 1 lyžica pesta alebo 4- 5 lístkov čerstvého nasekať na drobno. Medvedí cesnak môžete nahradiť 3-4 strúčikmi cesnaku.
Pohánková krupica 250gr alebo hrubá múka podľa výrobcu
Vajíčka 3ks
Mlieko 3dcl
1ks Jogurt 150-170gr – ja som dala kozí
Parmezán nastrúhaný na hrubo 2 lyžice
Biele korenie mleté
Soľ
Postup: na panvici zohrejeme olivový olej, pridáme kurkumu, červenú cibuľku nakrájanú na kolieska, žltú papriku nakrájanú na kúsky a krátko orestujeme pridáme ružičkový kel a 5 minút trocha podusíme pod pokrievkou. V mise zmiešame jogurt, vajíčka a mlieko a pomaly prisypeme a vmiešame múku. Pridáme na hrubo nastrúhanú cuketu, nasekané mandle, medvedí cesnak, parmezán a primiešame opečenú zmes z panvice. Celú masu dochutíme korením a soľou a vlejeme do keramického pekáča alebo do kameninového vymasteného olejom a vysypaného pohánkovou krupicou. Povrch posypeme celými mandľami. Pečieme v rúre na 180 stupňoch asi 40 minút.
A teraz originálny „smaccafam di grano saraceno“
Potrebujeme:
Mlieko 4dcl
Pohánkovú krupicu 250gr
Slaninu 100gr
1 biela cibuľa
Soľ
Korenie
Čerstvú klobásku 3ks /výborná je – salciccia con semi di finocchio – klobáska s feniklovými semienkami/ alebo korenená grilovacia klobása s chilli podľa chuti
Postup: na panvici opečieme slaninku nakrájanú na kocky spolu s cibuľkou. Mlieko nalejeme do misy a postupne vmiešame doň pohánkovú krupicu až vznikne riedke cesto. Do cesta primiešame opečenú slaninku s cibuľkou a nalejeme do vymastenej formy zvyšným tukom z opečenej slaninky. Naliate cesto by malo byť vysoké asi 2cm. Na povrch cesta naukladáme hrubšie kolieska klobásky a dáme piecť pri teplote 190 stupňov celzia asi 40-50minút, kým koláč nemá zlatohnedú farbu a klobásky nie sú upečené do chrumkava.
K tomu jedlu sa hodí kyslé mlieko alebo šalát z čerstvej zeleniny .
Dobrý deň, môžem sa spýtať ešte na množstvo jogurtu, ktoré tu treba pridať? 250 g?
Klasický menší jogurt 150-170gr