Desiatový koláčik bez lepku a mliečnej bielkoviny

Ako som už avizovala, inšpiráciou alebo výzvou k tomuto koláčiku bol všetkým dobre známy brumík. Bola som oslovená známou  s konkrétnou požiadavkou vyrobiť niečo podobné, mäkké a chutné ale bez lepku a mliečnej bielkoviny.  No a samozrejme zo zdravších surovín. Brumík, ktorý poznáte z obchodných sietí  je vyrobený z pšenice a z konvenčných ,,potravinárskych“  surovín, jeho váha je 30gr,  pozrite zloženie :

  • energetická hodnota: 120kcal
  • bielkoviny: 1,8g (4%)
  • sacharidy: 17,5g (7%)
  • z toho cukry: 9,9g (11%)
  • tuky: 4,7g (7%)
  • z toho nasýtené tuky: 1,3g (6%)
  • vláknina: 0,4g (2%)
  • sodík: 0,108g (5%)
  • vápník: 51mg (6%)

pšeničná múka, glukózovo-fruktózový sirup, cukor, vajce, repkový olej, čokoláda (kakaová hmota, kakaové maslo, cukor, kakaový prášok so zníženým obsahom tuku, emulgátor – sójový lecitín, sušené mlieko odstredené 3,3%, sušené mlieko plnotučné 2,3%, tj. ekvivalent mlieka 53%, stabilizátor (glycerol), palmový olej, kypriaci prášok (dihydrogenuhličitan sodný, hydrogenuhličitan sodný), koncentrát minerálnych látok z mlieka, emulgátory (estery mono- a diglyceridov mastných kyselin s kyselinou mliečnou, estery polyglycerolu s mastnými kyselinami), kakaový prášok so zníženým obsahom tuku, jedlá soľ.

Porovnajte so zložením domáceho výrobku, myslím netreba komentár.  Zloženie – viď nižšie.

Koláčik, ktorý som vyrobila z jednodruhových potravín okrem pomarančového tahini, má cca 32 gramov a je z vybraných,  zdraviu prospešných surovín. Použila som teffovú, kokosovú a slnečnicovú múku. Kokosová – moja obľúbená má menej kalorií, a obsahuje veľa vlákniny. Na 100gr až 39gr. Výborne sa dopÍňa s teffovou múkou, ktorá viaže dobre vodu tak isto ako kokosová múka /koláčik bude dlhšie mäkký/ ale obsahuje viac bielkovín. Slnečnicová múka je kalorickejšia, obsahuje viac polynenasýtených mastných kyselín až 30% a pri pečení sa správa ako emulgátor a spevňovač, cesto sa nedrobí. Je vyrobená z výliskov čiže nemá vysoký obsah omega 6 mastných kyselín a je vhodná na tepelnú úpravu. Čím kratšie tým lepšie. Testovala som 5 druhov ciest z rôznych surovín a podľa domáceho a susedského testu je víťazom tento.  S orechmi, brusnicami a mandľami s plnou chuťou a vôňou kokosu. Z prirodzene bezlepkových múk, namiešaných tak aby koláčik zostal mäkký a chutný. Cukor z časti nahrádzajú brusnice, na 40 kúskov som použila iba 100gr kokosového cukru. Takže každý 32 gr kúsok obsahuje 2,5gr pridaného cukru, 8gr sacharidov a má 92 kcal. Ako alternatívu môžete pridať miesto orechov kakao v prípade, že nemôžete orechy a zníži sa tým aj kalorická hodnota. K tejto pochúťke doprajte dieťaťu aj porciu ovocia či zeleniny. Koláčik má vysoký podiel vlákniny, zdravých tukov aj bielkovín. Pečie sa krátko pri teplote 170stupňov. Môžem povedať, že tento krát si veľmi pochutili všetci testujúci aj t,í ktorí zásadne zdravé odmietajú :)

 

IMG_6191 - kópia

Potrebujeme:

 

150gr kokosovej múky nie strúhaného kokosu

90gr teffovej múky

45gr slnečnicovej múky

100gr kokosového cukru alebo trstinový

35gr mandlí lúpaných bio

100gr sušených nesírených brusníc alebo lyofilizované brusnice sušené vymrazovaním vo vákuu

70gr domácich vlašských orechov

4 vajcia váha cca 210gr

60gr kokosového oleja bio- testovala som kokosové výrobky zn. KOSPA -predávajú sa v DM/aj kokosová múka či cukor/

50gr pomarančového tahini – ak ho nezoženiete dajte obyčajné tahini a malú lyžičku pomarančovej sušenej kôry bio

0,5l mandľového mlieka použila som ALPRO a výborné je aj Ecomil

1 kávová lyžička mletej škorice cejlónskej

Prášok do pečiva bezfosfátový 17gr

 

 

 

Postup:

 

Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Na tento druh koláčikov je vhodná silikonová forma. Môžete si vybrať detský motív aký sa Vám páči ale nesmie byť priveľmi tvarovaný. Ja som použila jednoduché ,,tehličky”. Mali by byť hlboké aspoň 1,8 -2cm.

Orechy a mandle nasekáme na drobné kúsky. Vo väčšej mise zmiešame múky,  zalejeme mandľovým mliekom, premiešame a necháme chvíľu cca 3 minúty postáť. Pridáme vajíčka, tahini a roztopený kokosový olej nie však horúci. Premiešame. Pridáme cukor, škoricu, prášok do pečiva, orechoviny, brusnice a miešame aby sa všetky ingrediencie spojili. Vznikne nám hustá hmota nie však ako klasické linecké cesto. Táto hmota musí byť vlhká a mäkkšia. Ak sú vajíčka menšie pridáme ešte do 1dcl mandľového mlieka. Zmesou naplníme vhodnú silikonovú formu kúsok pod okraj. Pečieme pri teplote 170stupňov celzia cca 25 minút. Vyklopíme po vybratí na drevenú dosku a necháme vyhchladnúť. Koláčiku uzavrieme do vzduchotesnej nádoby, vydržia mäkké  3-4 dni.

 

 

Tento post videlo 6,903 ludi

9 Comments Add yours

  1. Interesante articulo . Aprendo algo con cada blog todos los días. Siempre es estimulante poder leer el contenido de otros escritores. Desearía usar algo de tu articulo en mi blog, naturalmente dejare un enlace , si no te importa. Gracias por compartir.
    psicologo oviedo http://www.carmenfernandezpsicologa.es/psicologas-asturias-oviedo.php

  2. Tereza says:

    Ahoj, recept sa mi velmi paci, idem skusit. Je mozne niecim nahradit teffovu muku? Este som o nej nikdy nepocula a to som pritom “bezlepkac” uz asi 8 rokov…
    Pohankova moze byt? Viem, ze ma vyraznu chut ale to neprekaza :)

    1. Dobrý večer,teffová múka je druh prosovej obilniny a má podobné vlastnosti ako pšeno.
      Takže môžete použiť akúkoľvek z vyšším obsahom bielkovín.

      1. Tereza says:

        Dakujem za odpoved aj za recept. S pohankovou mukou vysli perfektne!

  3. Veska says:

    Ahoj Silvi, prosim ta, kolko toho kakaa miesto orechov mam pridat, ked idem robit “coko”verziu? Dakujem.

    1. Ahoj, cca 50gr kakaa.

  4. lenka says:

    Je možné něčím nahradit slunečnicovou mouku prosím? tu nemohu sehnat u nás :-/

    1. Dobrý deň, skúste inú mastnejšiu múku napríklad múku zo zemných mandlí/šachorovú múku/možno by bola vhodná aj orechová.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *