Cícerový dal s okrou a punjabi masala

 

 

Toto vynikajúce jedlo s nádychom exotiky  má veľa podôb. Dal v indickej kuchyni znamená jedlo s použitím strukoviny, najčastejšie je to šošovica. Receptúry, postup a suroviny sa menia podľa regiónov a zaručený originál by ste  ťažko hľadali.  Ja osobne mám silný vzťah k indickej kuchyni avšak ich tradičné jedlá ako daal, vindaloo, birijaní a pod.  som ,,poeurópštila”.  Kto pozná moju kuchyňu vie, že pokojne oživím masalou aj mediteránske jedlá za účelom dosiahnutia zdravotného benefitu použitím týchto surovín.  V tomto recepte kraľuje korenie úžasne voňavej a horúcej chuti, punjabi masala. Je to zmes podobná garam masale, ustupuje však karadamón a výrazne cítiť fenikel. Viac sa dočítate o tomto korení a iných dôležitých zmesiach tu. Čerstvé korenie pre Vás mieša, balí a distribuuje slovenská  firma Mikori, vo výbornej kvalite, presvedčte sa sami.  Po dlhoročných skúsenostiach s týmito koreninami z rôznych kútov sveta som rada, že som ich minulý rok objavila tu, kúsok od nás.

V tomto jedle je veľa strukovín, čiže je to jedlo bohaté na bielkoviny, paradajky obsahujú lykopén, a okra je vhodná pre diabetikov vďaka látke myricetín /flavonoid, antioxidant/ znižujúcej glykémiu. Škorica v koreninách  zvyšuje citlivosť na inzulín. Je nízkokalorická 100gr -30kcal a je  rozumnou voľbou  pri prevencii  pred civilizačnými ochoreniami, KV, Parkinson, Alzheimer, degenerácia očnej makuly, šedý zákal a pod. Kurkuma s protizápalovými účinkami zvyšuje atraktivitu  tohto jedla.

V recepte je použité ghee prepustené maslo, ak chcete dosiahnuť vegánsku verziu dajte prednosť olivovému alebo mandlovému, kokosovému či arašidovému oleju.

 

IMG_0395

 

 

Potrebujeme:

 

Pre 4 porcie

110gr červenej cibule

40gr čerstvého očisteného  zázvoru

100gr červenej šošovice prepláchnutej

400gr uvareného cíceru do mäkka

140gr cherry paradajok

3 dcl vody

200gr mrazenej alebo čerstvej okry – okru dostanete mrazenú v orientálnych obchodoch

800gr kokosovej dreni – mlieka  v plechovke. Mala by obsahovať oba kokos a vodu.

Polievková lyžica koreniacej zmesi  punjabi masala od  Mikori

Dve hrste koriandrovej vňati čerstvej

8-10ks kari listov sušených – dostať v orient obchodoch

2ks čerstvej citrónovej trávy

6 strúčikov cesnaku nasekaného

70gr ghee masla prepusteného

Kávová lyžička rímskej rasce podrvenej v mažiari

Kávová lyžička mletej kurkumy od Mikori

Pol kávovej lyžičky horčicových semienok drvených

Pol kávovej lyžičky senovky gréckej

Pol kávovej lyžičky čiernej rasce – nigella sativa

3 ks chilli papričky alebo 2 podľa sily a Skovilleho stupnice obsahu kapsaicínu  :)

Soľ

 

 

Postup:

 

Cícer namočíme cez noc, zlejeme vodu a varíme v čistej vode do mäkka cca dve hodiny s pridaním pár  semienok rímskej rasce.  Budeme potrebovať veľkú panvicu, na ktorej roztopíme polovicu ghee masla. Pridáme kurkumu, horčicové semienko, rímsku rascu, chilli, ohrejeme na nízkej teplote a pridáme cibuľu nakrájanú na kocky. Krátko orestujeme. Korenie musíte nachystať dopredu a hrniec strážiť aby vám korenie nezhorelo. Do orestovanej cibule do sklovita pridáme zázvor, cesnak, minútu restujeme a pridáme prepláchnutú červenú šošovicu. Podlejeme vodou a necháme vypariť. Keď je šošovica mierne povarená pridáme kokosové mlieko, cícer, citronovú trávu, kari listy a polovicu koriandrovej vňate. Varíme na miernom plameni cca 20 minút, dávame pozor aby sa nevyparilo veľa tekutiny. Ak chceme mať viac šťavy pridáme viac mlieka. Pred  dovarením cca 5 minút posypeme čiernou rascou.

Medzitým si v druhej panvici orestujeme okru a paradajky nakrájané na štvrťky. Na dno panvice dáme ghee, lyžicu punjabi masala, pridáme okru a zvýšime oheň. Po dvoch minútach  do druhej polovice panvice pridáme paradajky. Korenie nám obalilo pekne okru, a paradajky pomaly púšťajú šťavu. Po 10 minútach vypneme a posolíme. Okra musí byť mäkkšia  a aromatická. Okru s paradajkami vsypeme do uvareného cíceru.  Premiešame, dekorujeme čerstvým koriandrom. Citrónovú trávu vyberieme. Podávame s čapátí plackami alebo ryžou.

 

Viac informácií o okre, pozitíva a kontraindikácie nájdete tu.

Tento post videlo 599 ludi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *