Makové muffiny s mrkvou a malinami

 

Vláčne, mäkké, boli jemné ako pena napriek tomu, že  obsahujú zeleninu. Takéto sa mi vydarili  pri testovaní makovej múky s ovocím a zeleninou, ktoré nahrádzajú časť klasických múk. Ak pridáte zeleninu do cesta  nečakajte vysoký muffinovský chochol :), túto konzistenciu prášok do pečiva ani sóda bikarbona nezdvihnú dostatočne. O to sú však chutnejšie, bohatšie na vlákninu a živiny. Cukru je tu ako vždy pomenej, na 1 ks vychádza 7gr pridanej sacharózy.

 

13765934_1115407571857743_6893693878214208778_o13737682_1115407555191078_5020657603639479496_o

 

Potrebujeme:

 

300gr roztopeného masla farmárskeho 82%  živočíšneho tuku

5 vajec  izbovej teploty

300gr trstinového alebo obyčajného cukru

260gr makovej múky – nie mak

60gr gaštanovej múky

260gr špaldovej múky

280gr na jemno nastrúhanej  surovej mrkvy alebo na kašu  rozmixovanej

20gr čerstvého zázvoru rozmixovať spolu s mrkvou

680gr acidofilného mlieka

30gr prášku do pečiva

12 gr sódy bikarbóny

400gr veľkých čerstvých malín, umytých a odkvapkaných

 

Papierové košíčky na muffiny  výška 3cm cca 50ks

 

Pri bezlepkovej verzii zamente špaldovú múku za teffovú a múku zo zemných mandlí v pomere 1:1

 

 

Postup:

 

Do väčšej misky dáme cukor a maslo. Cukor dôkladne metličkou  vymiešame s roztopeným maslom, pridáme vajcia a vymiešame do krémovej konzistencie. Pridáme múky, prášok do pečiva, sódu bikarbonu. Zľahka premiešame pár krát. Prilejeme acidofilné mlieko a na záver vmiešame varechou mrkvu a zázvor. Cesto musí byť hustejšie ale musí sa pomaly liať. Do teflonových plechov – foriem vložíme  muffinové papierové košíčky. Do košíčkov dávkujeme cesto do cca 2/3. Na povrch do stredu položíme malinu otvorom dolu. Malina počas pečenia  klesne do stredu muffinu.  Dáme piecť do teplovzdušnej rúry na 180stupňoch celzia  približne 25 minút. Muffiny ešte horúce vyberieme z plechu a dáme vychladnúť najlepšie na drevený podnos. Z tejto dávky vyjde 48-50ks.

Tento post videlo 3,040 ludi

4 Comments Add yours

  1. Magdalena Mancuskova says:

    Dobrý den! Na toto sa dnes chystame! Len zrovna nemáme gaštanovu muku, akou doporučujete nahradiť? Dakujeme!

    1. Môžte ju nahradiť špaldovou.

      1. Magdalena Mancuskova says:

        Super! Dakujeme! Muffiny sa podarili skvele a sú úplne vynikajuce, lahucke ozaj ako pierko! Mnam!

        1. Výborne, nech padnú na úžitok :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *