Dulovo tekvicový nákyp s mandlovým mliekom

Môj obľúbený zimný recept a tiež zo školy varenia v Poluse.  Nákyp má vynikajúcu chuť prevoňanú  zimnými koreninami. Kedysi nám žltučké dule, voňavé hruškojablká oznamovali z humna, že zima je už za rohom. Robievali sme z nich kompoty, džem a dedko z dúl a mišpúľ elixír. V kombinácii s jablkami a tekvicou vás prekvapí ich lahodná chuť. Nákyp je bez mlieka aby sa znížil obsah tukov, keďže je nákyp z ryže aby ste príliš nepribrali. Rastlinný nápoj má na 1l iba okolo 3% tukov a aj to polynenasýtených väčšinou. Nákyp obsahuje dosť vlákniny vďaka tekviciam a ovociu, tiež vitamíny a minerály. Zaujímavá je kombinácia ovčieho syru s dulami, ktorú som ochutnala v Izraely. Tam posypali syr ešte korením zaatar /tymiánové korenie/. Koreniny majú svoj význam, škorica pôsobí ako antikoagulant, zvyšuje citlivosť na inzulín a má antiseptické účinky. Badián podporuje trávenie a klinčeky sú najsilnejšou prírodnou dezinfekciou :) okrem toho je pravdepodobné, že po vychladnutí a  opätovnom ohriatí znížite kalorickú hodnotu porcie. Viac tu.

14567561_899417200192702_8782503511051692753_o
Foto: Škola varenia v Poluse Bratislava

 

 

Potrebujeme  pre 6 osôb:

 

500gr očistených dulí nastrúhaných na hrubo

300gr jabÍk

300gr muškátovej tekvice

300gr tekvice hokkaido

400gr guľatozrnnej ryže

7dcl mandľového mlieka

100gr kokosového cukru

1malá lyžička škorice

1 malá lyžička kurkumy

Kúsok nastrúhaného čerstvého zázvoru

Badián mletý

Klinčeky mleté

Kardamon mletý

50gr kokosového tuku

1 veľký bio citrón

50gr lieskovcov

100gr neslaného pecorina alebo ovčieho syru

 

Postup:

 

Ryžu uvaríme al dente v mandľovom mlieku a necháme vychladnúť. Na  panvicu dáme kokosový tuk, pridáme tekvice nakrájané na kocky. Hokkaido tekvicu nešúpeme iba poriadne umyjeme povrch a nakrájame. Semienka môžete odložiť a vysušiť. Pridáme koreniny, cukor, zázvor,  podlejeme vodou a podusíme do mäkka.  Po vychladnutí  vymixujeme tyčovým mixérom.  Jablká  a dule ošúpeme a nastrúhame na hrubo. Premiešame s  citrónovou šťavou. Keramický pekáč vymastíme kokosovým tukom a ako prvú vrstvu  dáme  uvarenú ryžu. Navrstvíme jablká a na ne vrstvu  voňavých tekvíc, pridáme ryžu a opäť vrstvíme.  Ako poslednú dáme ryžu. Posypeme hoblinami pecorina a nasekanými lieskovcami. Pečieme 40min pri teplote 170st. v teplovzdušnej rúre.

 

Tento post videlo 784 ludi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *