Banánovo jogurtový koláč s čokoládou

Niekedy zaujímavé recepty vzniknú pri upratovaní chladničky. Banánovo jogurtový koláč  je toho dôkazom. Chutí  trocha ako teplý banánový puding a dá sa rýchlo vyrobiť akurát sa pečie pomaly hodinu + čokoládovanie :) Použila som zrelé sladké banány,  preto som znížila pomer cukru k ostatným surovinám. Koláčik bol zjedený rýchlosťou blesku a je najlepší čerstvý, preto ak nemáte  šesť člennú rodinu pripravte polovičnú dávku.  Poďme na to.

 

Potrebujeme:

 

120gr mäkkého masla

150gr cukru- môže byť trstinový, kokosový

4 vajíčka

100gr ovsenej múky

350gr špaldovej hladkej múky

380gr zrelých banánov bez šupky

1 malá lyžička škorice

450gr jogurtu bieleho hustého použila som  Selčiansky

1dcl lieskového alebo mandľového mlieka

100gr bio sušených brusníc

15gr prášku do pečiva bezfosfátový

1malá lyžička sody bikarbony

Poleva:

30gr kokosového tuku

300gr kvalitnej tmavej čokolády na varenie, použila som  od ILLUI

 

Forma na pečenie s priemerom 28cm s dierou vo vnútri ako na bábovku  :)

IMG_9417 – kópia

 

 

 

 

Postup:

 

Vymiešame spolu vo veľkej miske zmäknuté maslo, cukor, vajíčka do krémovitej konzistencie. Banány vymixujeme na kašu spolu s lieskovým mliekom.  Do krému pridáme múky, prášok do pečiva, sodu, škoricu, banány a postupne vmiešame jogurt a brusnice. Vznikne nám hustejšia zmes, ktorú nalejeme do formy vymazanej maslom aj z vnútornej strany. Položíme na plech a  dáme piecť do teplovzdušnej rúry na 170 stupňoch celzia cca 55 minút až hodinu. Po dopečení vyklopíme  koláč  ale vrchnú časť necháme na ňom  položenú aby chladol postupne,  pomaly. Po  cca 3- 4 hodinách si pripravíme  tekutú čokoládu  tak, že  vo vodnom kúpeli  v miske rozpustíme kokosový tuk a čokoládu do tekutej konzistencie. Polejeme koláč a môžeme krájať  a hodovať.

Tento post videlo 3,900 ludi

2 Comments Add yours

  1. Ingrid Svobodova says:

    Zdravim Silvi, v receptoch pouzivate ovsenu muku, je mozne pouzit pomlete ovs.vlocky?vdaka, ingrid

    1. Nie, skúšala som je to odlišná štruktúra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *