Čokogaštanové cookies bez lepku

Moja dcéra ich nazvala ,,najlepšími kukískami” keď som ich piekla na prilepšenie :) do školy v prírode. Prvá verzia bola bez lepku a druhá s pridaním celozrnnej špaldovej múky, ponúkam obidve. Ich chuť je pre deti lákavá, kto by nemal rád gaštany s čokoládou. Tieto cookies–ky obsahujú hodne vlákniny, vhodné tuky a málo cukru na jeden kus cca 4gr sacharózy. Cukor som dávala kokosový, môžete použiť trstinový alebo aj obyčajný. Po vychladnutí ich odložte do krabice.

 

Potrebujeme:

 

170gr uvarených gaštanov – mala som zmrazené, ak nemáte dajte gaštanové pyré ale potom uberte z cukru. Bude vám stačiť 90-100gr cukru.

150gr tmavej min. 60% kvalitnej čokolády, nastrúhame ju na struháku na hrubo

180gr kvalitného kravského 82% živočíšneho masla

120gr kokosového cukru použila som od Kospa

30gr gaštanových vločiek

80gr gaštanovej múky

80gr múky zo zemných mandlí – dostanete v bio obchodoch môže sa nazývať aj šachor,tigrí oriešok, čuffová múka. Je to múka z hľúz obsahuje polynenasýtené mastné kyseliny, vlákninu na 100gr až 33gr, viac tukov a menej bielkovín. Vďaka nej sú bezlepkové výrobky mäkšie.

80gr teffovej alebo inej pšenovej múky – môžete použiť aj celozrnnú špaldovú múku ak vám neprekáža lepok

1dcl mandľového mlieka

2 vajcia

15gr bezfosfátového prášku do pečiva

 

Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu!

 

Postup:

 

Do misky dáme zmäknuté maslo a vyšľaháme spolu s cukrom. Pridáme postupne vajíčko po vajíčku a zašľaháme. V inej miske rozmixujeme gaštany s mandľovým mliekom. Ak použijete gaštanové pyré, pridajte iba polovicu dávky mandľového mlieka. Približne dve tretiny čokolády pridáme do cesta ostatné necháme na dekorovanie cookies. Čokoládu jemne vmiešame do krému a prisypeme múky, gaštanové vločky a prášok do pečiva. Premiešame. Cesto musí byť husté, mierne tekuté ale nie veľmi, tak aby sa dali urobiť na plech kôpky, ktoré  iba troška pustia tvar. Ak je príliš husté /závisí aj od veľkosti vajíčka/ pridáme troška mandľového mlieka. Plech vystelieme papierom na pečenie a formujeme kôpky dvoma polievkovými lyžicami s odstupom cca 6-7cm. Povrch ozdobíme zvyškom čokolády. Dáme piecť na 12 minút do teplovzdušnej rúry na 170stipňov celzia. Po upečení preložíme na drevenú dosku a necháme vychladnúť.

 

 

 

 

 

 

Tento post videlo 4,274 ludi

6 Comments Add yours

  1. Janka says:

    Dobrý deň, čím by som, prosím Vás, mohla nahradiť gaštanové vločky a múku zo zemných mandlí? Lepok nám nevadí. Dakujem

    1. Tak potom akýmikoľvek obilninami, múka zo zemných mandlí tu má svoje miesto a uplatnenie. Tieto cookiesky môžete urobiť aj z čisto špaldovej či ovsenej múky.

  2. Martina says:

    Vyskusane. Vyborne!

    1. Ďakujem za spätnú väzbu:) Krásne Vianoce.

  3. Martina says:

    Dobry den p. Hvorecka,
    vase recepty su uzasne a inspirujuce. Dakujem za ne. Len by som sa chcela spytat, ci by sa nenaslo viac zdravych ale menej nakladnych receptov, kedze pouzivate velmi nakladne ,muky a ingredience a nie kazdy si to moze dovolit. Nikedy je v jednoduchosti krasa. Napríklad tento recept ma tolko roznych a drahych ingrediencii, ze ma dost odradil.

    Dakuejm, Martina

    1. Ďakujem pekne za ocenenie ale neviem nájsť iné kvalitné náhrady v bezlepkových surovinách. Pre mňa je dôležitá kvalita a v bezlepkových lacných zmesiach ju bohužiaľ nenájdem. Mám tu však aj lacnejšie verzie bez lepku napríklad batátové lievance.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *