O mne

Môj stred vesmíru je rodina, priatelia a jedlo. Pracujem  viac ako pol života v gastronómii. Od tovaroznalectva potravín, som sa vývojom dostala  k štúdiu vedných disciplín v oblasti biológie. Moja cesta je hľadanie rovnováhy vo výžive, stravovaní a poznávanie entity, ktorú nazývame  pokrm každodenný.

Tieto slová patria všetkým, ktorí vážne uvažujú nad zmenou stravovania, ktorí pre to už niečo urobili a sú na ceste k zmene. Chcela by som vám pomôcť svojimi radami, keďže sa tejto tematike dlhodobo venujem, viac ako desaťročie sa snažím rodinu viesť cestou striedmeho a vyváženého stravovania, bez polotovarov s množstvom zeleniny a ovocia a v tomto duchu vplývať na svoje okolie pokiaľ sa dá. V mojom blogu budem postupne uverejňovať recepty, návody  a rady týkajúce sa zdravých stravovacích návykov, bez ideológií a vonkajších menej transparentných vplyvov. Budem sa snažiť predstaviť vám jedlá prospešné zdraviu, posilňujúce organizmus a zameriavať sa budem z väčšej časti na zeleninové pokrmy, ovocie, obilniny a okrajovo ryby a  mäso. Skúsenosti, ktoré mám z neustáleho vzdelávania sa, z prevádzkovania vegetariánskej reštaurácie a cateringovej agentúry, osvojenia si mediteránskej kuchyne, orientálnej kuchyne, či v štúdiu potravinárskych technológií alebo naturopatie, trofologie /odbor alimentazione e fitoalimurgia / budem vkladať do receptov a blogov. Ide mi o maximálne využitie všetkého prospešného, čo nám príroda /ak sa to dá takto ešte nazvať/ v podobe potravín  dáva a urobiť z toho  pre Vás hodnotný a chutný pokrm. Variť budeme väčšinou  z jednodruhových potravín alebo z polotovarov, ktoré si sami doma môžeme pripraviť a budú  naozaj multifunkčné. Taktiež budem písať o potravinách, ktoré majú svoju pridanú hodnotu a využiteľnosť v rôznych kombináciách,  podľa druhov a vlastností  prispievajúc tak k optimálnemu stravovaciemu režimu a prevencii pred civilizačnými ochoreniami. Dozviete sa niečo o bioaktívnych látkach rastlinného pôvodu, ktoré bežná strava obsahuje so schopnosťou ovplyvniť ľudský genóm a mikrobióm. Môj výber bude inšpirovaný  názormi odborníkov v oblasti, potravinárstva, klinickej výživy, nutričnej genomiky, biochémie, ale aj tradičnou čínskou, tibetskou a stredoeurópskou  terapiou  stravovaním.

Kontakt:

silviahoreck@gmail.com

silvia@horecka.sk

Tento post videlo 16,169 ludi

42 Comments Add yours

  1. Veronikabagar says:

    Pekný deň, prosím Vás neviemci to tu niekde na časom webe bolo už spomenuté, ale vedeli by ste mi prosím poradiť aké sú kritériá pri výbere vysokootackoveho mixéri na smoothies. Ide o to že sa neviem rozhodnúť pretože niektoré slabšie nie sú schopné rozbiť semienka na najrôznejšie časti a telo ich potom nevie stráviť. Avšak na polovici mixerov na trhu nie sú ani uvedené otáčky. Ako by som mala postupovať pri výbere?

    1. Pred nedávnom bola o tom debata na mojej stránke na facebooku ale ak vydržíte pár dní pripravujem porovnávací test-osobná skúsenosť s viacerými značkami.

  2. jana says:

    Dobrý deň. Cchem sa spýtať, či sa chystáte vydať nejakú knihu :) alebo je už niečo od Vás na trhu? ďakujem

  3. jajka says:

    Dobrý deň. Dávnejšie ste spomínali, že chystáte knihu ohľadom používania múk, že pravdepodobne koncom roka bude hotová. Stihli ste to popri Vašich povinnostiach, alebo zišlo z toho celkom? ďakujem.

    1. Dobrý večer, celkom z toho nezišlo, kniha určite bude. Iba som musela dať teraz prednosť komerčným aktivitám z celkom prozaických dôvodov :) som mama troch dcér.

      1. jana says:

        ďakujem za odpoveď. budeme usilovne čakať :)

  4. Dagmar says:

    Dobry den p.Silvia,,
    V restauraciach v poslednom case vnimam pri salatoch, mozmost ponuky surovych sampionov, Aky vplyv na nase zdravie maju hriby v surovom stave? Vdaka za odpoved.
    Prajem Vam peknu jesen
    Dasa

  5. Mirka says:

    Vasa úzasná stránka a blog by mal byt povinnym cítaním pre kazdého,komu záleží na zdraví a správnom fungovaní celého tela. Ste pre mňa inšpiráciou, odrazovým mostíkom pri príprave kvalitného jedla.
    Prosím,aj naďalej nás zásobujte receptami a radami!

    1. Veľmi pekne Vám ďakujem, vážim si vaše slová, sú pre mňa vodou na mlyn :).

  6. od Tatiana Šušková
    pred 27 minutes
    http://ba.regina.rtvs.sk/clanky/z-regionov/79015/histaminova-intolerancia-vyzaduje-dietne-oparenia
    http://ba.regina.rtvs.sk/clanky/kulinarium/79016/cheesecake-s-cviklou-a-mangom
    http://ba.regina.rtvs.sk/clanky/kulinarium/79068/sladka-pochutka-z-ricotty
    http://ba.regina.rtvs.sk/clanky/kulinarium/79223/pecena-cvikla-s-batatovo-pastrnakovym-pyre
    Dobrý deň pani Silvia – najskôr gratulujem k cene a posielam linky aspoň na tri recepty, ktoré boli uverejnené v kulináriu Rádia REgina ( viac na stránkach nie je lebo naša web majsterka bola chorá) tak nech vám to dobre varí
    tatiana.suskova@rtvs. sk 0919 248 322

  7. Bronislava Dvorecka says:

    dobry den, pani Horecka.
    Mimochodom, sme takmer menovkine :-).
    len vam chcem povedat, ze vas blog a celkovo vasa stranka je uzasna a objavila som ju uplne nahodou, prostrednictvom pana dusana plichtu. ani neviem ako. este som ju celkom do bodky neprestudovala, ale pracujem na tom. tiez sama som velka sportovkina a velka vyznavacka zdravej a kvalitnej stravy, takze sa vasimi receptami a vasimi myslienkami rozhodne budem inspirovat.
    Velke podakovanie vam patri
    brona

    1. Ďakujem, dúfam sa Vám bude u mňa páčiť . Krásny deň.

  8. Jaja says:

    Dobry den pani Horecka,
    uplnou nahodou som asi pred tyzdnom objavila Vas blog plny zaujimaveho citania, vynikajucich rad a perfektnych receptov. Dokonca som odlozila rozcitanu knihu a po veceroch citam Vase zaujimave clanky. Este som sa nestretla s takymito odbornymi nazormi ako napr. co a preco kombinovat, hlavne o synergizme ucinkov jednotlivych zloziek potravin na zdravie. Takisto milujem mediteransku kuchynu, a hlavne taliansku. Vy popisujete kuchynu v Sardinii, ja si neviem vynachvalit tu sicilsku.
    Akonahle som sa docitala ze v pondelok ste v Bratislave, hned som sa prihlasila na vas kurz. Tesim sa uz na Vas a na Vasu kuchynu.
    Prajem pekny vikend

    1. Ďakujem za milé slová vidíme sa v pondelok na kurze :)

  9. Jana says:

    Dobrý deň. Okrem toho, že Vaša stránka je super, vedomosti na nezaplatenie, chces sa spýtať, či by ste ma vedeli nasmerovať na nejaké knihy, alebo brožúry, ohľadom zdravých múk, ako ich kombinovať, hlavne ktorá je načo lepšie použiteľná. Nepozná internet, preto potrebujem knihy, resp. niečo čo sa dá vytlačiť. Chcem, aby ich konečne začala používať aj svokra, aby krmila vnúčence zdravými sladkosťami. Pečie veľmi rada, deti neodolajú, ona má super pocit, ako ich potešila, len netuší, ako im uškodila. Prosím, zachránte ma, vnúčence mojej svokry, teda moje deti. :) už teraz ďakujem.

    1. Milá Jana, ďakujem za uznanie avšak s tou literatúrou Vás asi sklamem. Čerpám z osobných skúseností z praxe a zo štúdia tovaroznalectva a potravinárstva kde sa žiadne komplexné poučky pre laikov s receptami nenachádzajú. Tu na blogu mám jednoduchý manuál , ktorý môžete vytlačiť a dať na chladničku ako to urobili niektoré moje čitateľky :) http://horecka.sk/2013/09/29/nahrady-bielej-muky-a-kombinacie-muk-pri-vareni-a-peceni/ alebo počkať na moju knižku , ktorá by mala vyjsť pred Vianocami.

  10. Renata says:

    Úžasný blog!!!!!!!!! Veľmi sa teším, že existuje niečo tak komplexné a ucelené s reálnymi postojmi a k tomu zohľadňuje aj našu zemepisnú šírku a dĺžku. Ďakujem veľmi pekne za tieto stránky. Budem sem chodiť asi veľmi často. Dúfam, že si zachováte ten dobrý zvyk, že stránky sú k dispozícii zadarmo… :-)
    Ďakujem

  11. Zuzana says:

    Dobry den Silvia,
    tiez mam veliku radost z vasho blogu a vsetkych info na FB :) cerpam z vasich poznatkov a odporucani pri zostave jedal pre moju rodinu. Chcela by som vas vsak poprosit o info ohladne malokrvnosti. Moji dvaja mali synovia su malokrvni, dr. nam odporucala jest cviklu, cernice … ale zaujimalo by ma, ci existuju este nejake potraviny ktore su ozaj bohate na zelezo resp. ako spravne skombinovat potravu aby sa co najviac zeleza dostalo do tela.
    Dakujem pekne, so srdecnym pozdravom Zuzana :)

    1. Ďakujem Zuzana, pokúsim sa čo najskôr spísať kombinácie potravín pri ktorých je využiteľná biologická dostupnosť ionov železa. Je veľa non hemových potravín /obilniny,strukoviny,zelenina/ aj hemových /živočíšne/ kde dostupnosť je znížená pôsobením rôznych zložiek potravy a tiež doplnkov výživy. / mlieko, vitamín D, vitamín E atď…/Prosím o trocha trpezlivosti.

      1. Zuzana says:

        Urcite, pockam a dakujem pekne za ochotu ;)

      2. Zuzana says:

        Dobry den Silvia, pripominam sa z kurzu pecenia nahrady bielej muky, ohladne infa vhodnych potravin pre mojich syncekov k malokrvnosti.
        Pekny den Zuzana ;)

  12. Evka says:

    Dobrý deň, dnes som si prvýkrát otvorila Váš blog a som naozaj milo prekvapená takým celistvým kvantom zaujímavých informácií po kope… Na jednej strane je to určite super a viem, čo budem robiť v dlhých jesenných a zimných večeroch :) no chcela by som poprosiť možno o nejaký skrátený návod ako sa stravovať v tehotenstve…som ešte len na začiatku- 7.týždeň, no chcem popracovať na svojom jedálničku, aby to bolo čo najviac prospešné pre drobčeka. Každopádne takto plný blog informácií nenaštudujem asi ani do pôrodu :D (ak už taký článok máte a prehliadla som ho, budem vďačná ak ma naňho upozorníte). Ak by ste mali niekedy čas napísať niečo aj pre budúce mamičky, určite nebudem jediná vďačná osoba. Ďakujem za Vašu energiu vynaloženú na zlepšovanie zdravia druhých a prajem Vám veľa síl v tomto skvelom projekte.
    Veľa síl a kreatívnych nápadov pri chutných receptoch prajem.

    1. Ďakujem Evka, som rada že vás môj blog oslovil. Konkrétne tehotenstvu a stravovaniu som sa ešte na blogu nevenovala v ucelenom článku. Tehotenstvo je normálny fyziologický stav špeciálnu stravu pokiaľ je tehotenstvo v poriadku netreba. Určite treba pridať viac kyseliny listovej v strave, zvýšiť konzumáciu zeleniny, polynenasýtených mastných kyselín a zopár veciam sa vyhnúť ako sú niektoré bylinné čaje či surové ryby.Strava tehotných žien musí byť pestrá a vyvážená.Žiadne raw,paleo,vegan a podobné lahôdky :) Pokiaľ bude čas budem sa tomu viac venovať aj na blogu.

  13. miruš says:

    Ste perfektná!!! Váš blog mi ulahodil na sto percent. Snažím sa stravovať inak,ale obças mi chýba nápad,čo s čím kombinovať. K masku ma to nikdy veľmi neťahalo. Jem ho maximálne dvakrát do týždňa. U vás som načerpala námety, čo všetko bezmasité je možné uvariť. A to, že poskytujete aj komplexnú informáciu v zmysle obsahu na biochemickej úrovni, je paráda. Ďakujem aj za článok o stravovaní najmenších.
    Nech sa Vám darí.

    1. :) moc vám ďakujem za povzbudenie.

  14. Ďakujem za povzbudivé slová :) K vašej otázke: väčšinou výrobcovia nízkootáčkových odstredivých lisov vyhlasujú spotrebiče pracujúce na tomto princípe za šetrnejšie pretože sa vysokým teplom pri zahrievaní procesora ničia vitamíny /C,B1/.Zástancovia technológie rýchleho mixovania argumentujú že sa tým ničia ale aj dusičnany. Dôležité je piť ovocné šťavy a jesť zeleninu a ovocie v celku denne. Oxidácia plodov po odtrhnutí prebieha ihneď a znižuje sa tiež obsah vitamínov. Ak jeme spolu s dusičnanmi v zelenine a ovocí aj vitamín C a polyfenolové látky sme chránení pred ich škodlivými účinkami. Nie je mi známe masívne poškodzovanie molekúl :) na atomárnej úrovni, ktoré by bolo vyvolané týmto spôsobom okrem termodynamického účinku. Určite vždy sú nejaké tie straty vitamínov a minerálov pri akomkoľvek šetrnom spracovaní aj oxidácia pri reze napr. kde tomu krátkodobo zabránime kyselinou askorbovou. Preto výber je na vás, čomu dáte prednosť a čo vám podľa obľúbeného druhu ovocia a zeleniny vyhovuje. Ja napríklad uprednostňujem konzumáciu ovocia a zeleniny v celku v lete a v zime odšťavovanie koreňovej zeleniny + jablká a hrušky.

  15. Tomáš says:

    Ďakujem za skvelú inšpiráciu. :) Mohol by som jednu otázku? Začal som sa inak stravovať a pijem veľa ovocných štiav. Ohľadom toho by ma zaujímal Váš názor. Čo myslíte je lepšie ovocie a zeleninu lisovať alebo mixovať z hľadiska zachovania vitamínov a enzímov ? Započul som niečo, že mixovanie nie je až také dobré ako lisovanie lebo pri mixovaní sa rušia nejaké molekuly alebo čo. Zdá sa mi to ako blud a preto by som chcel počuť Váš názor. Ďakujem ste skvelá :) prajem krásny deň

  16. Kristina says:

    Dobry den prajem! Dakujem za vynikajuci blog! Konecnie niekto, kto je odbornik a ma nadhlad nad vsetky tie “modne” diety, smery, ideologie… Chcela by som este poprosit, ci by ste nenapisali svoj nazor na teraz tolko omielane “prekyslenie” – ja si myslim, ze je to pekne pritiahnute za vlasy a citala som aj clanok od Dr. Bukovskeho, ktory tuto teoriu tiez nepodporuje. Prosim aj vas nazor :) dakujem!

    1. Dobrý deň Kristína ďakujem za povzbudivé slová..:) čo sa týka pH samozrejme dostalo sa mi do rúk pár kníh s touto tematikou na webe si to veľmi už nevšímam…:) okrajovo som sa k tejto téme vyjadrila tu…http://horecka.sk/2013/10/30/o-nutnosti-jest-zeleninu-jej-pestovaniph-a-zelenych-tabletkach/….neviem čo presne písal pán Bukovský ale viem si predstaviť lebo vo veľa veciach sa tiež opiera o exaktné vedy :)…porozmýšľam možno sa tomu budem viac venovať…vo všeobecnosti každý kto vie ako fungujú tekutiny v tele a čo je to vodíkový exponent vyjadrujúci koncentráciu iónov určujúcich kyslosť alebo zásaditosť organického prostredia, ako fungujú polopriepustné membrány a čo je to osmoza by vám vyvrátil fakt o účinnosti akéjkoľvek potraviny do organizmu na základe pH.Logicky vezmime si rozdiel týchto hodnôt na jednotlivých úsekoch pri trávení v ludskom tele…pri akom pH v ústach sa uvoľnuje ptyalín a štiepia sa škroby a aké brutálne pH ma kyselina chlorovodíková v žalúdku/1-1,5/ čo by asi urobila s potravinou ktorej hodnota pH je zásaditá…?:) Zatiaľ som do toho nevstupovala pretože zástancovia pH odporúčajú celkom vhodné stravovanie akurát ma štve že celkom zdravé ovocie ako brusnice ananás a šipky /vitaminC/ aj zelenina špenát špargla paradajka atď. sú vyhlásené za kyselinotvorné :)))
      p.s. aby som bola úprimná to sa mi viac páči delenie potravín podľa jin jangu makrobiotiku obdivujem a s pokorou sledujem múdrosť zakladateľov a pokračovateľov tohto štýlu…

  17. Michaela says:

    Ahoj Silvia,

    dik za podrobny clanok o cukroch.
    Mohla by si, prosim, podobny prehlad napisat aj o tukoch/ olejoch a ich pouziti v kuchyni? Najma ma zaujima co je vsetko vhodne na tepelnu upravu ( dusenie, smazenie). Napriklad, casto pouzivam kokosovy olej na palacinky/ dolky ale aj maso a dnes som sa docitala, ze vobec nie je taky zdravy, ako som si myslela…
    Dakujem.
    Michaela

    1. Ahoj Michaela, takýto článok už tu je možno tam nájdeš čo potrebuješ a vďaka za pozornosť :)
      http://horecka.sk/2013/05/27/tuky-ano-ale-kvalitne-prosim-vas/

  18. Iveta says:

    Ďakujem pekne, Silvia :-)
    Najprv Vám chcem zaželať všetko dobré v novom roku, zdravie, šťastie a životnú pohodu :-

    Ešte by som sa chcela opýtať na kombináciu mäso – vajíčko a mliečne výrobky – vajíčko.
    Ak budete mať čas a chuť, poprosila by som Vás o radu a názor. V stručnosti popíšem, ako to mám so stravovaním…
    Deje sa mi v poslednej dobe zaujímavá vec… Vyvíja sa to tak v priebehu posledných dvoch rokov, kedy sa mi začína zdať, že sa mením zo sacharidového typu na bielkovinový typ a nejako ma to prekvapuje. Zeleninu som mala a mám rada naďalej. Ale uprednostňovala som popri nej sacharidové jedlá, hlavne múčne, chlieb, zemiaky. Lenže pri jedení takýchto jedál som vždy prekračovala hranicu a správala som sa ako závislák, ktorý je, lebo ho “čosi” vnútri núti. Nemala som nikdy dosť a výsledok? Nadváha.
    Pri jedení bielkovinových jedál so zeleninou tento problém nemám. Viem, kde je hranica sýtosti a váha ide dole…
    A tak to v sebe spracúvam a hľadám vhodný spôsob stravovania. Už viem, že múka a cukor vo mne vzbudzujú závislosť a nerobia mi dobre. Bielkoviny ( ktoré som ale nikdy nepreferovala), zase naopak.
    Vy ste vegetariánka, ale zároveň odborníčka na stravovanie. Zaujíma ma Váš názor, aký máte na tento môj “problém ” Vy.
    Podotýkam, že mám rada a v mojom jedálničku sú hojne zastúpené okrem zeleniny potraviny ako vločky, pšeno, strukoviny.

    Ďakujem veľmi pekne,
    Iveta

    1. Milá Iveta ďakujem za prianie… len pre vysvetlenie: vegetariánka nie som a v mojom prípade sa ňou asi ani nestanem :)…zdravá a vyvážená strava podľa mňa neznamená eliminovania mäsa a živočíšnych potravín zo stravy pokiaľ nám v tom nebráni ideologické presvedčenie.Živočíšne zdroje sú dôležité pre prísun esenciálnych aminokyselín a mastných kyselín….Ja som sa naučila používať mäso striedmo a nepreháňať to zo spotrebou ani v zimnom období:).Tiež nerada kategorizujem ľudí podľa rozdelenia potravín a ich zloženia…ľudia by mali dodržiavať pestrú a farebnú stravu založenú na zvýšenom príjme zeleniny a kvalitných rýb a mäsa s optimálnym príjmom zdraviu prospešných sacharidov…čo sa týka vajec tie je ideálne kombinovať so zeleninou surovou alebo tepelne upravenou alebo samostatne najlepšie varené na tvrdo či mäkko v škrupinke.To čo popisujete je veľmi individuálne posudzovať takto na diaľku prečo sa menia chute nedokážem.Možno vaše telo potrebuje zmenu stravy a sú obdobia kedy ľudia intuitívne majú dlhšie obdobie vyslovene chuť na pár druhov potravín… Ak chcete podrobnejšie info môžte mi napísať aj mail na silviahoreck@gmail.com alebo ak ste na Facebooku na moju aktívnu stránku Terapia jedlom do správy…pekný večer zatiaľ :)

  19. Iveta says:

    Dobrý deň, Silvia.
    Dnes som pri hľadaní zdravých receptov natrafila na Váš blog a som tomu veľmi rada. Zaujal ma najmä článok o kombinovaní potravín, v ktorom som našla jednoduché zhrnutie stravovania presne v zmysle, ako to vyhovuje mne, ale aj nové info, ako napríklad že nemám kombinovať mäso s mliečnymi výrobkami. Kvalitná šunka, syr a zelenina je u mňa pomerne častá kombinácia. Čiže toto nie je vhodné? Brala som to ako živočíšne bielkoviny, ktoré kombinovať môžem…
    Už dlhšie obdobie sa snažím zdravé stravovanie v našej rodine obohatiť aj zdravými sladkosťami a doteraz to bolo hlavne o receptoch so špaldovou múkou, alebo o úplnom vynechaní múky… Jedla som nedávno makový koláč, ktorý bol robený na spôsob lineckého koláča, ale základ cesta bola ryžová múka a veľmi mi chutil. No a nie a nie sa dopracovať k receptu. Tak Vás chcem poprosiť, či máte nejaký tip na koláč z ryžovej múky a s čím je vhodné podľa Vás také cesto kombinovať.
    Ďakujem a želám krásny predvianočný čas.
    Iveta

    1. takže pre vás na objednávku :) vyskúšajte tento recept
      http://horecka.sk/2013/12/17/bezlepkove-linecke-kolaciky/

      Dúfam budú chutiť…..čo sa týka kombinácie syru a šunky odpíšem vám neskôr…pekný deň

      1. Iveta says:

        Ďakujem pekne, Silvia :-)
        Dám vedieť, ako sa podarili :-)

        Iveta

        1. ….ešte k tej šunke so syrom…sú to rozdielne bielkoviny a tie potrebujú iný čas trávenia /vylučovanie žalúdočných štiav/ pri syre sa trávi tiež laktoza- mliečny cukor, ktorý sa nachádza v mliečnych výrobkoch a pri nesprávnom strávení spôsobuje problém v hrubom čreve.Trávenie laktozy spomaľuje celkovo trávenie a inhibuje správny rozklad bielkovín v správnom čase aj pre prítomnosť tuku a škrobov v potrave.V konečnom dôsledku strava nie je správne rozložená /bielkoviny na peptidy atď/ a spôsobuje hnilobný proces zvyškov nestrávenej potravy v črevách…syry sa najlepšie trávia ak ich jete samostatne.Čerstvé syry sa striedmo môžu kombinovať s čerstvou zeleninou napr. s listovou. Pekný večer a šťastný Nový rok :)

  20. Darina says:

    Dobry den.som velmi rada ze som nasla Vas blog s mnozstvom uzitocnych informacii, rad a receptov.cela rodina sa snazime jest a zit zdravo a niekedy je tazke sa zorientovat v mnozstvach casto protichodnych informacii a nazorov na vyzivu. napr. sporna konzumacia kravskeho mlieka, surovin ktore obsahuju skodlive latky, varenie na teflone a vela dalsich tem o ktorych sa uplne protichodne vela popisalo.myslime si ze to co pisete dava zmysel a je spravne.recepty su vynikajuce a zacali sme podla nich varit a piect, nahradzat urcite nezdrave suroviny zdravsimi (muka, oleje, cukry, atd.).mame 3 rocneho synceka a chceme ho uchranit od skodlivin prijimanych v strave a napojoch.My rodicia samozrejme spolu s nim chceme viest zdravsi zivotny styl. a prave Vas blog nam v tom pomaha.Dakujeme, vela stastia a uspechov zela rodina Arnoldova.

    1. Ďakujem za slová uznania a teším sa úprimne, že vás môj blog oslovil…budem sa naďalej snažiť priniesť objektívne :) informácie o stravovaní, tiež chystám článok o používaní vhodného riadu a objasneniu niektorých zavádzajúcich mýtov o mikrovlnkách.Je veľmi veľa zaujímavých tém a pokiaľ čas dovolí budem sa im naďalej venovať.Výborné je, že myslíte na to ako dať správne stravovacie návyky vášmu synovu držím palce a pozdravujem.

  21. Mirka Bilacicova says:

    Dobry den, dnes som uplnou nahodou nasla Vasu stranku(hladanim nejakeho vylepseneho a rychleho receptu na dusene hovadzie maso, ktore chcem pripravit mojim rodicom po navrate z dovolenky :o)…a zostala som velmi milo sokovana…jednak, ze aj ja sa venujem okrem knih jedlu a hlavne zdravemu jedlu. Dnes to znie mozno ako klise vsetka ta zdrava vyziva (hlavne, ze na Slovensku, co ma idealne podmienky na farmarsky predaj surovin takmer BIO…je tazke najst vhodne suroviny)…ale citajuc vase clanky a poznajuc co-to…navyse som etnolog a moja diplomovka bola samozrejme o strave :o)…uvedomila som si, ze ste urcite moja krvna skupina. Odhliadnuc od toho, ze milujem Taliansko a jeho kuchynu, ktora sa neda pausalizovat ako talianska…ide o reginalne kuchyne…ved to asi viete…a kedze mam aj dceru s kalabrijcom, ktory ma zaucil do tajov svojej kuchyne, vzdy som bola fascinovana jej jednoduchostou a hlavne “di buon gusto”…ale ja som okrem velkeho propagovania povedzme mediterannej stravy, velkou zastankinou nasej domacej stravy a samozrejme principov sezonnej stravy (jest sa ma to, co sezona prinasa…ziadne dovozove paradajky v zime…napriklad)…a stale si myslim, ze nasa lokalna strava je velmi dobra a nehovorim o bryndzovych haluskach, ktore su mylne povazovane za nase narodne jedlo. Clovek sa v nasej kuchyni tazko vyhne nekombinovaniu masoveho jedla s prilohami typu zemiaky, ryza, cestoviny…chce to urcitu disciplinu, lebo sme to mali roky zauzivane…ale v konecnom dosledku mozem len odporucit toto delenie, ako ho opisujete….vidim, ze som sa nejako rozpisala, kazdopadne som vam chcela vzdat hold, za to, co pisete! a rada by som vedela nieco viac o kurze sardinskej kuchyne (ja sice varim od svojich 6 rokov, ale rada si upgradnem svoje zrucnosti :o) a tiez spominate nejaku vegetariansku restauraciu, ktoru prevadzkujete…kde sa nachadza? dakujem za Vas cas a dufam vo Vasu odpoved. Vsetko dobre zela Mirka

    1. Mirka, ďakujem vám za váš postreh :)veľmi ma tešia slová uznania a aj to, že ste súčasťou skupiny ľudí, ktorí si chránia svoje zdravie /a svojej rodiny/ tak ako píšete domácou poctivou stravou a premýšľate na tým čo jete…. Máte pravdu vtom, že dnes je ťažké sa zorientovať v množstve informácií a o tom je aj môj blog aby pomohol nájsť ľudom rovnováhu, nestresovať ich radikálnymi postojmi v diétach ale robiť veci viac v harmónii s prírodou a rozumom :)….reštauráciu, ktorú som spomínala dnes už neprevádzkujem/e/ zanikla pred 6 rokmi. Bol to veľmi pekný koncept a priniesol veľa skúseností počas 3 rokov existencie. Pracovať však dnes v tomto segmente je veľké dobrodružstvo za podmienok,ktoré sú dané na Slovensku:).V súčasnosti sa hlavne venujem lektorskej činnosti na kurzoch, prednáškach o stravovaní a oblasti cateringu. Čo sa týka kurzov sardínskej kuchyne a iných kurzov, ktoré vediem viac info nájdete na http://www.chefparade.sk alebo na facebook.com/terapiajedlom….alebo mi napíšte na silviahoreck@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *