Yamy /sladké zemiaky/ s shitaké a hlivou ustricovou a ich účinky

Verili by ste, že jedna mierne exotická polievka môže byť naozaj superjedlom s mimoriadnymi ochrannými  až liečivými  účinkami pre organizmus? Opätovne prízvukujem,  lepšie ak stravou riešime len prevenciu pred civilizačnými ochoreniami avšak  tieto potraviny dokážu skutočne  zmierniť a ovplyvniť  zápalové a metabolické ochorenia.  Aké suroviny obsahuje ?  Zemiaku podobnú hľuzu  yam /dioscorea/, shitaké, hlívu ustricovú, druh čínskej kapusty  Pak Choi, goji, kurkumu, chilli, koriandrovú vňať a ešte zopár dôležitých príchutí. Možno ste počuli o látke diosgenín. Tá sa práve získava z niektorých druhov  hľúz yamu /je ich okolo 400 / a je výnimočná svojim všestranným využitím v boji proti civilizačným ochoreniam.

Yam/dioscorea/

Diosgenín  je steroidný saponín, tzv.fytohormón, ktorý pozitívne pôsobí na hormonálny systém. Chráni pred osteoporózou, menopauzálnymi  ťažkosťami, poruchami menštruačného cyklu, reumatoidnou artritídou. Yam je vhodné konzumovať pri dyslipidémii, obezite, diabetese, vysokom cholesterole,  ochorení pečene, žlčníka, všeobecne pri metabolickom syndróme a tiež pri onkologických ochoreniach tráviaceho traktu. V niektorých etnických skupinách ich používali na liečbu neplodnosti. Diosgenínu sa pripisovali  anabolické účinky preto bol obľúbený  u kulturistov.  Tento  účinok však nebol  preukázaný.  V laboratórnych podmienkach sa z diosgenínu vyrábajú syntetické steroidy ako napr. DHEA, estrogén, progesteron, ktoré sú populárne suplementy.  Yam  na našom území nerastie ale iste ho poznáte z dovoleniek  a dá sa kúpiť aj u nás v Bratislave. Veľa ľudí si ho mýli so sladkým zemiakom –batátom.  Batát /oranžový, je iný druh hľúzy Ipomoea batatas/, ktorá diosgenín neobsahuje je však veľmi zdravá pre iné látky a živiny. Chcete vedieť koľko yamu treba zjesť aby mal diosgenín konkrétny hormonálny účinok? No v tomto Vás veľmi nepoteším – nevie sa presne.  Enzymatická konverzia diosgenínu na progesterón nebola ešte objasnená a dokázaná. Takže za deň  300g – 500 gr by mohlo byť maximum aby telo využilo bezpečne nutričné látky a terapeutické účinky. Existujú štúdie, ktoré opisujú  vplyv  diosgeninu na molekulárny mechanizmus kontroly metabolických dráh napríklad pri inzulíne a jemu podobnom rastovom faktore /IGF-1/. Pozitívne výsledky sú pri liečbe ochorení pečene /hepatitída C/, tiež pri znížení cholesterolu v plazme po konzumovaní druhov Dioscorea nipponica Makino  a Dioscorea villosa. Terapeutické účinky boli zaznamenané tiež u onkologických ochorení hrubého čreva/ adenokarcinom/, kde podávaný diosgenín  inhiboval  proliferáciu rakovinových buniek / brzdil rast/ a indukoval apoptózu nádorových buniek.

Yam okrem diosgenínu obsahuje  predovšetkým škrob,  veľa draslíka /100gr až 820mg/,magnézium, zinok, vitamín K1, vápnik. Ja som použila africký kultivar. Tieto hľuzy sa jedia iba tepelne upravené. Šupa obsahuje veľa oxalátov a môže dráždiť pokožku. Treba ich teda pred varením olúpať , nakrájať na plátky a menšie kúsky a povariť. Alebo ich môžete upravovať priamo so zeleninou a mäsom. Môžu sa tiež opražiť na oleji.

Shitaké/ Lentinus edodes/ a hlíva ustricová / Pleurotus ostreatus/

Chutné huby s liečivým účinkom.  Na Slovensku je skôr známa hliva, ktorú si mnohí pestujú i v domácich podmienkach. Shitaké alebo po našom Húževnatec je huba z výraznou chuťou  so širokým využitím v gastronómii. Ja  som ju  na Vianoce mala aj v kapustnici :). Výborne chutí so zeleninou a obilninami dochutená  koreninami ako kurkuma či rôzne masaly. V Japonsku ju požívajú tisícročia na liečbu ochorení ako bronchitída,  hepatitída, kardiovaskulárne ochorenia, onkologické ochorenia  celkovo na zvýšenie aktivita imunitného systému. Ovplyvňuje pozitívne tiež hladinu cholesterolu. Obsahujú vitamíny skupiny B,D,C,K minerály, stopové prvky /selén, zinok, meď, brom/ a samozrejme vlákninu.

Polysacharid lentinan obsiahnutý v hubách shitaké dokáže predlžiť  prežitie u pacientov s rakovinou žalúdka/izolovaný/. Vždy je však lepšie je ho využiť v prevencii v rámci jedla. Hubové polysacharidy najmä betaglukány/ z hlivy ustricovitej/ či už spomínaný lentinan z shitaké  majú protinádorové a imunomodulačné účinky sprostredkované  tvorbou cytokínov,  bunkami imunitného systému. Hliva ukrýva v sebe tiež prospešnú látku  s názvom lovastatín. Ak Vám to pripomína statíny, ktoré lekári predpisujú na znižovanie cholesterolu, triafate správne.  Častou konzumáciou hlivy si  takto chránite telo pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.

 

Chilli papričky –kapsaicín

Kapsaicín je látka obsiahnutá v papričkách zodpovedná za ich ,,pálivosť“. Jesť pikantné jedlá je užitočné pre ľudí, ktorí majú vyšší BMI a mali by si viac kontrolovať denný príjem. V niektorých kultúrach sa hovorí ,, čo nie je pálivé nieje zdravé“.  Kapsaicín má skutočne termogénny účinok. Dokáže v konečnom dôsledku  znížiť  kalorickú hodnotu pri konzumácii štipľavého jedla až o 30% /približne od 50 do 100kcal pri jednom jedle je to však individuálne/Ako to funguje?  Kapsaicín pôsobí na CNS, stimuluje uvoľňovanie katecholamínov, ktoré zrýchľujú metabolizmus. Ďalej kapsaicín znižuje hladiny grehlínu, hormónu zodpovedného za zvýšenú chuť do jedla a naopak zvyšuje hladinu glukagonu  podobnému hormonu – inkretín GLP1.Tento hormón je významný pri regulácii príjmu potravy / tiež reguluje hladinu glukózy v krvi inhibovaním  sekrecie glukagonu/ a jeho zvýšená sekrécia  v tele potláča rozvoj diabetes mellitus 2 typu.

Vyzerá to naozaj tak, že čo je pikantné je zdravé :). Netreba to samozrejme preháňať .Opäť platí u každého je to inak. V malých množstvách podporuje trávenie, u citlivejších osôb spôsobuje podráždenie sliznice žalúdka a v prípade dyspepsie a niektorých vážnych ochorení tráviaceho traktu je úplne nevhodné.

Ostatné potraviny spomeniem iba okrajovo a ich význame v prevencii civilizačných ochorení prosím nepochybujte.

Pak choi je druh chutnej jemnej čínskej kapusty. Obsahuje karotén  a veľa vitamínu C. Aby sa využil karotén je lepšie kapustu krátko tepelne upraviť v jedle s tukovou zložkou. Krátko pre uchovanie práve vitamínu C a termolabilné vitamíny skupiny B.

Koriandrová  vňať je zdrojom vitamínu C, B, minerálnych látok a má schopnosť pomôcť pri chélacii toxických látok /ortuť/ taktiež petržlenová vňať dodá trocha sviežeho chlorofylu :) a vitamínu C.

Citrónová tráva okrem krásnej vône  a sviežej chute má antibakterálny a antivírusový účinok. Pomôže pri trávení.

Goji- kustovnica čínska je známy červenkastý plod, ovenčený superlatívmi v tradičnej čínskej medicíne. Obsahuje esenciálne aminokyseliny,betakarotén, minerály a stopové prvky/železo,zinok,meď, selén, germánium/.

Takže zožeňte si základné suroviny a hor sa do varenia.  Osvojte si tieto suroviny a môžete ich používať aj do iných jedál výber je na Vás.  Dobré a zdravé varenie!

 

Potrebujeme:

 

600gr yamu – ošúpeme ako zemiaky, nakrájame na kocky a zakvapneme citrónovou šťavou.Uvaríme do mäkka a zlejeme.  Yamy je dostať v BA vo Freshlandii v OC Centrál, v Rakúsku a na Slovensko ich dováža aj Lunys

200gr shitaké čerstvé dostať v Terne a v Tescu

400gr hlivy ustricovej

400ml kokosového mlieka

1červená cibuľa

2 mladé cibuľky

2cm kúsok zázvoru použila som bio nastrúhať

6ks Pak choi – druh kapusty dostať v reťazcoch

Citronová tráva 1ks – nekrájame necháme vcelku vyvariť

3 limetové sušené listy – iba vyvariť

1lyžica kokosvého tuku ak nemáte použite olivový olej

chilli sušené použila som od royalchilli.sk

lyžica sušených goji plodov v bio kvalite alebo domáce ak máte

malá lyžička zmesy kurkumy, čiernej rasce, horčicových semienok, koriandru, kumínu, mletého bydiánu,

mleté čierne korenie z mlynčeka

soľ

 

Postup:

 

Nakrájame cibuľku a červenú cibulu na malé kúsky. Orestujeme vo woku alebo širšom hrnci na kokosovom tuku. Pridáme mleté koreniny, chilli a orestujeme hlivu a shitaké. Pridáme zázvor a keď huby pustia vodu tak citronovú trávu, limetové listy, goji a necháme podusiť cca 5 minút. Prilejeme kokosové mlieko a varíme spolu ďalších 5 minút. Ak chcete mať viac tekutiny pridajte 1-2dcl vody. Pred dovarením cca 2 minúty pridáme na väčšie kusky nasekané pak choi  a vypneme oheň. Dochutíme soľou a vmiešame uvarené yamy. Posypeme sekaným čerstvým koriandrom a petržlenovou vňaťou. Hmm až sa mi sliny zbiehajú, na zdravie !

 

 

Zdroj:

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12913286

http://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2012-06/survival-rates-gastric-cancer-patients-using-lentinan

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15630237

http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00394-009-0006-1

http://physrev.physiology.org/content/87/4/1409

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091302209000740

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163725800001054

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666313004492

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17122359

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19056576

 

 

 

 

 

 

 

 

Tento post videlo 1,995 ludi

6 Comments Add yours

  1. Jadranka says:

    Dobry den Sylvia, nakolko som sa vratila z Dovolemky Vietnam Kambodza a dostala som chut na exoticku polievku, nasla som si tento vas recept ktory poznam. . Dufam ze suroviny zozeniem. Na dovolenke nam chutila vietnams,a ale hlavne kmerska kuchyna z ktorej vraj cerpa thajska. . Chcem sa preto spytat ci nemate nejake recepty z tejto kuchyne resp. ake pouzivaju korenia a zeleniny ze su ich jedla take chutne. My sme mnoho ingrediencii nevedeli identifikovat. Dakujem za odpoved

  2. Dagmar Muchova says:

    Polievka je vynikajúca, nezohnala som yami, dala som do nej bataty. Nabudúce skúsim Váš originál recept. Vďaka p. Silvia.

    1. Ďakujem :) yami budú opäť na jeseň v OC Central Freshlandia mali letný výpadok.

  3. Lucia says:

    prosim, kde dostat na SR tie yami?

    1. Viem, že ich dováža na SK spoločnosť Lunys v Bratislave sú dostať vo Freshlandii v OC Central.

  4. Veronika says:

    Poučný článok, určite vyskúšame :)
    Pozrite aj na našom blogu zdravý recept na orechovú tortu bez cukru a bielej múky – http://twoveronicaslives.blogspot.sk/2016/01/baking-with-no-sugar-walnut-cake.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *