Voňavé slivkové crumble /gluten free/

Crumble je jednoduchý a mimoriadne chutný ,,dezert“ alebo skôr jedlo, pôvodom z V.Británie. Jeho základ tvorí sezónne ovocie, obilniny, oriešky a koreniny. A keďže práve začína sezóna sliviek, vyskúšajte takúto ,,inú”, zaujímavú sladkosť. S týmto receptom konkrétne, mám výborné skúsenosti, robili sme ho na kurzoch varenia a taktiež sme ho podávali v sezóne jeseň 2015, v reštaurácii Mercado v Auparku v BA  /tam boli súčasťou receptu dule, ktoré budú dostupné až neskôr/.  Na mrveničku som použila múky a obilniny s vysokým obsahom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Cukor do základu dávať nemusíte, pokiaľ sú slivky dostatočne zrelé a sladké.  Pridaním surovín s obsahom  vlákniny a úsporným  obsahom jednoduchých cukrov, znížite glykemický index jedla.  Dávka pre 5-6 osôb.

 

Potrebujeme:

 

600gr zrelých sliviek bez kôstky

Badián  3-4 hviezdičky 

Aníz 1gr

Škorica celá dva kúsky

Sladké drievko 1gr

Cukor trstinový 60gr

Červené víno 1,5dcl

Klinčeky, jednu kávovú lyžičku

 

Na mrveničku:

 

Maslo ghí 75gr

Gaštanová múka 80gr

Ovsené vločky 75gr  – v prípade bezlepkovej verzie použite gaštanové vločky

Mandľová múka 80gr

Cukor trstinový 40gr

Orechy vlašské sekané na hrubo 90gr

 

Postup:

Slivky umyjeme, vykôstkujeme, rozkrojíme na štvrtky a prudko povaríme na panvici s koreninami, vínom a cukrom, približne 8-10min. Zredukovanú tekutinu a ovocie dáme do keramickej nádoby na pečenie. Vyberieme škoricu a badián. Mrveničku vypracujeme prstami v miske a nanesieme na ovocie. Pečieme teplovzdušnej rúre 30 minút na 170st.

Tento post videlo 875 ludi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *