Batátovo mandľové koláčiky

 

Dobrota, ktorá Vás dostane ale ten batát tam chuťou budete hľadať márne. Je však v ceste, obohatí koláčik o betakarotén, vlákninu a polyfenoly a  prirodzene sladkú chuť.   Tieto koláčiky sú ,,niečo” medzi  crinkles a cookies nie sú lámavé ale vonku krokantné a vnútri mäkučké. Robila  som ich vo verzii s lepkom ale aj bez lepku. V bezlepkovej verzii som nahradila ovsenú múku, šachorovou múkou a špaldovú múku, teffovou v tej istej gramáži.  Takúto kvalitu si zachovajú až týždeň, takže ich  pokojne  napečte  viac, môžme ich  nazvať skutočne praktickými desiatovými koláčikmi. Ako obvykle miešam  tri druhy rôznych kvalitných  múk, na zvýšenie výživovej hodnoty.

Ešte k tým batátom.

Batáty / Ipomoea batatas /sú výborná a zdravá hľuza, ktorú môžeme všestranne využiť v kuchyni a čo je dôležité dá sa pestovať aj u nás.  Kúpiť ich môžete  v rozel.sk  alebo aj tu. Je stále viac pestovateľov na Slovensku, ktorí sa odhodlali vyskúšať i tieto exotickejšie druhy,  za čo im veľmi ďakujem.

20160510_104750 – kópia

 

20160510_100325

20160510_102315

 

Potrebujeme:

 

170gr mandľového masla použila som od  Powerlogy

140gr živočíšneho masla kravského 82%

160gr trstinového cukru

150 gr batátov uvarených do mäkka a olúpaných

100gr pohánkovej múky

110gr špaldovej celozrnnej hladkej múky

180gr ovsenej múky

50gr pomarančovej  šťavy

1 vajíčko

1 malá lyžička citrónovej kôry sušenej alebo z čerstvých biocitrónov

1 malá lyžička sódy bikarbóny

1 malá lyžička cejlónskej škorice

Troška mletého kardamónu a badiánu

 

Postup:

 

Batáty v šupke  dôkladne umyjeme  a  uvaríme do mäkka. Necháme vychladnúť a olúpeme ich.  Kravské maslo roztopíme, nesmie byť horúce  a v miske vymiešame  s mandľovým maslom a cukrom. Pridáme  škoricu, badián, kardamon, vajíčko  izbovej teploty a vymiešame. Batáty v inej miske roztlačíme do hladka vidličkou a vmiešame do zmesi. Na záver prisypeme múky, sódu bikarbónu, kôru z citróna a pomarančovú šťavu. Ak dáte citrónovú šťavu budú mať sviežejší ton chuti. Vypracujeme hustejšie lepivé a mastnejšie cesto. Dáme schladiť na hodinu do chladničky budú sa z neho lepšie tvarovať  gulôčky. Plech vystelieme papierom na pečenie a tvarujeme  golôčky o priemere cca 3cm. Dodržujeme rozostupy. Pri tejto veľkosti  by Vám malo vyjsť  približne 60ks. Pečieme na 180 stupňoch  cca 18 minút v teplovzdušnej rúre. Z plechu ich dajte vychladnúť na drevenú podložku. Vychladnuté ich uložte do papierovej krabice.

 

 

 

 

 

Tento post videlo 5,301 ludi

One Comment Add yours

  1. Danka says:

    Joj,presne tak dobre chutia ako dobre vyzeraju…len mne sa podarili vacsie…a urcite u nas tyzden nevydrzia..:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *