Šalát zo surovej zeleniny s avokádovou ,,majonézou”

Na veľkú noc som pripravovala  šalát pre mojich blízkych /teda niekoľko druhov/ a ako vždy dala som testovať po okolí. Kamarátka sa k tomuto vyjadrila, že chutí ako ,,treska v majonéze“ a skutočne ju chuťou i vzhľadom pripomína. Rybu neobsahuje, je však oveľa chutnejší a zdravší ako naša tradičná ,,treska v majonéze“. Veľmi ma teší, že ho ocenila a vyjedla pánska populácia. Použila som koreňovú zeleninu, avokádo, bielu kapustu, kvaku a domácu majonézu. Majonézu som zvrtla z domácich vajíčok a vynikajúceho talianského panenského olivového oleja Bitonto z Puglie. Má typickú horkú chuť po olivách a sviežosť citrónovej šťavy majonéze iba prospela. Ak Vám hosrkosť vadí, skúste repkový panenský olej. Majonézy som však dala iba 1 lyžicu, použila som  avokádo a kyslú smotanu  na dosiahnutie krémovej konzistencie a odľahčenie.

Tento recept som už v minulosti skúšala z výbornou odozvou taktiež vo vegánskej verzii: Avokáda som roztlačila s citrónovou šťavou z jedného citróna, vmiešala kurkumu, horčicový prášok, čiernu rascu, naklíčenú pohánku cca 2 lyžice,  mandľové mlieko cca 1dcl, 1 lyžicu kuzu škrobu a 1 lyžicu kvalitnej tamari omáčky. Zmes so zmiešala s nastrúhanou zeleninou. Ak máte doma saturejku alebo senovku grécku, pridajte ju k zelenine, lepšie vám bude tráviť. Zelenina obsahuje vitamíny v tuku rozpustné A, D,E,K  a výborne sa  využijú vďaka kvalitným tukom /avokádo, olivový olej/ Šalát je dobrotka určite vás nesklame hodí sa k vajíčkam na tvrdo posypaným mletými tymiánovými pistáciami.

IMG_6218 – kópia

 

 

Potrebujeme:

 

1 menšiu bielu kapustu

3 mladé mrkvy

1 menšia kvaka

1 menší bulvový zeler

1 veľká červená cibuľa

2 jarné cibuľky s vňaťou

2 mäkké tmavé avokáda alebo nechajte zelené dozrieť 4 dni na parapete

200 gr kyslej smotany

1 veľká lyžica domácej majonézy zo žÍtkov, soli, olivového oleja alebo panenského repkového oleja

mleté čierne korenie z mlynčeka

troška mletej kurkumy

2 malé lyžičky horčicového prášku alebo podrviť horčicové semienka v mažiari

Šťava z jedného citróna

Soľ morskú

Vňať z koriandra, petržlenu alebo zeleru môže byť aj medvedí cesnak v sezóne

 

Postup:

 

Zeleninu najprv ošúpte a potom vcelku umyte pred strúhaním. Strúhajte na hrubšie kúsky. Ak máte foodprocesor  môžete ho použiť, dbajte však aby sa zelenina nerozsekala na kašu. Avokádo rozpolte, vyberte kôstku, tú nepotrebujeme – môžete ju použiť na klíčenie :). Dužinu avokáda roztlačte vidličkou a pokvapkajte citrónovou šťavou. Pridajte,  soľ, mleté čierne korenie z mlynčeka, horčicový prášok malú kávovú lyžičku, kurkumu. Ak nemáte horčicový prášok rozdrvte horčicové semienka alebo pridajte dijonskú horčicu/ chilli, limetovú kôru – tú však môžete vynechať/. Pridajte smotanu, majonézu alebo urobte vegánsku verziu. Všetko vymiešajte a spojte s nastrúhanou zeleninkou.  Ak máte doma saturejku alebo senovku grécku, pridajte ju k zelenine, lepšie vám bude tráviť. Výborné je pridať petržlenovú alebo koriandrovú vňať.

Šalát je lahôdka,  určite vás nesklame hodí sa k vajíčkam na tvrdo, posypaným mletými tymiánovými pistáciami a hlavne – neprejedajte sa!

Tento post videlo 3,608 ludi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *