Amarantový nákyp s medvedím cesnakom a bylinkami /gluten free/

Už viac krát sme na kurzoch varenia piekli tento chutný nákyp. Mám rada tento recept, bylinkový nákyp chutí ako ,,chlebíkový koláč“, je jemnučký, úplne mäkký a perfektne kompaktný. Základ tvorí kukuričná múka a nutričnú hodnotu som posilnila pseudoobilninou amarantom – láskavcom. Amarant je úžasná plnohodnotná potravina, obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, veľa železa, draslíku a pod. Je ,,mastnejší“ vďaka polynenasýteným mastným kyselinám a hlavne skvalénu /izoprenoid/, výborne sa hodí do zeleninových jedál a ovocných dezertov. Skvalén je silným antioxidantom , pôsobí proti oxidačnému stresu s nespornými benefitmi pre ľudský organizmus, nachádza sa napríklad aj v olivovom oleji. Nákyp vonia a chutí po bylinkách, pridala som aj posledné zásoby medvedieho cesnaku a nevyhnutnú kurkumu. Je bez lepku a vhodný  aj pre ľudí s histaminovou intoleranciou či celiakoiu. Ja ho zbožňujem ku zakysanke alebo k acidofilnému mlieku. Kto nepoznáte amarant, odporúčam objaviť a pridať do kuchyne, vyplatí sa.

Nákyp je nízkokalorický, ricotta je srvátkový syr obsahuje málo tuku a veľa bielkovín vrátane esenciálnych.Dokonca aj amrant obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny vrátane lyzínu preto sa radí k nutrične komplexným obilninám. Obilninám väčšinou vždy chýbajú niektoré esenciálne aminokyseliny. Pokiaľ použijete kozie alebo ovčie produkty ešte lepšie.  Ku nákypu skúste ešte aj vynikajúci pikantný dresing s horčicovým práškom a korením sumak /sumac/.Sumak dostať v eshopoch a orientálnych obchodoch, určite ho vyskúšajte. Má vysokú schopnosť vychytávať voľné radikály v organizme, obsahuje C a navyše má vynikajúcu citrusovú chuť.  Tí  čo nemôžu citrón ho môžu  nahradiť  sumakom v aj v šalátových zálievkach.

 

17097328_999449240189497_6094051643488503365_o

17038973_999449140189507_4273275706415614885_o

17157567_999448550189566_3798169682465796189_o

16422574_1297788256953006_4138200807373172412_o

 

Potrebujeme:

 

Pre 6 osôb

 

80gr vareného amarantu – amarant povaríme v cca 1dcl vody, vodu necháme vypariť

3 vajcia čerstvé

250gr ricotty

200gr cottage syru bieleho Sabi

180gr kukuričnej múky bio

1dcl mlieka čerstvého môže byť kozie alebo ovčie

Malá lyžička mletej kurkumy

Pol malej lyžičky  nigella sativa- čierna rasca

1 lyžica koriandrovej vňati

1 lyžica tymiánu čerstvého

1 lyžica medvedieho cesnaku alebo pažítky, trebuľky

Pol malej lyžičky sódy bikarbóny

Soľ

Mleté korenie z mlynčeka

1lyžica ghee masla alebo olivového oleja

1 lyžica píniových orieškov alebo maku či tekvicových semienok na posypanie

 

Dresing:

 

300gr ovčieho alebo kozieho jogurtu

1 malá lyžička horčicového prášku

1malá lyžička korenia sumak

1lyžica medvedieho cesnaku

Mleté čierne korenie z mlynčeka

Soľ

1 menšie zrelé avokádo

Šťava z polovice citróna

 

 

 

Postup:

 

Amarant uvaríme podľa návodu /varí sa podobne ako ryža/ a necháme vychladnúť. Vajíčka vymiešame vo väčšej miske. Pridáme ricottu, cattage syr, kurkumu a vymiešame. Prisypeme múku a sódu bikarbónu. Ak je cesto príliš husté vlejeme polovicu mlieka. Pridáme nasekané bylinky, nigellu sativu a premiešame. Nakoniec vmiešame amarant a ochutíme soľou a korením. Keramickú obdĺžnikovú nádobu vymastíme ghee maslom alebo olejom. Zmes do nej nalejeme do výšky 3 cm. Pečieme  v teplovzdušnej rúre na 180 stupňoch  cca 35 minút. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a krájame na menšie kocky.

Dresing si pripravíme nasledovne.V miske rozpučíme mäkké avokádo pokvapkané citrónovou šťavou. Pridáme ostatné ingrediencie a vymiešame do hladka. Podávame k nákypu.

 

Foto: Stanka Melcherová pre Školu varenia v Poluse

 

 

 

Tento post videlo 1,135 ludi

3 Comments Add yours

  1. Janka says:

    Dobry den :),
    dal by sa spravit aj bez syrov? Lebo nemozem ani ovcie a kozie vyrobky (ani lepok) a hladam nejaku nahradu peciva, ktory by som si aspon raz za cas mohla dat.
    Mozem sa este spytat, co by sa dalo vseobecne davat do jedal ako nahrada syrov? Nejake oriesky?
    Dakujem

    1. Na tento typ koláče je potrebné použiť kyslomliečny výrobok alebo mäkký syr. Skúste potom bezlepkovú bezmliečnu cícerovú soccu je tu na blogu. Oriešky Vám mliečne výrobky v pečení nenahradia :) v tepelnej úprave pôsobia skôr neužitočne.

  2. Jadranka says:

    Dobry den Silvia, upiekla som tento nakyp vcera presne podla receptu ale bol trochu suchy… cim to moze byt? Ale zjedli sme vsetko:))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *