Batátovo zemiakové ,,halušky” s gaštanovou múkou, špenátom a medvedím cesnakom

Halušky nemusia byť iba bryndzové i keď tie sú bez debaty národné a geniálne:) Dnes som halušky vyrobila z gaštanovej múky a špaldovej múky. Ku zemiakom som pridala batát. Gaštanová múka má svoju tradíciu zase v Taliansku a Francúzku, kde sa nazývala múkou chudobných. Paradoxne dnes stojí kilo tejto múky od 12 do 20 eur. Gaštanová múka obsahuje okrem vitamínov a minerálov vlákninu, čím sa znižuje jej energetická hodnota. Hodí sa nielen do sladkého pečenia ale okrem halušiek i do chleba a pečiva. Stačí nahradiť časť bežnej múky. Halušky som skombinovala s krátko orestovaným špenátom na masle s cesnakom, čerstvým kozím syrom a posypala čerstvým medvedím cesnakom. Je to neuveriteľne chutné jedlo, láka to pridať ,,nášup” na prázdny tanier. O jeho vysokej nutričnej hodnote nepochybujte, obsahuje takmer všetky vitamíny rozpustné v tuku a vo vode a tiež kvalitné tuky /kozí syr a maslo/ vlákninu a antioxidačné látky. Batát a gaštanová múka, ktorá viaže vodu urobia halušky viac jemnejšie, mäkkšie a mazlavejšie až máte pocit, že sa rozpadávajú. Je to výhodou pre bezlepkovú verziu,  ktorá býva nepoddajná a tvrdšia. V tomto prípade špaldovú múku nahradíte pšenovou.

 

 

Potrebujeme:

/cca 6porcií/

 

Cesto:

220gr očistených batátov / ipomoea batatas/ oranžová dužina

300gr očistených olúpaných zemiakov

100gr gaštanovej múky – dostanete kúpiť aj tu Vitalifeshop.sk

300gr špaldovej hladkej múky

2 vajcia

1,5dcl vody

Soľ

300gr čerstvý špenát nasekaný nožom na drobno

70gr masla živočíšneho 82% kravského alebo kozieho

200gr kozieho čerstvého syru

6 strúčikov cesnaku

10 lístkov medvedieho cesnaku

Mleté čierne korenie

Koriander mletý

Soľ

 

Postup:

 

Olúpané surové zemiaky a batáty nastrúhame na struháku na jemno alebo ich rozmixujeme vo foodprocesore ale nie na kašu. Zmiešame v miske spolu s múkami, vajcami, vodou a soľou do hustejšieho cesta.

Do 4 litrového hrnca dáme zovrieť vodu, osolíme  a cez  ,,haluškovač“ vyrobíme halušky. Po vyplávaní na povrch ich necháme variť cca 3 minúty. Sitkom scedíme. Do keramickej misy na dno  rozdrobíme čerstvý kozí syr a hotové, scedené  halušky naň položíme a premiešame.

Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme pretlačený cesnak. Pridáme umyté osušené špenátové listy, nasekané na drobno a krátko orestujeme cca 3 minúty. Dochutíme soľou a mletým korením z mlynčeka. Halušky presunieme na panvicu a zmiešame so špenátom. Podávame teplé, posypané nasekaným čerstvým medvedím cesnakom.

 

 

Tento post videlo 2,849 ludi

2 Comments Add yours

  1. Katka says:

    Dobry den. Prosim vas cim sa da nahradit gastanova muka? V nasom malom meste sa take specialne muky nedaju zohnat a kedze som na materskej, je to pre nasu 5-clennu rodinu aj prilis drahe :-(

    1. Dobrý deň, môžete použiť aj inú múku s obsahom vlákniny napríkald ovsenú,celozrnnú špaldovú, ražnú,jačmennú,pohánkovú možností je veľa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *