Marcipánovo batátové gulôčky ala Bethmännchen

Dnes je to o marcipáne. Rada robievam sladkosti rôzneho druhu, kde používam marcipán. Kedysi mi ho vyrábala moja mama, neskôr som ho robievala sama a ak nebol čas na ručné práce, zbehla som ho kúpiť k susedom do Rakúska. Pred dvoma rokmi som objavila  ,,iný“ nemecký marcipán zn. Rapunzel vyrobený z bio mandlí a medu.  Je dostať v bio obchodoch aj v eshopoch a teda doporučujem, mňam. Pri pečení sa s ním pracuje výborne a má fantastickú chuť /hovoria Vám niečo Mozartove gule ?? :)/

Keď som bola malá, rodičia pracovali v nemecky hovoriacich krajinách a veľa receptov z týchto končín sa u nás udomácnilo. Vyberám pre Vás Bethmännchen, nemecké vianočné marcipánové guľky s mandlami pôvodne z Frankfurtu. Pred 10 rokmi som recept ,,pokazila“ ako vždy po mojom, takže dnes obsahuje vlákninu a menej cukru. V tejto verzii je aj bez lepku a mliečnej bielkoviny.

Pridaný cukor som nahradila batátom a guľky som obohatila o amarantovú múku jednu z najhodnotnejších bezlepkových múk z hľadiska výživy. Napriek tejto zdravšej úprave,  je to fantasticky chutný koláčik plný marcipánovej chuti. Testovali sme ho aj na kurze pečenia a zhodli sme sa, že bude top vianočným bonbónikom :)

Variácie sú dve – so zázvorom a s ružovou vodou – ružová voda sa používa v orientálnej kuchyni a je ju dostať aj u nás v špecializovaných obchodoch a eshopoch.

20161211_200922

20161211_200956

 

 

 

Potrebujeme:

 

250gr marcipánu najlepšie domáceho alebo med + mandle od Rapunzel alebo aj 

60gr mletých mandlí so šupkou

1 vajíčko /bielko do cesta a žĺtko na potretie/

80gr uvarených batátov

3kvapky ružovej vody alebo 1 malá lyžička mletého zázvoru – sušeného

20gr amarantovej múky

40gr hladkej mandľovej múky

60gr lúpaných mandlí

 

Postup:

 

Marcipán nastrúhame na hrubo vo väčšej miske, pridáme ostatné ingrediencie a poriadne prehnetieme rukami. Cesto musí byť pevné a hutné aby sa dal vytvarovať bochník. Trvá to cca 5-7 minút. Cesto dáme na hodinu odpočívať do chladničky. Po stuhnutí  tvarujeme malé guľky do 3cm. Po stranách vtlačíme vždy 3 mandle do jednej guľky. Malo by ich vyjsť 30-35ks. Poukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie a potrieme  povrch guliek žĺtkom  rozmiešaným s lyžicou teplej vody.

Pečieme 15 minút na 170 stupňoch  celzia v teplovzdušnej rúre. Po vychladnutí podrežeme z plechu a ukladáme do krabice.

Tento post videlo 1,321 ludi

5 Comments Add yours

  1. Dagmar Muchova says:

    Ďakujem, ten som prehliadla.

  2. Dagmar Muchova says:

    Odkaz ružová voda – je na pleťovú vodu?? čo teda patrí do tých koláčikov ako ružová voda ?
    Vďaka za Vašu odpoveď.

    Pekný večer. p. Silvia.

    1. To nieje iba pleťová voda :) stačí si otvoriť PDF a prečítať.
      Pekný večer.
      S.H.

  3. Darina says:

    Ak dávame zázvor namiesto ružovej vody, má to byť sušený alebo čerstvý zázvor?

    1. Dobrý večer, sušený.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *