Zemiakovo topinamburový šalát s kurkumou a bylinkami

Inšpirácia nielen na nadchádzajúce Veľkonočné sviatky. Predpokladám, že sa na vašom stole objaví aj klasický zemiakový alebo majonézový šalát. Vyskúšajte túto variantu, ktorá zasýti  ale nezaťaží organizmus zdĺhavým trávením a dodá potravu aj pre  črevnú mikroflóru v podobe prebiotík.

Zemiakový šalát, taký klasický na kyslo s nálevom a cibuľkou pozná snáď každý. Tento je však obohatený o hľuzy  topinamburu, kurkumu, reďkovku, žeruchu, koriander, horčicu drvenú, nigellu sativu, čiernu rascu a ešte pár korenín. Je bez mliečnej bielkoviny a bez vajíčka. Tento môj počin je mimoriadne bohatý na vlákninu, rozpustnú aj nerozpustnú. Je vhodný pre diabetikov a všetkých, ktorí strážia kilogrami  a každého komu záleží na zdraví.

Vychladnuté správne uvarené zemiaky obsahujú rezistentný škrob, ktorý je potravou pre užitočné baktérie v tráviacom trakte. Pri dekompozícii rezistentného škrobu baktériami, vzniká mastná kyselina s krátkym reťazcom, butyrát vyživujúca a chrániaca hrubé črevo. Topinambury obsahujú fruktooligosacharidy, inulín je potravou pre Bifidobacterium lactis a Lactobacillus salivarius, čo sú dve veľmi dôležité komenzálne baktérie s mnohými užitočnými účinkami ako napríklad zníženie histamínu po stimulácii alergénom, pôsobia proti prerastaniu E.coli a klebsielle, majú imunomodulačný účinok. B.lactis pomáha tráviť laktózu a salivarius zase pri dráždivom čreve.
Lactobacillus salivarius sa uplatňuje pri liečbe astmy a ochorení epidermálnej bariéry kože, akou je atopická dermatitída u detí.
Podstatou je pochopiť, že príjem vlákniny znamená dodať potravu pre probiotika, podporiť zlepšenie bakteriálnej diverzity. Probiotiká aj vlákninu treba dopĺňať denne, najlepšie potravou. Kopce zeleniny, menej ovocia, fermentované a kyslomliečne výrobky. Zdravé črevo – zdravý človek :)
K takémuto šalátu si pokojne môžete dať vajíčko alebo pohár kefíru, miesto obligátneho ,,údeného“. A keď chcete mať pocit kompletnosti porcie, tak aj kúsok morčacieho alebo kuracieho steaku. Z farmárskeho chovu. Aj kvalitné čerstvé kuracie mäso obsahuje L. salivarius.

Takéto jedlo má veľa benefitov a dokonca môžete takýmito ,,prílohami“ zhodiť z abdominálneho tuku, teraz pred letom hot info!

72627https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/174/
http://jn.nutrition.org/content/136/8/2175.full

 

Potrebujeme:

 

Pre 6 osôb

 

900gr zemiakov uvarených v šupke

700gr topinamburov  vyumývaných kefkou, uvarených v o vode s pridaním šťavy z polovice citróna

10 červených reďkoviek

Šťava z polovice citróna

2 menšie červené cibuľky

2 polievkové lyžice  vínneho alebo ume octu

1 kávová lyžička kurkumy

1kávová  lyžička horčicového prášku alebo drvené horčicové semienka

1,5 dcl vody

5 lyžíc olivového oleja panenského

Pol kávovej lyžičky čiernej rasce  nigella sativa

Výhonky žeruchy  za jednu hrsť

Polievková lyžica byliniek /zmes, pažítka, koriander vňať, petržlenová vňať/

Soľ

Mleté čierne korenie

Olej z vlašských orechov

 

Postup:

 

Olúpané vychladnuté zemiaky  pretlačíme cez formovač hranoliek alebo nakrájame na kocky. Dáme do väčšej misy.  Do menšej misky ošúpeme vychladnuté topinambury a roztlačíme ich vidličkou. Pridáme olivový olej, horčicový prášok, kurkumu, citrónovú  šťavu, a premiešame.

Medzitým si nakrájame na tenké polmesiačiky červenú cibuľu  a dáme ju variť do vody spolu s octom. Povaríme 3- 4 minútky a necháme vychladnúť. Nálevom s cibuľkou prelejeme zemiaky, osolíme a dochutíme korením z mlynčeka.  Do zemiakov vmiešame   kurkumové roztlačené topinambury a pridáme reďkovku nakrájanú na štvrtky. Posypeme nasekanými bylinkami a drvenou čiernou rascou. Premiešame a poleje na záver kvalitným olejom z vlašských orechov. Podávame chladený.

Tento post videlo 1,210 ludi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *