Čokoládový ,,mousse“ koláč bez lepku a mliečnej bielkoviny

 

 

Tento lahodný čokoládový koláč sme  testovali  úspešne aj na kurzoch Čokolády v Škole varenia v Poluse.  Je v bezmliečnej a  bezlepkovej verzii. Použila som kokosovú múku, ktorá obsahuje vlákninu, viaže tekuté zložky a v kombinácii s použitými tukmi vytvára  efekt  peny s jemnou štruktúrou. Ak máte radi lava cake/tekutý/ koláč použite miesto kokosovej múky múku zo zemných mandlí s lyžicou oleja z vlašských orechov. Budete ho piecť o 3 minúty kratšie. Kto má rád plnú chuť horkej čokolády, príde si na svoje totiž cukru je tu ako vždy v mojich sladkostiach úsporne.

10991767_775894982544925_2677373661863396577_o

 

Potrebujeme:

5ks keramických zapekacích misiek  priemer 7-8 cm

 

1dcl mandľového mlieka

0,7dcl silného výluhu  z 20gr zrnkovej kávy

1 kávová  lyžička mletého kardamonu

20gr kakaa

50gr trstinového cukru

4 vajcia

1polievková lyžica mandľového masla

100gr hladkej kokosovej múky

220gr tmavej čokolády  min. 50% obsah kakaa

1lyžica kokosového tuku na vymastenie formičiek

 

Postup:

Mandľové mlieko povaríme s kakaom, kardamonom a cukrom v  širšom hrnci s dvojitým dnom. Pridáme kávu a privedieme do varu. Vypneme a v  horúcej zmesi roztopíme, pomalým miešaním nalámanú čokoládu. Vymiešame metličkou a pridáme kokosovú múku, mandľové maslo a vajcia. Vajcia pridávame nakoniec vymiešané metličkou a zašľaháme ich do zmesi až keď má zmes- cesto  nižšiu teplotu/dokážeme doň namočiť prst  :)/ Vymiešame do hladkého krému.  Cesto nalejeme do vymastených  misiek  cca 1, 5cm pod vrchný okraj. Necháme piecť cca 15 minút pri teplote 180st. Pečieme v teplovzdušnej rúre a do rúry pod plech s keramickými miskami dáme misku s vodou.

12688375_1007389902659511_42353263397815704_n

 

Tento post videlo 4,035 ludi

2 Comments Add yours

  1. Brano says:

    Dobrý deň, chcel by som sa prosim opýtať či sa rozumie pod silným výluhom s kávy. Štandardne pripravená zrnkova káva z 20g kávy?
    Dakujem pekne

    1. Dobrý deň, áno ak človek nemá doma koťogo či kávovar tak stačí na tieto účely zaliať a prefiltrovať.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *