Mám pre vás pár receptov na nátierky vhodné na chlieb, najlepšie kváskový. Dobrá správa je, že tieto zeleninové pochúťky sa dajú použiť ako prílohy k steaku miesto omáčky alebo k pečenému kuraciemu mäsu a aj k rybe.
Nátierky / vegánske bez laktózy a bezlepkové/
Základom týchto nátierok je uvarené pšeno. Je to bezlepková obilnina, proso bez povrchových šupiek. Guličky sú malé, žltkasté a chutia sladkasto. Obilnina má pôvod v Číne. Obsahuje bielkoviny (12 %), tuky (4 %), sacharidy (68 %), minerály a vitamíny (B). Má vysoký obsah železa a kremíka, 100gr pšena obsahuje cca 330 kcal.
Pšeno je dobre stráviteľné, výživné, chutné a sýte, vhodné aj pre celiatikov, pretože neobsahuje lepok. Takisto môžete použiť amarant, ktorý je mastnejší, nemusíte pridávať toľko oleja.
Druhú časť tvorí zelenina, kde pridávam podľa nálydy huby či tempeh.
Cviklová s píniovými orechmi
2 veľké repy
Tymián
Soľ
Uvarené pšeno 100gr
Píniové orechy za hrsť alebo slnečnicové semienka
Chren domáci 1 malá lyžica
Paradajkový ocot 1 malá lyžica
Horčicove semienka, rímsky kmín podrvený v mažiari cca pol kávovej lyžičky
Mleté korenie
Olivový olej 2-3 lyžice
Sezamový olej pár kvapiek alebo orechový
Červenú repu umyjeme a poukladáme na dno zapekacej nádoby s vrchnákom najlepšie keramickej alebo zo skla. Podlejeme vodou a posypeme tymiánom. Pridám trocha morskej hrubozrnnej soli a povrch repy pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme približne 50 minút na 200stupňoch celzia v teplovzdušnej rúre. Druhá možnosť je pečenie repy v alobale/nie každému alobal vyhovuje/ na plechu v tom prípade sa každá repa zabalí samostatne a ochutí presne tak ako pri zapekaní v zakrytej nádobe.
Vychladnutú upečenú repu nasekáme na drobné kúsky alebo rozmixujeme v mixéri spolu s píniovými orechmi a pridáme lyžicu domáceho chrenu. Primiešame pšeno, malú lyžicu dijonskej horčice, mleté korenie z mlynčeka a malú lyžičku paradajkového octu. Dochutíme kvapkami sezamového alebo orechového oleja.
Špenátova s korením garam masala
V tomto recepte je použité korenie garam masala. Zmes voňavého indického korenia sa dá použiť v rozličných ázijských pokrmoch s mäsom, jogurtom a zeleninou. Ak ste presvedčení, že ho už nikdy nepoužijete nahraďte ho v tomto recepte škoricou, kardamonom, rímskym kmínom a trocha chilli.
Listový špenát 300gr
Garam masala štvrť malej lyžičky
Cesnak 3 strúčiky
Uvarené pšeno 100gr
Por nasekaný na kúsky 100gr
Soľ
Shitaké huby 200gr
Kukuričná krupica –polenta 50gr
Ume ocot pár kvapiek a sójová omáčka
Olivový olej 2 lyžice
Na panvici zohrejeme olej a pridáme garam masala, počkáme kým sa korenie trocha ohreje, pridáme cesnak, pór a huby shitaké. Keď huby pustia vodu prisypeme k zmesi trocha polenty /podľa potreby/a premiešame. Krátko povaríme a na záver pridáme umytý špenát. Varíme cca 3-5 minút. Dochutíme soľou a octom a rozmixujeme nahrubo vymixujeme po vychladnutí. Potom primiešame do mäkka uvarené pšeno a dochutíme sójovou omáčkou ja na používam Tamari alebo Johsen shoyu.
Ďalšie využitie tejto nátierky je že sa dá použiť okrem variácie na chleba ako príloha k steaku alebo k pečenému syru či tofu .
Celerová s mrkvou a tofu
1 červená cibuľa
Zeler koreňový cca 150 gr / nahrubo nastrúhaného očisteného/
Mrkva jedna veľká /nahrubo nastrúhaná/
Zelená špargľa vrchné končeky 10ks
1 červená paprika nakrájané na drobno
Uvarené pšeno 100gr
200gr tempeh bez úpravy nakrájať na kocky
Štipka škrobu kuzu / dostať v bio obchodoch má výborný účinok na zažívacie ťažkosti /
Olivový olej 2 lyžice
Kurkuma polovica malej lyžice
Mleté korenie
Soľ
Ume ocot pár kvapiek
Bio dijonská horčica
Na olivovom oleji krátko orestujeme v tomto poradí, kurkumu, tempeh, červenú cibuľu, papriku, celer, mrkvu a asi po 10 minútach špargľu. Posypeme škrobom kuzu podlejeme 2 lyžicami vody a povaríme cca 5 minút. Po vychladnutí prejdeme tyčovým mixérom nie veľmi na jemno! Pridáme pšeno a dochutíme podľa potreby.
Ahoj
dakujem za krasnu inspiraciu. ja som takto doma recyklovala uvareny zbytok ryze do pomazanky. super napad! idem vyskusat tvoje recepty.uz sa na to tesim.
Teší ma tak dobré varenie Petra :)