O alergiách, prepeličích vajíčkach a A2 mlieku

Tiež patríte medzi alergikov? Vaše deti?

Nie je to nič príjemné, keď Vám imunológ oznámi verdikt ,,máte potravinovú alergiu“ a začne menovať potraviny, ktoré budú od tohto dňa pre Vás na indexe. Ešte nepríjemnejšie v prípade menších detí, ktoré preferujú úzky zoznam potravín, ktorí konečne akceptovali a zrazu z neho vypadne časť alebo tá najobľúbenejšia zložka, pšenica či mlieko. Vás chytajú mdloby v predstave ako budete selektovať, konečne ustálený jedálniček a bojovať s ratolesťou aby ochutnalo ten fantastický kukuričný chlebík :). Pozitívne  na tom všetkom je, že aspoň viete, čo približne Vášmu dieťaťu je a nebudete musieť podstúpiť  ,,empirickú” diétu v štýle pokus-omyl, v prípade zažívacích problémov či urtikárie. A ešte fakt, že alergie na mliečnu bielkovinu zvyknú po troch rokoch u väčšiny detí odznieť. I tak je na mieste navštíviť alergológa, imunológa a nie vletieť do lekárne a kúpiť si fooddetektiv za nemalé peniaze.  V tom prípade Vaše peniaze idú von oknom. Ani dlhodobé pozorovanie a ,,načúvanie” telesným symptómom Vášho dieťaťa nieje najlepší nápad ak mu nieje dobre.  To by ste museli vážne disponovať  vešteckými schopnosťami aby ste trafili presne to, čo Vášmu  dieťaťu škodí a napriek mystickému prepojeniu medzi matkou a dieťaťom, dajte prosím prednosť primitívnym výdobytkom súčastnosti, akým je lekárska diagnostika.

 

Alergiu na potraviny máte vtedy ak máte zvýšené imunoglobulíny, protilátky proti alergénom – zvýšené hodnoty v skupine E /IgE/  potvrdzujú alergiu.

Alergie na potraviny sú sprostredkované imunoglobulínmi skupiny E /IgE/ a intolerancie  vznikajú nedostatkom/ nefunkčnosťou  príslušného enzýmu ako napríklad pri HIT je to enzým diaminooxidáza alebo pri intolerancii na laktózu chýba enzým laktáza.  Tieto sa dajú zistiť pri vyšetreniach u imunóloga alebo gastroenterológa. V súčasnosti sa veľa súkromných zdravotníckych zariadení venuje aj diagnostike  tzv. intolerancií pomocou testov, kde by mali IgG protilátky odhaliť potravinovú intoleranciu. Je to však nonsens, pretože imunoglobulíny  nedokážu odhaliť intoleranciu a teda nedostatok enzýmu.

Lekári dajú pacientovi odpoveď a ten je spokojný. Vylúči tak potraviny, ktoré mu v podstate prospievajú. Existuje však aj senzitivita/toto slovo sa niekedy používa aj pri alergiách a intoleranciách, čo následne mätie ľudí/ na potraviny, ktorá sa nedá objasniť ani jedným zo spôsobov. Jednoducho neexistuje diagnostika. V takomto prípade je to o náročnom  sebapozorovaní  a vylúčení potraviny.  Tieto testy na intoleranciu založené na IgG je možné nazvať klamstvom a myslím, že veľa lekárov o tom vie, česť výnimkám. O tom, že tieto testy sú neoverené a odborníkmi neuznávané sa dočítate tu

 

Napriek tomu, že máte v rukách papier s diagnózou alergia, nie je to konečná. S touto diagnózou sa totižto niekedy dá ,,pracovať“ a vytvoriť stravovací konsenzus i keď je to na čas náročný proces. Samozrejme v prvom rade, po určení diagnózy je dôležité dodržiavať diétu a vylúčiť alergén z denného príjmu potravín a sledovať zmeny. Treba si uvedomiť, že aj malé množstvo alergénu môže u niektorých alergických osôb vyvolať rýchly nástup alergickej reakcie. Dôležité je poznať v akom referenčnom intervale sa hodnoty nachádzajú, či sú slabo pozitívne do 0,70 kIU/l alebo sú v poslednom pásme nad  100. Faktorom  spôsobujúce zhoršenie aj slabo pozitívnej alergie môže byť fyzická záťaž, športový výkon, akútne ochorenie či niektoré lieky /betalaktámové antibiotiká/. Anafylaxia / najťažší priebeh alergickej reakcie/ je nebezpečná u alergikov s bronchiálnou astmou. Anafylaxia s ťažkým, až fatálnym priebehom sa spája s potravinovou alergiou na arašidy a lieskovce. Tento druh alergie býva zväčša doživotný. Preto treba neustále kontrolovať etikety na obaloch potravín, zoznam alergénov v jedálnych lístkoch v reštauráciách a premýšľať na domácim varením.

To, že som tu nakusla tému ,,konsezus či uzdravenie“ má svoj dôvod. Pretože všetko čo Vám  hore popisujem je aj moja vlastná skúsenosť. Alergia je súčasťou našej rodiny a naučili sme sa s ňou fungovať tak, že temer ,,nevystrkuje rožky”  a nechá nás na pokoji. Na podnet viacerých mamičiek som sa teda rozhodla opísať náš príbeh, iba mi musíte sľúbiť, že nič nebudete kopírovať, praktizovať, môžete sa inšpirovať ale iba po dôkladnom zvážení a po porade s vašim imunológom. Ak teda máte šťastie a je vôbec ochotný s Vami komunikovať a akceptuje nové pohľady na terapeutické možnosti pri liečbe alergií. Každé dieťa, je iné a paušalizovať ucelené rady a návrhy na dietetické postupy,  môže byť v niektorých prípadoch nebezpečné.

 

My sme mali šťastie, že alergia na zemiaky, pšenicu bola v strednom pásme čiže pozitívne a vajíčka slabo pozitívne. Vysoko pozitívne bolo mlieko/ alergia na bielkovinu kravského mlieka/.

 

V prvom roku života sme si prešli ťažkým obdobím dcérka mala reflux a ani materské mlieko jej nerobilo dobre. Trápili sme sa  s atopickou dermatitídou, ktorá ustúpila spolu s nasadením hydrolyzovaného mlieka.

Mlieka a mliečnych výrobkov som sa však nechcela vzdať, pretože som presvedčená o ich benefitoch. Mlieko sme ignorovali takmer 4 roky a potom som sa odhodlala na experiment, postupnú ,,desenzibilizáciu“  potravinami obsahujúcimi antigén.

 

Čo na mlieku ,,vadí“

 

Môj  vzťah k mlieku je veľmi pozitívny. Je to komplexná plnohodnotná potravina,  poskytujúca energiu, omega 6 a 3 mastné kyseliny /CLA/ bielkoviny /18 z 22 známych bielkovín z toho všetky esenciálne/, vitamíny minerály a stopové prvky /vitamín A, B2, minerálne látky, vápnik, fosfor, sodík, draslík/. Kravské mlieko obsahuje 3 – 4 % bielkovín, sú zložené z kazeínov: alfa-kazeín /alfa s1kazeín – αs1, alfa s2 kazeín – αs2/, beta-kazeín β, kappa kazeín a srvátkových bielkovín. Zo srvátkových proteínov sú najznámejšie alergény β-laktoglobulín  a α-laktalbumín. Kazeíny združujú dosiaľ 12 objavených variantov génu beta- kazeín: A1, A2, A3, A5, B, C, D, E, F, G, H, I a päť genotypových kombinácií AA, AB, AC, BC, CC. Beta-kazeín tvorí okolo 25 – 30% bielkovín z kravského mlieka a zaraďuje sa medzi najviac rozpustné kazeíny. Najbežnejšími variantami sú alely A1 a A2. Hlavný rozdiel medzi nimi spočíva v rozdielnej konformácii bielkovín v aminokyselinovom reťazci. Na 67. pozícii primárneho reťazca proteínu sa u A1 nachádza prolín, varianta A2 obsahuje histidín. Rozdiel je len v jednej báze, v bodovej mutácii.

 

Kravské mlieko teda obsahuje dva typy beta-kazeínu, A1 a A2.  Po konzumácii variantu A1beta-kazeínu vzhľadom na slabšiu väzbu bielkovín vzniká v žalúdku bioaktívny peptid beta-casomorfin 7, ktorý sa zaraďuje do skupiny opiátov. Podľa štúdií sa podieľa na vzniku ochorení ako autizmus a schyzofrénia. /90% pacientov s týmto ochorením majú v moči a krvi stonásobné vyššie hodnoty beta-kozomorfínu 7  ako zdraví ľudia/. Beta- kazeín A1 je asociovaný taktiež s kardiovaskulárnymi ochoreniami/ vyšší obsah nasýtených mastných kyselín ako u A2/ a diabetesom I. typu. Beta kazeín typu 2 naopak priaznivo pôsobí v rámci prevencie kardiovaskulárnych ochorení, znižuje cholesterol v krvi. Ľudia, ktorí majú napríklad intoleranciu laktozy / nedostatok enzýmu laktáza tráviaceho mliečny cukor laktozu/ lepšie tolerujú mlieka, kde sa nachádza A2 beta kazeín. Tento druh kravského mlieka sa vyskytuje na Slovensku a v Čechách zriedka. Na našom území prevláda chov kráv  s A1 alelou čo sú plemená Holstein- friesian.

Mlieko s A2 beta-kazeínom, poskytujú plemená kráv šlachtené pre alelu A2. Súto plemená kráv Jersey, Hnedé Švajčiarske a Guersney. Jeho predaj je rozšírený najmä na Novom Zélande, USA, Austrálii a Anglicku ale však aj u nás v posledných rokoch stúpol u farmárov záujem o chov kráv pre A2 mlieko. Okrem toho A2 betakazeín  sa nachádza v kozom a ovčom mlieku a jeho nutrične hodnoty prevyšujú aj kravské A2 mlieka. Ovčie mlieko má najvyšší obsah CLA z živočíšnych mliek. A taká bryndza z ovčieho mlieka je priam liekom.

 

Preto som do experimentálneho jedálnička zaradila ovčie a kozie fermentované výrobky, rad na mlieko A2, prišiel až neskôr.

Používala som írske maslo Kerrygold s obsahom  A2 beta-kazeínu.

Aby som nezabudla aj materské mlieko obsahuje A2beta-kazeín preto po prechode na kravské mlieko môžu nastať tráviace problémy u malých detí a súvislosť s výskytom alergií. Aj pre dospelých býva A2mlieko lepšie stráviteľné.

 

Keď vajíčka tak prepeličie

 

Na vajíčka sme mali iba miernu alergiu napriek tomu som ich na čas úplne vylúčila. Po polroku som začala pridávať do pečenia  prepeličie vajíčka.

Pri alergii je súčasťou imunitnej odpovede vyplavovanie rôznych bioaktívnych látok.  Žírne bunky lokalizované v tráviacom trakte a koži obsahujú granule, z ktorých sa po kontakte s antigénom uvoľní biogenný amín histamín a heparíny, cytokíny a tiež tzv. proteázy. Proteáza je proteolytický enzým, ktorý štiepi peptidovú väzbu pri metabolizme bielkovín. Podľa poznatkov medicíny je možné imunitnú odpoveď ovplyvniť nielen antihistaminikami ale taktiež inhibítormi /blokátor/ proteáz, získanými zvonka /exogénnymi/ a taktiež orálnou cestou. Medzi takéto látky patria proteínové časti v bielku prepeličích vajíčok, ktoré sa nazývajú ovomukoidy /ovoinhibítory/.Tieto dokážu inhibovať serínovú proteázu /trypsín/ a tým vedú k spomaleniu imunitnej aktivácie sprostredkovanej IgE protilátkami. Tento spôsob terapeutického využitia ovoinhibítorov je zatiaľ v začiatkoch a podľa odporúčaní sa môže využiť pri kožných ochoreniach /atopický ekzém/, dýchacích ťažkostiach súvisiacich s alergiou na peľ  /polinoza/. Na trhu je dostať už pár rokov prostriedok Stopalerg fungujúci a tomto princípe. Ak však môžeme použiť  potravinu s podobným účinkom, voľba je dúfam jasná. Jedinou kontraindikáciou na rozdiel od rôznych antihistaminík je alergia na vaječné bielko v surovom stave.

Ako sme piekli a pozorovali

Keď dcéra začala chodiť do školy, pokúsila som sa dohodnúť s vedúcou školskej jedálne na diéte. Ako to už u nás býva, veľmi to nefungovalo. V pondelok býva múčny deň, fičia dukátové buchtičky a parené buchty či žemlovka. V tento deň na obedy nechodila. 2x do týždňa som jej balila viac jedla a 2-3x do týždňa podľa skladby jedálneho lístka chodila na obedy, ktoré som vopred podľa zloženia kontrolovala. V druhom ročníku to bolo podobné, s tým rozdielom, že okolo Vianoc som začala pridávať doma do pečenia kozí jogurt a kozie maslo s prepeličími vajíčkami. Najprv po 20gr dávkach keď som piekla normálne muffiny. Recepty pre malú som upravovala tak aby tam bolo čo najmenej z kritických potravín a pečených pri 180st.celzia min 20minút. Neboli  našťastie žiadne reakcie. Prejavy alergie u nej boli: urtikária- žihľavka, koprivka, opuch okolia úst, ekzém v ohyboch lakťa a nôh a hlavne kašel a zhoršenie dýchanie.

Takéto potraviny doma vyrobené som jej dávala 2x do týždňa  a po mesiaci 3x do týždňa. Po dvoch mesiacoch som dávala do pečenia kravské maslo 10gr kerrygold a väčšiu časť kozieho masla. Bezprostredne po jedle neboli žiadne reakcie. Celý proces komplikovala aj silná alergia na potravinárske farbivá napr. E102 tartrazín, E123 amarant,E122 azorubin,E1210 košenilová červeň, karmíny a E121 citronová červeň a tiež sorbáty. Keď prišla z detskej oslavy s opuchnutou červenou pusou lebo si dala lentilky z torty či chlupla jupíka, revala dva dni kým to neprestalo svrbieť. Dokonca nešla do školy pretože sa jej smiali, že má pusu ako Angelina  :) No trvalo, kým som zistila čo jej skutočne škodí.

 

Po pár mesiacoch takmer bezlepkovej diéty som pridala ovos. Ovsené vločky s mandlovým mliekom boli príjemným spestrením. Po polroku som už piekla cookiesky s ovsenou a špaldovou múkou s kravským a kozím maslom 1:1 a s prepeličími vajíčkami. Dávala som jej ich obdeň.  V treťom ročníku v septembri už jedla normálne domáce žemle zo špaldovej múky, kváskový chlieb špaldový a aj rohlík :). Nedávala som jej pšenicu každý deň iba cca 3x do týždňa. Zemiaky už jedla bez problémov. Platilo však, že mliečne výrobky iba v tepelne upravenej forme. Pred Vianocami som jej dala na desiatu bio plátkový kozí syr s reďkovkou, s kváskovým špaldovým chlebom. Bez problémov. Stále som dodržiavala pravidlo mliečne obdeň a iba v jednom jedle. Na jar sme skúsili cestoviny s kozím cottage-om a žiadna reakcia, napriek tomu, že cottage cheese som len vmiešala do cestovín, bez tepelnej úpravy. V lete som pridávala už parmezán na cestoviny a kravské maslo aj na chlebík, do zemiakov.

 

Teraz je štvrtáčka a konzumuje už takmer ,,normálnu” mliečnu stravu. Normálna strava znamená z nášho pohľadu 90% kozích, ovčích produktov a iba troška pasterizovaného tekutého mlieka. Ak chce vločky s mliekom, dávam jej polovicu mandlového a polovicu A2 mlieka. Mlieko  v koncentrovanej forme t.j. z pohára alebo kakao nepije. Ale ani jej nechýba. Má rada kozie goudy, vyzreté syry, jogurty, kravský parmezán aj kravskú ricottu v koláčoch bez problémov. Počas celého posledného roku som pridávala veľa byliniek a korenín do stravy hlavne perillu krovitú, robila som z nej jednodruhové a aj zmesové čaje. Veľa kurkumy, klinčekov a naučila sa na chilli.

Je to malé víťazstvo viac si ho užívam ja, pretože nemusím variť dvojmo či trojmo :)

Uvažovala som nad možnosťou, že z toho jednoducho vyrástla a teda žiadna veda :). Imunologička ma upozornila po testoch /negatívnych/, že sa to zvykne v puberte vrátiť. Uvidíme… v každom prípade, malá má pestrú stravu a ja dozerám na to aby mala hodne zeleniny, ovocia, vlákniny a prísun probiotík. Stále chodíme na spirometriu /bronchiálna astma/ pre istotu, keďže máme doma polyvalentného alergika. V septembri začala trénovať 3x do týždňa synchronizované plávanie. Trocha robí problém chlad vo vode ale zvyká si.

Toľko náš príbeh. To čo sa podarilo nám nemusí platiť pre iných a naopak. Pozitívne je, že poznám mamičky s deťmi s alergickými ochoreniami,  kde táto forma desenzibilizácie prebehla rýchlejšie. Mrzí ma však tvrdohlavosť a argumentácia niektorých mamičiek detí s ,,alergiami“. Bez správnej diagnostiky jednoducho vylúčia všetko mliečne. Alebo neboli roky na kontrolných odberoch s deťmi a trápia ich diétami, potom samozrejme môžu byť deti v strese a nepohode. Prínos v tejto mojej polospovedi vidím hlavne v objasnení účinkov A2 mlieka a prepeličích vajíčok :)

Pamätajte, stále máte možnosť výberu potravín za účelom prevencie a pokiaľ je to možné aj sebauzdravenia. Či s diagnózou alebo bez nej, prospešných a kvalitných  potravín je stále dosť, prepeličie vajíčka, A2 mlieko či kozie a ovčie kvalitné výrobky sú bežne dostať,  dajte šancu im aj sebe.

 

Ďakujem  uznávanému odborníkovi svetového formátu, MUDr. Michalovi  Pijákovi za cenné doplňujúce informácie k môjmu článku, dúfam Vám všetkým pomôžu sa ešte lepšie orientovať v danej problematike.

,,Vzhľadom na opakované dotazy o potenciálnom riziku senzibilizácie a skríženej reaktivity na prípravok z prepeličích vajíčok pripájam tento doplnok.”

  • Konzumácia vajec u atopických pacientov, vrátane astmatikov nie je kontraindikovaná!
  • Výskyt skríženej reakcie medzi aeroalergénmi a potravinovými alergénmi živočíšneho pôvodu, ako je napr. bird-egg snydrome je veľmi vzácny!
  • Tepelné spracovanie vo veľkej miere redukuje alergény vo vajci, ale ponecháva si antiproteolytický účinok
  • Zahriatie vaječných a mliečnych alergénov znižuje alergenicitu a zvyšuje bezpečnosť, pričom si ponecháva schopnosť indukovať desenzibilizáciu.
  • Okrem toho, posledné štúdie ukázali, že konzumácia smažených vajec urýchľuje ústup alergie na vaječnú bielkovinu u detí (1). Vaječný prášok, smažené a surové vajcia sa tiež použili s dobrým efektom, formou orálnej imunoterapie (2-7).
  1. Leonard SA et al Dietary baked egg accelerates resolution of egg allergy in children.J Allergy Clin Immunol. 2012 Aug;130(2):473-80. Full-text:
    2. Burks AW, et al. Oral immunotherapy for treatment of egg allergy in children. N Engl J Med. 2012;367:233–243. doi: 10.1056/NEJMoa1200435.
    3. Meglio P, et al. Oral food desensitization in children with IgE-mediated hen’s egg allergy: a new protocol with raw hen’s egg. Pediatr Allergy Immunol. 2013;24:75–83.
    4. Itoh N, et al. Rush specific oral tolerance induction in school-age children with severe egg allergy: one year follow up. Allergol Int. 2010;59:43–51.
    5. Urra JM, et al. Oral desensitization to egg enables CD4 + FoxP3+ cells to expand in egg-stimulated cells. J Investig Allergol Clin Immunol. 2012;22:71–73.
    6. Buchanan AD, et al. Egg oral immunotherapy in nonanaphylactic children with egg allergy. J Allergy Clin Immunol. 2007;119:199–205. doi: 10.1016/j.jaci.2006.09.016.
    7. Sato S, , et al. Clinical studies in oral allergen-specific immunotherapy: differences among allergens. Int Arch Allergy Immunol. 2014;164:1–9. doi: 10.1159/000361025.

 

 

 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24986816

http://allergicliving.com/2010/08/31/allergy-breakthrough-on-baked-milk-and-egg

http://www.francotolentino.com/Reazioni_avverse_intolleranze_allergie_alimentari.pdf

https://authoritynutrition.com/a1-vs-a2-milk/

https://www.facebook.com/MichalPijakMDPersonalizedPaleoNutrition/posts/963291290421061:0

ŠRUBÁŘOVÁ, P. – DVOŘÁK, J. Analýza genomického markeru CSN2 v mléce skotu. Brno : Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007. s. 127 – 134.

http://www.viapractica.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=1717&magazine_id=1

https://www.facebook.com/MichalPijakMDFoodAllergySensitivityAndIntolerance/

 

 

 

 

Tento post videlo 6,170 ludi

29 Comments Add yours

  1. Lenka says:

    Dobrý den,
    práve som narazila na Vas článok a veľmi má zaujal. Synovi sme dali zisťovať ige, vzhľadom na silne reakcie na mlieko. Má 15 mesiacov. Mlieko vyšlo najhoršie (38), ďalej vajcia, pšenica, raz ovos, kozie mlieko tam bolo tiež. Pri tom odbere mu zistili aj neutropeniu. Hneď sme nasadili obaja diétu (dojčím) na tieto potraviny. Po 2t boli hodnoty neutrofilov v norme a Neutropenia sa nepotvrdila. Na mlieko mal veľmi silne prejavy – opuch, zihlavka po tvári. Po pšenici som však nič take nespozorovala. Zaujíma má teda, či nemáte skúsenosť s tým, že nejaká potravina môže ubližovať aj bez vonkajších prejavov. Pediatrička načrtla že tu neutropeniu pokojne mohla spôsobiť konzumácia nevhodných potravín.
    Ďakujem

  2. erika says:

    Jo napot hol tudok vásarolni ilyen fajta tejet ? kde mozem kupit tento mlieko ,

  3. Erik says:

    Zdravim. Trochu zaktualizujeme info v diskusii. Kedze som pred par rokmi po vyskusani masla Kerrygold zostal na nom “zavisly” a momentalne sa vytratilo aj z obchodov v Rakusku, kde som ho pravidelne kupoval, nemate nahodou niekto nejake najnovsie informacie, kde by sa mohlo vyskytovat? (Metro kartu nemam:(() Dakujem.

  4. Ivana says:

    Dobrý deň pani Horecka!
    Ďakujem za tento Váš článok, dal mi trochu svetla do tejto problematiky. Mám 2 a trištvrte ročnú dcérku, ktorá sa donedávna dojčila, no moje mliečko už nie je pre ňu v dostatočnom množstve, a začala si pýtať na zaspatie (čiže dvakrát denne) mlieko do fľašky..Mliečne výrobky konzumujeme s mierou, obvykle iba maslo, tvrdé syry,občas klasické jogurty (ovčie a kozie nám nechutia), smotana do varenia či pečenia, pravdaže nie každý deň..Začala som jej teda dávať tatranské bio čerstvé mlieko, dostupné bežne v reťazcoch,prípadne iné čerstvé (opočeské, tatranské v nebio kvalite)..Dávam jej max. 300-350ml denne,keďže pije z fľaše, do mlieka nič iné nepridávam..Dnes som skúsila kozie, ktoré je však ošetrené uht, na rozdiel od spomínaných, ktoré prešli iba pasterizaciou (aspoň podľa informácií na obale)..Neviem dokedy ju to pitie mlieka bude držať, ja som pila iba ako dieťa čerstvé od našej kravy ktorá aj denné svetlo vídala :-) preto by som chcela vedieť, ktoré mlieko by bolo pre nás správnou voľbou? Vami spomínané A2 žiaľ u nás na východe nie je dostupné, a neviem ako inak jej môžem nahradiť moje materské mlieko tak, aby sme predišli zbytočným stresom pri zaspávaní.Budem vďačná za Vašu radu!

  5. Lucia says:

    Dobry den pani Horecka,

    moj syn bude mat buduci tyzden prvy rok a dnes sme boli (tu v UK) u takzvanej “health visitor” a ta mi povedala, ze po roku dietata mu mozem skludom davat plnotucne kravske mlieko. Zevraj susene mlieko po roku dietata je iba velky marketing. Zaujima ma Vas nazor ci ano alebo nie kravske mlieko po roku? Tak isto som nasla,ze tu mozem kupit A2 mlieko, moze ho aj male rocne dieta? Tak isto mu davam kozie a ovcie joguty.
    Dakujem Vam pekne a prajem pekny den :)

    1. Dobrý deň, ja osobne by som volila pokračovaciu formulu dojčenského mlieka ak dávate piť mlieko z fľašky. Na prípravu pokrmov je možné postupne zaradiť konvenčné pasterizované mlieko, závisí od reakcie dieťaťa.

  6. Zuzana says:

    Dobrý deň, velmi ma zaujal vás článok, keďže momentálne sa sama snažím trosku vzdelávať v oblasti potravinových intolerancii a úpravy stravy kvôli mojej dvojročnej dcére, ktorá je silný ekzematik. Pred necelými dvoma mesiacmi sme vylúčili viaceré potraviny, medzi nimi aj napr. mlieko a mliečne výrobky, vajcia, mrkva, jablko, atď. Na ktoré sa mi javili zle reakcie. Ekzem sa síce trocha stabilizoval, ale vôbec nám postupne nemizne, ako som čakala a percento pokrytia jej tela je vyššie ako 50.
    Dcéra nie je veľký jedak, odmalička s nou bojujeme, ale jej jedálniček je stále veľmi obmedzený – nechce napríklad žiadne mäso, čerstvé ovocie okrem banana, žiadnu zeleninu v akomkoľvek stave :-(. Preto jej spektrum potravín, ktoré by mohli spúšťať alergiu nie je veľké. .
    Ale čo som vás chcela poprosiť je rada koho navštíviť, kto by nám vedel pomôcť. Poslali nás na. Alergologiu, ale čakacie doby sú cca pol roka a nikde ju neviem dostať skôr, aj keď som to skúšala. Navyše všade robia iba klasické Testy na reakciu na alergen cez kožu. Doporučenie na gastro som pýtala, ale bez vyšetrenia alergologa mi ho nechcú dat. Objednala som ju do ba na testy potravinovovych alergii na súkromnu kliniku, ale keď som si prečítala vás článok, neviem, ci tých 500 euro necelých, ktoré to vyšetrenie stoji, radšej neušetrime,ak to nemá význam a nepomôžu nam. Dáte nejakú radu, kto pomohol vám definovať problémové potraviny?
    Ďakujem pekne za akýkoľvek komentár alebo skúsenosti.
    Zuzana

    1. Dobrý deň, boli sme na testoch u imunologa, prešli sme testami aj prick-testom kožné testy a taktiež laboratornymi testami z krvi kde sa preukázala vysoká hladina imunoglobulínou E. Ďalšie špecifické testy z krvi na potravinové alergie nám robil imunolog a platili sme ich extra keďže poisťovňa má svoje limity. Pokúste sa dohodnúť s imunologom, štandartne robia testy iba ak sú IgE veľmi vysoké. Ostatné ste sa dočítala v článku, myslím :) Verte že Vaša malá sa uzdraví, dúfam budete mať šťastie na dobrého imunologa.

    2. Jaroslav says:

      Dobrý deň, na Váš problém by som odporučil naštudovať si SCD dietu, alebo GAPS dietu, ale u Vás by pripadala skôr tá SCD, pohľadajte na nete, bratia češi sa tým dosť zaoberajú S pozdravom Jaro

  7. Simona says:

    Dobry den, mozem sa opytat, cim sa da pri ABKM nahradit maslo natierane na pecivo? Gastroenterologicka mi pre 1,5 rocne dieta odporucila nejake rastlinne, no nerada by som to este zhorsila, kedze mame aj HIT. Cim ste to prosim nahradili vy? Rovnako by ma zaujimalo, cim nahradit maslo pri peceni (piskotove cesto, drobne pecivo). Da sa to 1:1 napriklad GHEE maslom? Vdaka

    1. Dobrý večer, na chlieb môžete dať nátierky vyrobené so zeleniny a olivového oleja. Robila som koláče a sladkosti zo začiatku bez masla. Používala som kokosový tuk alebo ghí, avšak veľmi rýchlo sme zistili, že v pečených produktoch nám maslo A2 nerobí problém.

      1. Simona says:

        Vďaka, vyskusam ;-)

  8. Juliana says:

    Mate moj obdiv. Ono je to aj o schopnostiach a voli cloveka. Ja osobne by som sa asi nikdy nedostala do takejto hlbky nastudovat si odborne problematiku aby som pomohla svojmu dietatu s alergiou a skusala potom v praxi. Preto bezne priemerne zijuci smrtelnici maju tiez ten postoj – ma alergiu yak uz v zivote nemoze a neskusi. No aj doktori pridaju k tomu. Ja to mam teraz doma s diabetom typ 1 (ktory ste spomenuli aj v clanku co ma prekvapilo). Lekari povedia ze pricina je neznama, vyliecit sa dm1 neda a tak na zbytok zivota sme ”zajatci” farmako systemu… mam pokusy obcas daco o problematike citat ale neviem ist do hlbky a ”badat” ci mozem pre jej zdravie nieco urobit.

    1. Ďakujem, viete napriek všetkým nástrahám, ktoré sú mi známe aj po naštudovaní a debatách s lekármi, som si viacmenej šla svojou cestou. Nesiem riziko a som zodpovedná za svoje rozhodnutia.Ako si však môžete prečítať v linkoch nie som jediná :)

  9. KatarinaK says:

    Dobry den, ja mam zase od doktorky taký poznatok, ze áno telo si zvykne na alergén ale časom ti vyskočí niekde inde. Vraj ked raz dalo telo signál ze toto nie, tak sa to ma úplne vylúčiť. Nie zvykať.

  10. Katarína says:

    Dobrý deň, veľmi zaujímavý a podrobne napísaný článok, len ma zmietlo, ako ste na začiatku spomenula, že netreba hneď bežať do lekárne kupovať food detective test. V článku hovoríte o alergií na potraviny, pri ktorej sa vyšetrujú Ige protilátky. Ale spomínaný test sa špecializuje na intoleranciu potravín, ktorú majú mať na svedomí Igg protilátky. Rieším to preto, lebo sama mám atopický ekzém, ktorý sa mi objavil až v dospelosti a moja prvá voľba bola lekárska pomoc. Lenže dermatológovia mi robili testy na potravinové alergie a kožné nalepovacie testy a imunológ prick testy. Nikde mi nič nevyšlo a tak som zostala odkázaná na seba. Pomocou diéty bez mlieka, bielej múky, mäsa, vajíčok a umelo spracovaný potravín sa mi podarilo na rok odstrániť ekzém a začala som sa stravovať bežne. Keďže sa mi tak dva razy vrátil a dozvedela som sa o teste na intoleranciu potravín, tak som si ho spravila (tak ako píšete bohužial za ťažké peniaze, keďže poisťovňa ich neprepláca a lekár vám o ničom nepovedia). Vyšla mi pšenica, mlieko a kvasnice v prvom rade. Tak dúfam, že tomu môžem dôverovať a som znova na diéte. Toľko len môj postreh, že je tu rozdiel medzi testami na alergiu a intoleranciu.
    Inak ďakujem za podrobne napísaný článok a ešte by ma zaujímalo, či prepeličie vajcia len tlmia reakciu, teda neliečia, však? Lebo aj také niečo som začula.
    Ďakujem a prajem ešte pekný deň.

    1. Dobrý deň bohužiaľ musím Vás sklamať . Testy na IgG medzi ktoré patrí aj fooddetectiv neidikujú ani alergiu ani intoleranciu/preto som písala o vyhodení peňazí von oknom/ Tieto testy na IgG protilátky nemajú spoločné nič s odhalením netolerovanej potraviny naopak môžete tú potravinu dobre tolerovať. Alergie na potraviny sú sprostredkované imunoglobulínmi skupiny E /IgE/ a intolerancie vznikajú nedostatkom/ nefunkčnosťou príslušného enzýmu ako napríklad pri HIT je to diaminooxidáza alebo pri intolerancii na laktózu chýba enzým laktáza. Tieto sa dajú zistiť pri vyšetreniach u imunóloga alebo gastroenterológa. V súčasnosti sa veľa súkromných zdravotníckych zariadení venuje aj diagnostike tzv,. intolerancií pomocou testov kde by mali IgG protilátky odhaliť intoleranciu. Je to však nonsens, pretože imunoglobulíny nedokážu odhaliť intoleranciu a teda nedostatok enzýmu. Lekári dajú pacientovi odpoveď a ten je spokojný.vylúči tak potraviny ,ktoré mu v podstate prospievajú. Existuje však aj senzitivita na potraviny, ktorá sa nedá objasniť ani jedným zo spôsobov. Jednoducho neexistuje diagnostika. V takomto prípade je to o náročnom sebapozorovaní a vylúčení potraviny. Tieto testy na intoleranciu založené na IgG je možné nazvať klamstvom a myslím, že veľa lekárom o tom vie. O tom, že tieto testy sú neoverené a odborníkmi neuznávané sa dočítate tu http://www.foodallergy.org/diagnosis-testing/unproven-testing. A keďže ste už štvrtá s ktorou to riešim idem to doplniť do blogu. Pekný deň.

  11. Tak toto je hustý článok..ďakujem za inšpiráciu a Ďalšie súvislosti.
    osobne tiež pozorujem vo svojich individuálnych tolerenciách a intoleranciách výkyvy v závislosti (pravdepodobne) hlavne od stavu mikrobiómu. Tu je asi dobre zamyslieť sa nad tým ako v realite vnímame pestrú a normálnu stravu. Nehovoriac o kvalite potravín a ich forme spracovanie ktorou prešli. Výborne, že si definovala, čo u vás znamená normálna mliečna strava, pretože podľa mňa normálna mliečna strava bežnej slovenskej rodiny je úplne iná. Klasika polotučné mlieko pol litra denne, sladký jogurtík, na chlieb karička (i keď som patriot z Michaloviec tak to neje nič moc) a podobne. Potom nehovoriac o mladých puberťakoch, čo zrazu idu naberať objemy a začnú si nakladať nízkotučné tvarohy, cottage a mlieko s lacným srvátkovým proteínom. Kaseín sa tak vo väčších množstvách naozaj ukazuje ako problém, ktorý ich potom do budúcna celkom rozbije…Oki dosť už asi filozofovania, pridám len rovnakú skúsenosť, že čerstv=e mlieko som testoval na sebe a rodine a hypotéza, že nepasterizované, plnotučné z chovu A2 asi naozaj funguje. :-) Odporúčam deťom napeniť a pripraviť s pravým kakaom a medom …potom budú lepšie spať …Na zdravie

    1. Ďakujem Dušan za postreh a feedback.

  12. Slavka says:

    Dobry den Silvia. Zase velke dakujem za Vas clanok a informacie v nom, obdivujem Vasu pracu a keby som byvala blizsie tak chodim na vsetky Vase kurzy a prednasky. :-) Ale niekedy aj tak pridem na nejaky. A prosim Vas kde sa da kupit to kravske maslo kerrygold? Dakujem pekne. Slavka

    1. Zdravím Slávka, ďakujem :) kedysi bolo dostať v Metre teraz ho vídavam iba v Rakúsku a v Čechách najbližšie.

  13. Erika says:

    Dobry den. Mozem sa spytat, kde kupujete A2 mlieko? Myslite, ze by taketo postupne zaradovanie mliecnych vyrobkov fungovalo aj na dospelom cloveku s alergiou na kazein? Manzel toleruje bez problemov kravske maslo. Ale ked som mu raz trosku dala zo 100% ovcej bryndze, na druhy den mal hnacku. V pecenej forme trosku znesie, ale je to vzdy risk, ake je to spravne znesitelne mnozstvo. Ale asi je to vec skusania, pokusu a omylu, ze? :) Dakujem.

    1. Dobrý deň tento druh A2 beta kazeínu sa nachádza vo všetkých ovčích a kozích produktoch. Kravské A2 mlieko dostanete kúpiť v obchodoch Starý otec od PD Slatina nad Bebravou. Neviem Vám povedať, prečo takto reaguje na bryndzu, nemusí to byť bryndza. Presne ako hovoríte, pokus – omyl. Tak ako sa zavádza desenzibilizácia v praxi očkovaním, môžete to kedykoľvek skúsiť s potravinami :) ak sa nejedná o orechy a morské plody, vysoké referenčné hodnoty a pridružené kritické ochorenia. Pridala som dosť linkov čítajte a zvažujte. Pekný deň.

      1. Lucia says:

        a pasterizacia neuskodi kvalite mlieka?

        1. Radšej získam menej z pasterizovaného mlieka ako riskovať tráviace problémy….je to vždy na konzumentovi či je ochotný podstúpiť riziko. Ak je hygiena pri získavaní mlieka dobrá nemusí byť kontaminované, listeriou, campylobakteriou, Ecoli či salmonelou

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *